על כן לא ברור מדוע חלים על העובדים אלה הסכמים קבוציים החלים על עובדי הניקיון, נהגי המשאיות וכד' אשר אין כל מחלוקת כי האחרונים מבצעים עבודה שונה לחלוטין מזו שמבצעים ד"מ וע"א. החלת הסכמים קבוציים החלים על עובדי התברואה על ד"מ ועל ע"א הנה מלאכותית, אין לה כל הצדקה מעשית, והיא אינה פוטרת את הערייה מתשלום שכר שווה לעובדת ולעובד על פי הוראות החוק, במיוחד כאשר מדובר בעובדים ועובדות השייכים לאותו אגף בערייה.
הסכם 99' אינו פוגע בעיקרון השויון, והוא מבוסס על מדיניות אכיפה ראויה ונכונה, ועל איבחנה מותרת בין עובדים שנהנו מן ההטבות לפני חתימתו, לבין אלה שלא נהנו מתוספות אלה קודם לכן, מה גם שמדיניות זו נקבעה בהסכם קבוצי על ידי שלושת הצדדים ליחסי העבודה הקבוציים.
הסכם 99' בא לעולם לאחר סיכסוך מתמשך בין ההסתדרות לבין הממונה על השכר, בעקבות התערבותו בהסדרים חורגים שנעשו ברשויות המקומיות בנגוד לסעיף 29 לחוק יסודות התקציב.
כך פסק בית הדין הארצי בעיניין זה מפי השופטת רונית רוזנפלד:
"בקשר להוראת הסעיף (הכוונה לסעיף 4.1 ד.פ.) נפסק כי המנגנון כפי שנקבע בו מגלם בחובו 'איזון בין האינטרסים של הצדדים', ו'בו הותוותה המסגרת להכרת הממונה בתשלומי שכר לעובדי הרשויות, שקבלו אישורו בדיעבד למרות חריגותם'. (עניין עריית רחובות, בפיסקה 15. ההדגשה במקור, ר.ר.). יחד עם זאת, מנגנון זה אינו פרוץ לרוח ואינו יכול להכשיר כל הטבה חורגת, אלא 'נועד להסדיר את היתערבות הממונה על השכר בחריגות שכר בגופי השילטון המקומי, כפי שהונהגו ויושמו בפועל עד מועד חתימתו. על פי ההסכם, שקבל את אישורו של הממונה, אושרו חריגות שכר שניתנו לעובדים ככל שאלה יושמו בפועל ערב חתימתו [עע 1420/04 מדינת ישראל, הממונה על השכר – אורון מיום 2.1.06)]' (ע"ע 683/06 ישראל אבן ספיר ו-138 אחרים – עריית תל אביב-יפו, מיום 27.9.08, בפיסקה 8 וההפניות שם. כן ראו חוות דעתו של הנשיא סטיב אדלר בע"ע 1249/02 עריית ירושלים - כהן מיום 2.9.05, בעמ' 23-24 לפסק הדין; עניין רחובות הנ"ל). משמע, ניתן להכשיר חריגת שכר שניתנה לעובד ברשות המקומית, בתנאי שזו ניתנה טרם המועד הקובע בהסכם, דהיינו, 31.8.98" (ע"ע (ארצי) 265/09 מישל בן עזרא – עריית קרית גת, ניתן ביום 8.8.2012, סעיף 34 לפסק הדין, ההדגשה במקור ד.פ.).
השוואת שכר משולב
התובעות ביקשו להשוות את שכרן המשולב לשכרם של ע"א וד"מ. הערייה טענה כי השכר המשולב מורכב מטבלת השכר (נ/1), תוספת וותק, תוספת וותק שירות צבאי (לרבות שירות בצבא קבע), תוספת וותק ממוסדות מוכרים על פי הנוהל וגרירת וותק מדירוג לדרוג.
...
מקובלת עלינו במלואה דרישתה זו של הנציבות.
כפי שפורט בהרחבה לעיל אכן קיימים פערי שכר בעירייה בין גברים לנשים, ועל העירייה לעשות כל שניתן כדי למגר תופעה זו. גוף מקצועי חיצוני יוכל לבצע מחקר כזה בלא פניות, ולסייע בידי העירייה לצמצם את פערי השכר הקיימים בה.
סוף דבר –
נדחית התביעה לתשלום תוספות הבאות:
תוספת מוסך 41% (1669) שניתנה מכוח הסכם מקומי מיום 5.5.77;
תוספת ימים סגורים ומקוצרים (1692) שניתנה מכוח זיכרון דברים מיום 15.3.64;
תוספת רפורמה בונוס (1595) שניתנה מכוח זיכרון דברים מיום 5.1.90;
תוספת מוסך (1676) שניתנה מכוח הסכם מיום 1.4.79;
תוספת התייעלות מוסך (1938) שניתנה מכוח הסכם מקומי מיום 16.2.95.
נדחית תביעת התובעות לפיצוי מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.