ביום 5.2.2012, ניתן פסק הדין בע"א 9032/10 ובע"א 7183/11, מפי השופט (כתוארו אז) א' גרוניס ובהסכמת השופט (כתוארו אז) א' רובינשטיין והשופט י' דנציגר, במסגרתו נקבע, כי:
"טענותיהם האמורות של המערערים חייבות להתברר בגדרה של בקשה שעליהם להגיש במסגרת תיק פשיטת הרגל של החייבת. האמירות השונות בהחלטות שנתקבלו בעבר לגבי היחס והקשר בין החייבת לקלנפורט (כולל בהחלטה מיום 30.11.11 להכריז את החייבת פושטת רגל) היו בגדר אמרות אגב. עד כה לא נדונה השאלה האמורה כשאלה מרכזית ועיקרית בהליך כלשהוא. בגדר בקשה כזו, שתוגש במסגרת הליך פשיטת הרגל יוכלו, כמובן, כל המשיבים להעלות את טענותיהם. כך אף המשיבים 2-1 הטוענים, בין השאר, כי המערערים מושתקים מלטעון כי הכספים שהועברו אליהם צריכים לעבור לקופת פשיטת הרגל. נוסיף עוד, כי חובה לצרף כמשיבים נוספים בבקשה שתוגש אף את הנתבעים הנוספים בתובענה, שהרי ייתכן שהם עלולים להפגע אם המשיבים 2-1 יידרשו להעביר לקופת פשיטת הרגל את הכספים שהועברו להם. ראוי כי בקשתם של המערערים תוגש בהקדם".
בהתאם לאמור, ביום 29.2.2012, הגיש הנאמן לתיק הפש"ר בקשה למתן הוראות, בגדרה, התבקש בית המשפט להצהיר כי כל נכסיהן, כספיהן, וזכויותיהן של קלנפורט ונט הנם של החייבת בלבד, ובשל כך הם "מוקנים במלואם לקופת פשיטת הרגל"; ולהורות לבנקים הזרים להשיב לקופת הפש"ר את הכספים.
בפתח הדיון, עמד בית משפט קמא על העובדות אשר אינן שנויות במחלוקת:
"כאמור, קלנפורט הנה חברה זרה אשר היתאגדה באיי הבתולה הבריטיים ביום 4.7.00. הון המניות של קלנפורט עומד על סך 50,000$ (ארה"ב) ומניה אחת למוכ"ז. חשבון הבנק של קלנפורט בבנק דיסקונט ניפתח, בהתאם למסמכי פתיחת החשבון, ביום 28.11.00, על-ידי מר וסיל טברצ'ה, אזרח רומני שהנו מורשה החתימה היחיד בקלנפורט ונציגה היחיד בארץ. החייבת, שהחזיקה בייפוי כוח מטעם קלנפורט מיום 2.9.03, ערבה לכל חוב של קלנפורט בבנק דיסקונט, ללא הגבלת סכום, ואילו בנה, מר עמית סייג...ערב לחובות קלנפורט עד לסכום של 400,000$ (ארה"ב). את קלנפורט ייצגה בארץ החייבת, וכך גם עשתה במסגרת הליכים משפטים שקלנפורט הייתה צד להם (ת"א 1356/07 המתנהל בבית משפט השלום בנתניה; ת"א 35769-04-11 המתנהל בבית משפט זה; וכן התובענה שלפניי), והיא אשר ביצעה בפועל פעולות שונות בחשבונה של קלנפורט בבנק דיסקונט, ובכלל זאת העברת כספים מחשבונה של קלנפורט לחשבונות בנק אחרים".
בהמשך הזכיר בית משפט קמא את פסק דינה של השופטת ו' אלשייך מיום 30.11.2011, במסגרתו נאמרו, בין היתר, הדברים הבאים:
"יוצא, כי לא בכדי, עוררה החייבת חוסר אמון מובהק; אודה ואתוודה כי החייבת הטיבה להעמיד פנים כאשה אומללה ומפוחדת, המשתוקקת לעורר אמון בבית המשפט, ולא היא; דרך תשובותיה, ושפת הגוף שלה הסגירו אשה מתוחכמת, ערמומית ומיתממת, בעלת זכרון סלקטיבי על פי צרכיה ומה שנראה לה כמתאים לשרת את האינטרסים שלה.
למען הזהירות, סבורים הבנקים הזרים, כי גם במקרה בו בית משפט זה ימצא לנכון לקבל את עירעורו של הנאמן, הרי שיש לשייך מחצית מהכספים למר אורי סייג, בעלה של החייבת – כעמדת הכונס הרישמי שהוצגה בבית משפט קמא – ולחייבם להעביר לקופת הפש"ר, לכל היותר, מחצית מהכספים.
...
עוד נטען, כי חשבונה של קלנפורט בבנק דיסקונט היה בשליטתה המלאה של החייבת, אשר לצורך כך עשתה, ביחד עם בעלה, שימוש במסמך מזויף, תוך גניבת זהותו של פועל רומני קשה יום, בשם מר וסילי טברצ'ה. מנגד, טענה החייבת, כי דין הבקשה למתן הוראות להידחות על הסף, בהכחישה בכל תוקף את טענת הנאמן, לפיה היא הקימה את קלנפורט לשם הברחת נכסים מנושיה.
וכך סיכם בית משפט קמא את עמדתו בנושא זה:
"המצג שיצר הנאמן הביא לכך שניתן פסק דין בתובענה ומכוחו מומש העיקול שהוטל על חשבון הבנק של קלנפורט, כך שחלק מהכספים שנגזלו מהמשיבים מס' 2 ו-3 הושבו לידיהם. בנסיבות אלה, סבורני כי מן הראוי להחיל על הנאמן את דוקטרינת ההשתק, ודומה כי על הדברים לקבל משנה תוקף לנוכח העובדה שמדובר בבעל תפקיד, הנושא בחובה מוגברת של נאמנות, זהירות ותום לב".
בבחינת למעלה מן הצורך, ציין בית משפט קמא, כי אף בהנחה, כי הנאמן אינו מנוע ומושתק מלטעון כל טענה ביחס להסכם הפשרה ולכספים שהתקבלו בידי הבנקים הזרים מכוחו; ואף בהתעלם מהעובדה שבגדרי ההליך מתבקשת הרמת מסך כנגד חברה זרה, ומהטענה שלבנקים הזרים זכות עקיבה בכספים – "הרי שהנאמן לא הצביע על כל בסיס משפטי שמכוחו ניתן לבצע הרמת מסך בדיעבד, באיחור של שנים".
על יסוד נימוקים אלה, החליט בית משפט קמא לקבל, באופן חלקי, את הבקשה למתן הוראות, באופן שניתן סעד הצהרתי לפיו "כל נכסי, כספי וזכויות המשיבה מס' 7 והמשיבה מס' 8 הנם של החייבת ושלה בלבד, והם מוקנים במלואם לקופת פשיטת הרגל. זאת, לרבות זכויות התביעה של מי מבין המשיבות מס' 7 ו-8 בהליכים המתנהלים בארץ". לנוכח האמור, הורה בית משפט קמא כי הנאמן ייכנס בנעליה של קלנפורט בת"א 35769-04-11; וכי הנאמן יפעל לרישומו כבעל מניות ברישומי קלנפורט באיי הבתולה הבריטיים, בהתאם לתקנון החברה.
כפי שטענה נט, אף אני סבור כי בית משפט קמא התעלם מאישיותה המשפטית הנפרדת של נט, תוך ייחוס נכסיה, כספיה וזכויותיה לחייבת – וכל זאת, מבלי לבחון האם, בנסיבות העניין, ניתן להרים מסך, ובכלל זה, מבלי לבחון האם הדין הזר, החל באיי הבתולה הבריטיים, מאפשר לבצע "הרמת מסך", בנסיבות שכאלה, והאם הדבר אפשרי, כלל ועיקר, במדינה זרה.
לפיכך, יש לקבל את ערעורה של נט על החלטת בית המשפט המחוזי (הנשיא א' אורנשטיין), מיום 18.6.2017, בפש"ר 1381/09, במובן זה שההחלטה הנ"ל תושעה עד להכרעה בהליך האמור בפסקה 64 לעיל לעניין הרמת המסך, ובהתאם לתוצאותיו.
סוף דבר
סיכומו של דבר, משלא נמצאה כל הצדקה לסטות מכלל אי ההתערבות בממצאיו העובדתיים של בית משפט קמא, אציע לחבריי לדחות את ערעורו של הנאמן (ע"א 3773/16).