מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת צו ירושה לאחר 30 שנים מפטירת המוריש

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לכך מצטרפת העובדה כי תצהירי ההסתלקות נשוא התובענה דנן נחתמו לאחר שילדי המנוחה חתמו בעבר על תצהירי הסתלקות לטובתה לאחר פטירת בעלה המנוח ולפיכך היו מודעים 30 למשמעות החתימה כל תצהיר הסתלקות, ראו לעניין זה שאלות בית המשפט בעמ' שורות -1 17 .
לכל אלה מצטרפת העובדה כי הבקשה לצוו ירושה אחר המנוחה הוגשה כ 48- שנים לאחר פטירת המנוחה, וזאת רק כאשר התגלה כי פרט לנכס ב-ר.ה כולל עיזבון המנוחה נכס נוסף ב- ג.ש. הצדדים כולם מודים כי עד שהתגלה הנכס ב-ג.ש סברו כולם כי על שם המנוחה רשום רק הנכס ב-ר.ה. כל עוד לא התגלה הנכס ב-ג.ש לא ראו הנתבעים כל צורך להוציא צו ירושה אחר המנוחה וזאת ככל הנראה ולא בכדי שכן סברו כי אין בעיזבונה נכסים להם הם זכאים.
...
לאור כל המפורט לעיל, טענה ההתיישנות נדחית.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, התובענה לצו ירושה מתקבלת וההתנגדות לה נדחית.
בנסיבות העניין 11 ולאחר ששקלתי את מכלול השיקולים הרלוונטיים ובניהם מהות ההליך והיקפו אשר כלל קדמי משפט, 3 ישיבות הוכחות, ריבוי הבקשות, כתבי בי-דין והיקפם, מהות התובענות והתוצאה אליי הגעתי – נחה דעתי כי הסכום הסביר והמידתי שיש לפסוק בנסיבות העניין כשכ"ט הינו סך של 50,000 ₪, אשר ישולמו ע"י הנתבעים לתובעים.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

נטען כי המבקשת הגישה בקשה לצוו ירושה לאחר פטירת המנוח בשנת 2007 ולפיכך היה ברור לה כי השאיר אחריו צוואה לגביה אין חולק.
כי אינו זוכר האם מסר הודעה xxx כמו כן, גם לגבי ידיעת האחיות לגבי הצוו עצמו, העיד לאחיותיו אודות מתן הצוו (עמ' 30 ש' - 15 ) ולא יכל לאשר מתי המבקשת קיבלה או ידעה על הצוו (עמ' 30 ש' - 17 וש' - 28.
...
" חזר על תשובה זו באופן עקבי גם בהמשך עדותו וסבורני כי יש בהן מן ההיגיון.
( סוף דבר לאור כל האמור והמפורט לעיל, סבורני כי המבקשת לא הוכיחה את טענותיה ולפיכך דין הבקשה לביטול צו קיום צוואת המנוח, להידחות.
לאור התוצאה אליה הגעתי ובשים לב להליך ההוכחות שהתקיים אני מחייב את .

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

מתי פעם אחרונה שהייתה לך ממש שיחה איתה? שנה לפני שהיא נפטרה הזמינו אותי לבית הדין הרבני, הבת של המנוחה וגם ד' קיבל אותי למטה ושמח שבאתי, הם באו ועשו צו ירושה מהאבא אחרי 30 שנה שהוא נפטר להעביר את הירושה לאימא ואז באתי לבית הדין ודברתי איתה ואמרתי לה שלום מה שלומך והייתה שיחה קוהרנטית, שנה וחצי לפני שהיא נפטרה".
המתנגדת חשה תרעומת בגין הדרתה ) 51 ,48 ( 53/88 מרדכי מנלה נ' אברהם ברנדווין, מו ( מצוואת המנוחה, אולם לצד האמור, לא הצליחה לספק כל הסבר לכך שעוד במהלך שנת 2006 בחרה המנוחה, עת הייתה צלולה לחלוטין, במצב גופני תקין, לערוך צוואה במסגרתה הורישה חלק גדול יותר מרכושה למבקש.
...
עם זאת, שעה שחובתו של בית המשפט היא לנסות ולהתחקות אחר רצונותיה האמתיים של המנוחה, וכי הצוואה היא רצון המצווה ולא רצון האחר - סבורני - כי כל מסקנה אחרת - תחטא למציאות ולמידת ההיגיון והסבירות.
מכלול הנסיבות והשיקולים שהביאו לתוצאת פסק הדין פורטו בהרחבה והביאו למסקנה מסתברת, שלפיה הצוואה לא היתה רצייה של המנוחה, ונעשתה מחמת השפעה בלתי הוגנת וניצול חולשת המנוחה משל היתה "כבובה על חוט". לנוכח האמור ההתנגדות לצוואה הנוטריונית מתקבלת.
לאחר ששקלתי את כל השיקולים הרלוונטיים כמפורט לעיל, מהות ההליך והיקפו אשר כלל חמישה דיונים (מתוכם ארבעה דיוני הוכחות), היקפם של כתבי בי - דין והבקשות בתיק, היקף העיזבון, התנהלות המתנגד וטענותיו והתוצאה אליה הגעתי - נחה דעתי כי הסכום הסביר והמידתי שיש לפסוק בנסיבות העניין כהוצאות משפט עבור המתנגדת הוא בסך של 50,000 ₪ כולל מע"מ. ההוצאות ישלמו על ידי המבקש למתנגדת בתוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין אצל המתנגד, וככל שלא ישולמו עד למועד שנקבע יישאו הפרשי ריבית והצמדה כחוק מהמועד שנועד לתשלום ועד לתשלום בפועל.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יתרה מכך, נטען כי עניינו של המבקש שונה מהותית מעניינם של עמיתים בישראל, בהקשר אליהם יש אפשרות לאיתור כתובת בישראל במרשמים הרישמיים, במאגרי חברות הסלולאר (כנדרש בתקנות), או ממעסיק אחרון (שאף אותו עזב המבקש לפני 30 שנים).
(ב) נודע לגוף מוסדי על פטירת עמית, והגוף המוסדי לא ידע את זהות המוטבים, כולם או חלקם – (1) ישלח הגוף המוסדי הודעה לכתובתו של העמית שנפטר כאמור בתקנת משנה (א)(1) לא יאוחר משלושה חודשים מהמועד שבו נודע לגוף המוסדי על פטירת העמית; לא נודעה לגוף המוסדי זהותם של המוטבים או חלקם בתום שנה מן המועד שבו נודע לו על פטירת העמית, יבצע הגוף המוסדי פעולות אלה: (א) יפנה לרשם לעינייני ירושה בבקשה לקבל את שמם הפרטי, שם משפחתם והמען של מי שהגישו בקשה לקבלת צו ירושה או צו קיום צוואה, וכן כל פרט זהוי אחר שלהם אשר יורה הממונה; (ב) לעניין עמיתים אשר נפטרו לפני יום י' באלול התשנ"ח (1 בספטמבר 1998) – יפנה להנהלת בתי הדין הרבניים בבקשה לקבל את שמם הפרטי, שם משפחתם ומספר הזהות של מי שהגישו בקשה לקבלת צו ירושה או צו קיום צוואה; (2) קיבל הגוף המוסדי מן הרשם לעינייני ירושה ומהנהלת בתי הדין הרבניים, מידע על מי שהגיש בקשה לקבלת צו ירושה או צו קיום צוואה כמפורט בפיסקה (1)(א) ו-(ב), שאינם מוטבים ידועים או שקבל באופן אחר מידע על אדם אחר שקיימת אפשרות כי הוא זכאי לכספים מחשבון העמית שנפטר (בתקנת משנה זו – מוטב אפשרי) – יודיע להם את ההודעה כאמור בתקנת משנה (א)(1) לפי המידע שקבל כאמור; (3) לא פנה מוטב אפשרי מאלה שהגוף המוסדי שלח להם הודעה כאמור בתקנת משנה (א)(1) בתוך שלושה חודשים מיום משלוח ההודעה, או שלא היתקבל מען למשלוח הודעה לעניין מי מהמוטבים האפשריים – יפנה הגוף המוסדי, כל עוד לא הצליח ליצור קשר עם כל המוטבים האפשריים האמורים, לקבלת מידע כמפורט להלן, לגופים המפורטים לצידו, ויודיע, לפי המידע שיקבל מגופים אלה, למוטבים האפשריים את ההודעה כאמור בתקנת משנה (א)(1) – (א) פרטים אשר יסייעו באיתור המוטב האפשרי – למאגרי מידע שונים שהגוף המוסדי רשאי לקבל מהם מידע לפי כל דין; (ב) שם המשפחה של המוטב האפשרי, המען ותאריך הפטירה שלו – למרשם האוכלוסין במשרד הפנים; (ג) מען המוטב האפשרי, מספר הטלפון והדואר האלקטרוני שלו – לבעל הרישיון המופיע ברשומות הגוף המוסדי כמי שצרף את העמית לחשבון בקופת הגמל; ואולם הופיע ברשומות הגוף המוסדי בעל רישיון אחר שמינה העמית למטפל בעבורו באותו חשבון בקופת גמל – לבעל הרישיון שמינה כאמור.
לטענת המשיבה, אשר לא נשללה (ויתרה מכך אף אומתה בחלקה בעדות המבקשות), ביום 19/11/18, פנתה המשיבה במכתב אל כל אחת משלוש היורשות בו הודיעה להן על זכויותיהן בחשבונות אביהן כיורשות, זאת לאחר שצו הירושה לימד על היותן יורשות ומשכך, הפכו אלו להיות מוטבות ידועות, בהבדל מאפשריות (אשר לכך- ראו עדות המבקשת 1 בעמוד 40 שורות 10-11 ו – 18-26, באשר לכתובות אחיותיה).
...
עוד יפות לעניין זה קביעות בית המשפט בעניין פסגות בעליון, גם שם אישר בית המשפט כי המבקשת - שהייתה מוטבה של עמיתה שנפטר תייצג גם עמיתים אשר הקשר עמם נותק וכן יורשים וקבע, בסעיף 14 לפסק הדין כך: " פסגות העלתה טענה נוספת הנוגעת להיקף קבוצת התובעים המיוצגת ולגישתה אין לאפשר למי שהנה מוטבת של עמיתה שנפטרה לייצג עמיתים שהקשר עמם נותק וכן יורשים. זאת בשל ההבדלים המהותיים הקיימים, לטענתה, בין המוטבת ובין כל אחד מסוגי התובעים האחרים הללו, ככל שהדבר נוגע למערכת היחסים עמה ולחובות המוטלות עליה כלפיהם. בדחותו את הטענה עמד בית המשפט קמא על ההלכה הפסוקה לפיה די בכך שהיסוד המשותף לשאלות המתעוררות ביחס לקבוצה מהווה מרכיב מהותי בהתדיינות ואין צורך שכל השאלות תהיינה משותפות (ראו, רע"א 8268/96 רייכרט נ' שמש, פ"ד נ"ה(5) 276, 296 (2001); עניין טצת, בעמ' 788). בענייננו חובות היידוע והדיווח, אשר לטענת המשיבה חלות על פסגות כלפיה, יש להן לכאורה מכנה משותף רחב הנוגע לא רק למוטבים דוגמת המשיבה אלא גם ליורשים ולעמיתים שהקשר עמם נותק. על כן בצדק סבר בית המשפט קמא כי הטענות שהעלתה המשיבה מעוררות שאלות מהותיות המשותפות גם ליורשים ולעמיתים, כאמור, וכי קיימת אפשרות סבירה ששאלות אלה תוכרענה לטובת הקבוצה. זאת, בין היתר, בהינתן הוראות תקנה 38ד לתקנות מס הכנסה (טרם ביטולה ביום 1.1.2013 - ראו, ק"ת התשע"ב 696, בעמ' 702), שכותרתה "איתור עמיתים ומתן הודעה למוטבים" המתייחסת בהקשר זה לכל חברי קבוצת התובעים המיוצגת קרי – עמיתים, מוטבים ויורשים.
המשיבה לא העלתה כל טענה בנוגע לייצוג הקבוצה על ידי המבקשים ומשכך, לא קיים יסוד להניח כי עניינם של חברי הקבוצה ינוהל בדרך שאינה הולמת או בחוסר תום לב. סוף דבר; לאור כל האמור לעיל, אני מאשרת את הבקשה כתביעה ייצוגית בעילה של גביית דמי ניהול שלא בהתאם להוראות הדין וזאת, הן בניגוד להוראות תקנה 53ב'(א) לתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל), תשכ"ד-1964 והן בניגוד להוראות תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (דמי ניהול), תשע"ב-2012, תקנות 2 ו - 8.
אני דוחה את הבקשה ביחס לעילות התביעה הנסבות על הפרת חובות האיתור על ידי המשיבה, הפרת החובה להעברת מידע או כספים לידי האפוטרופוס הכללי והערמת קשיים בקבלת הכספים בחשבונות העמיתים.

בהליך שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

סוגיית השהוי בכל הנוגע לטענת השהוי: המבקש הגיש את הבקשה כ-10 שנים לאחר שהצו ניתן על ידי הרשם לעינייני ירושה.
המבקש העיד בכנות ומהימנות כי לא ראה את המנוח 30 שנה לפני פטירתו ומאז שהתגייס לצבא התרופף ביניהם הקשר.
לטענת המשיבים, אף אם המבקש הנו יורש המנוח, התביעה הוגשה כ- 11 שנים לאחר שהמנוחים הלכו לעולמם וכ- 10 שנים לאחר שהמבקש ידע על פטירת המנוח, לכן יש לדחות את התביעה מכוח שהוי כבד והתיישנות.
...
לטענת המשיבים, אף אם המבקש הינו יורש המנוח, התביעה הוגשה כ- 11 שנים לאחר שהמנוחים הלכו לעולמם וכ- 10 שנים לאחר שהמבקש ידע על פטירת המנוח, לכן יש לדחות את התביעה מכוח שיהוי כבד והתיישנות.
דיון והכרעה לאחר בחינת טענות הצדדים וראיותיהם, דין התביעה להידחות, כפי שיפורט להלן.
אשר על כן ולאור כל האמור לעיל, התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו