מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת פסלות שופט בשל חשש למשוא פנים וניגוד עניינים

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בקשה לפסלות שופט בשל טענה כאמור אינה עניין של מה בכך, ועליה להיות מוגשת במלוא הרצינות, כאשר בבסיסה עומדות טענות מהותיות המקימות חשש ממשי למשוא פנים.
דומני, כי הבעת דעה זו, בדבר ניגוד העניינים של המפרק, היא במסגרת שיקול דעתו של בית המשפט הדן בתיק פירוק או חידלות פרעון, אין בה כדי להקים עילת פסלות מלדון בתיק הפרוק ואינה מעלה כל חשש למשוא פנים מצד בית המשפט.
...
כך או כך, משמצא בית המשפט העליון לנכון לקבל את ערעוריהם של קדרון – אין בכך כדי להקים עילה לפסלות המותב דנן.
בית המשפט מצא כי אין מקום שלא להיענות לבקשתם זו, לא כל שכן בהיעדר כל התנגדות של יתר הצדדים לדיון למתן האפשרות לטעון.
סוף דבר: דין בקשת הפסלות להידחות על הסף, ולחילופין – לגופו של עניין, לאור כל הנימוקים שהובאו לעיל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

לפניי בקשה של הנתבע כי אפסול עצמי מלדון בתיק זה, וזאת בשל חשש למשוא פנים, ניגוד עניינים, וקשר פסול ביני לבין ב"כ התובעות.
אשר לטענה שעליי לפסול את עצמי בשל עיסוקי בתחום הקניין הרוחני, הן כעורך דין (לפני למעלה מ-22 שנה, כאשר ב"כ התובעות עוד לא הוסמך כעורך דין לפי הצהרתו), והן במשך שנות כהונתי כשופט, וכל זאת משום שגם ב"כ התובעות עוסק בתחום זה כיום, ואף הופיע בפניי במספר תיקים – גם טענה זו אינה טענה מוצדקת.
לפיכך, לא קמה כל עילת פסלות, ואני דוחה את בקשת הפסלות.
...
סופו של דבר, אין מצידי כל העדפה פסולה או העדפה בכלל של ב"כ התובעות, לא בשל כל קשרים ביני ובין משפחתי לבינו ולבין משפחתו, קשרים שאינם קיימים כל עיקר; לא בשל "השתייכותי לגילדה של קניין רוחני", ולא בשל כל החלטות שלי, אשר נותנות לפי הנטען אינדיקציה להעדפה כזו, דבר שאינו נכון כמוסבר לעיל.
לפיכך, לא קמה כל עילת פסלות, ואני דוחה את בקשת הפסלות.
בנסיבות העניין, החלטתי שלא לעשות צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 23.11.2021 הגיש המבקש, במסגרת התיק הקודם, בקשה לפסול את הבורר בשל חשש ממשי למשוא פנים וניגוד עניינים, וכן ביקש להורות על עיכוב הליך הבוררות עד להכרעה בבקשת הפסלות.
כפי שנקבע בפסיקה, בקשה להעברת בורר מתפקידו נבחנת על פי אמות המידה שנקבעו בעיניין פסלות שופט.
על כן, על הטוען לקיומה של עילת פסלות של הבורר להוכיח, בהתבסס על ראיות אובייקטיביות, כי קיים חשש ממשי למשוא פנים המצדיק את העברת הבורר מתפקידו (ארט-בי, בפיסקה 118).
...
לסיכום - משקלן המצטבר של הנסיבות המפורטות לעיל, המקימות חשש שהרב אדרת אינו יכול לשמש כבורר אובייקטיבי ונטול פניות בסכסוך שבין הצדדים, בצירוף ההתנהלות בהליך הבוררות, מצדיקים ביטול פסק הבוררות בשל העילה הנזכרת בסעיף 24(10) לחוק ביחד עם העילה שסעיף 24(4) לחוק.
אין בידי לקבל את טענת המשיב כי יש לדחות את בקשת הביטול מכוח הסייג הקבוע בסעיף 26(א), שכן אין בידי לקבוע שלא נגרם עיוות דין לגופו של עניין, עת ההליך כולו התנהל במעמד צד אחד מבלי שקולו של המבקש נשמע ומבלי שהוצגו ראיותיו.
על יסוד כל האמור, אני מורה על ביטול פסק הבוררות מיום 17.2.2022 שניתן על ידי הרב מרדכי יונה אדרת.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון רע"א 4535/23 לפני: כבוד השופט ד' מינץ המבקש: יובל גולן נ ג ד המשיב: דוד רז אלבז בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים (השופטת ע' אבמן-מולר) בת"א 5854-04-22 ות"א 38231-03-22 מיום 16.4.2023 בשם המבקש: עו"ד אייל מלכה ][]החלטה
ביום 23.11.2021 הגיש המבקש לבית המשפט המחוזי בקשה לפסילת הבורר בשל חשש ממשי למשוא פנים וניגוד עניינים ולעיכוב הליכי הבוררות עד להכרעה בבקשת הפסלות.
...
דיון והכרעה דין הבקשה להידחות אף מבלי להידרש לתשובת המשיב.
אכן אין מדובר בעניין שגרתי, ששינוי נסיבות הנעוץ בשינוי מקום מגוריו או קשריו של בעל דין עם הבורר יוביל למסקנה כי הסכמת הצדדים איבדה מכוחה.
הבקשה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום הרצלייה נפסק כדקלמן:

הנתבעת 1 טענה כי יש לפסול את המומחה בשל חשש למשוא פנים וניגוד עניינים וכן חריגה מסמכות.
לפיכך, ביטול מינוי יעשה רק במקרים חריגים בהם מתקיימת עילת פסלות וישנו טעם ממשי לפסילה.
כב' השופט נאסר ג'השאן קבע באותו עניין: "...אין בכך כדי להעיד כי מדובר בחוות דעת משפטית, הרי בהרבה מקרים קביעות מקצועיות שלובות בקביעות משפטיות ומעבר לאמור כפי שקבעתי לעיל, בית המשפט הוא המכריע והפוסק האחרון בתביעה, כאשר כאמור חוות הדעת היא בבחינת אמצעי עזר לבית המשפט ואין בה כדי לקבוע ממצאים עובדתיים במחלוקת בין הצדדים." יצוין, כי החלטה זו אושררה בבית המשפט העליון במסגרת רע"א 6585/19 נ.ש.ד.ד 2000 בע"מ נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה חוף הכרמל, פסקה 8 (פורסם, 25.11.2019) וכלשון כב' השופט עופר גרוסקופף: "בעניינינו, טענה המבקשת בעיקר נגד סמכות המומחה לקבוע את שקבע בחוות דעתו, וזאת משום שלשיטתה הנמקתו מבוססת על קביעות משפטיות, ולפיכך חורגת מתחום מומחיותו – שמאות מקרקעין. ואולם, טענה זו אינה מצדיקה את פסילה חוות הדעת בשלב זה, שכן עדיין לא הבשילו התנאים להכריע בה לגופה. למומחה לא נשלחו שאלות הבהרה, והוא עדיין לא נחקר על חוות הדעת. ממילא טרם התבררה עד תומה השאלה האם חוות דעתו מבוססת כדבעי על פראקטיקה שמאית. בהתאם לכך, בית המשפט קמא לא נידרש בהחלטתו לדיון בגוף טענות המבקשת לעניין סמכות המומחה להיבנות על הנימוקים שבחוות דעתו, ולא קבע עדיין מהו המשקל שיש לייחס לה במסגרת פסק הדין הסופי בתובענה. כפי שציין בהחלטתו: "איני מוציא מכלל אפשרות כי לאחר הפניית שאלות הבהרה או לאחר חקירת המומחה בחקירה נגדית אגיע למסקנה, כי אין לקבל את חוות דעתו של המומחה ובמקרה זה יוכל בית המשפט לפסוק בנגוד ל-'עצתו של מומחה'" (פסקה 28 להחלטת בית המשפט קמא).
...
כב' השופט נאסר ג'השאן קבע באותו עניין: "...אין בכך כדי להעיד כי מדובר בחוות דעת משפטית, הרי בהרבה מקרים קביעות מקצועיות שלובות בקביעות משפטיות ומעבר לאמור כפי שקבעתי לעיל, בית המשפט הוא המכריע והפוסק האחרון בתביעה, כאשר כאמור חוות הדעת היא בבחינת אמצעי עזר לבית המשפט ואין בה כדי לקבוע ממצאים עובדתיים במחלוקת בין הצדדים." יצוין, כי החלטה זו אושררה בבית המשפט העליון במסגרת רע"א 6585/19 נ.ש.ד.ד 2000 בע"מ נ' הועדה המקומית לתכנון ובניה חוף הכרמל, פסקה 8 (פורסם, 25.11.2019) וכלשון כב' השופט עופר גרוסקופף: "בענייננו, טענה המבקשת בעיקר נגד סמכות המומחה לקבוע את שקבע בחוות דעתו, וזאת משום שלשיטתה הנמקתו מבוססת על קביעות משפטיות, ולפיכך חורגת מתחום מומחיותו – שמאות מקרקעין. ואולם, טענה זו אינה מצדיקה את פסילה חוות הדעת בשלב זה, שכן עדיין לא הבשילו התנאים להכריע בה לגופה. למומחה לא נשלחו שאלות הבהרה, והוא עדיין לא נחקר על חוות הדעת. ממילא טרם התבררה עד תומה השאלה האם חוות דעתו מבוססת כדבעי על פרקטיקה שמאית. בהתאם לכך, בית המשפט קמא לא נדרש בהחלטתו לדיון בגוף טענות המבקשת לעניין סמכות המומחה להיבנות על הנימוקים שבחוות דעתו, ולא קבע עדיין מהו המשקל שיש לייחס לה במסגרת פסק הדין הסופי בתובענה. כפי שציין בהחלטתו: "איני מוציא מכלל אפשרות כי לאחר הפניית שאלות הבהרה או לאחר חקירת המומחה בחקירה נגדית אגיע למסקנה, כי אין לקבל את חוות דעתו של המומחה ובמקרה זה יוכל בית המשפט לפסוק בניגוד ל-'עצתו של מומחה'" (פסקה 28 להחלטת בית המשפט קמא).
בעניין זה אפנה לדברי השופט יניב הלר בת"א (חד') 44449-04-22 פלונית נ' הראל חברה לביטוח בע"מ, עמ' 4 (פורסם, 29.9.22) שם אמנם דובר בחוות דעת רפואית, ברם הקביעה רלוונטית אף לנסיבות דנן: "לא מצאתי בבקשתה של התובעת עילה לפסילת חוות הדעת. עצם העובדה שהתובעת חולקת על ממצאי המומחה ועל מסקנותיו אינה עילה לפסילת חוות הדעת. טענות התובעת מכוונות כולן כנגד ממצאי המומחה ומסקנותיו. טענות אלה, שעניינן תוקפם של הממצאים והמסקנות ומשקלם, מן הדין לברר במסגרת הדיון בתביעה, אך אין הן מהוות טעם לפסילת חוות הדעת. לפיכך אני דוחה את הבקשה בחלקה זה. לתובעת עומדת הזכות לשלוח למומחה שאלות הבהרה. שאלות הבהרה – כשמן כן הן, מטרתן להבהיר דבר מה בלתי ברור בחוות הדעת, ולא לקרוא תיגר על תוכנה, דבר שהמקום לעשותו הוא בחקירה נגדית של המומחה..." אף במקרה דנן טיבן של טענות הצדדים אשר במחלוקת להתברר במסגרת הדיון בתביעה כאשר לא מן הנמנע לציין כי הנתבעת 1 ויתרה על משלוח שאלות הבהרה למומחה.
סוף דבר: הבקשה לפסילת מומחה בית המשפט - נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו