מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת פסלות שופט בשל חוסר אמון

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בהפנותם לפסיקה הנוגעות לפסלות שופט מלשבת בדין, כמפורט בבקשתם, ובהדגישם כי מערכת המשפט מבוססת עשיית צדק ואמון הציבור, טענו כי התמונה המצטיירת מעלה סימני שאלה כבדים בשאלת יכולתו של בית המשפט להגיע לתוצאה צודקת בדיעה פתוחה לשכנוע, ולפיכך עתרו לקבל את בקשתם.
עוד טענו הנתבעים כי לא ניתן לקבל ניסיון לפסול שופט בשל החלטות בהליכי ביניים, שהרי בכל פעם שיתערב בית המשפט שלערעור בהחלטה בהליך ביניים באופן אוטומאטי ייחשב השופט בערכאה המבררת כפסול מלהמשיך לשבת בדין באותה תביעה, ולא כך היא.
המסגרת הנורמאטיבית סעיף 77א(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד- 1984 קובע: "77א. (א) שופט לא ישב בדין אם מצא, מיזמתו או לבקשת בעל דין, כי קיימות נסיבות שיש בהן כדי ליצור חשש ממשי למשוא פנים בניהול המשפט". הלכה פסוקה היא כי על מנת שתתקבל בקשת פסלות, על המבקש להוכיח חשש ממשי אובייקטיבי למשוא פנים בניהול המשפט (ע"א 3065/17 מ.ע.ג.ן יעוץ וניהול נכסים בע"מ נ' בבג'ני (20/6/17), מפי כב' הנשיאה נאור; ע"א 6275/03  ‏שגיא נ' סלע (28/7/03), מפי כב' הנשיא ברק).
אשר למבחן החשש כי דעתו של בית המשפט ננעלה, נקבע בעיניין גנאמה הנ"ל כדלהלן: "...לצורך פסילה כאמור, נידרשת אפשרות ממשית ברמה גבוהה כי הגורם המכריע גיבש לעצמו מראש עמדה סופית בנושא הדיון ברמה כזו שאין לראותו כחסר פניות, וכמי שאין סיכוי ממשי כי שיכנוע רציונלי עשוי להביאו לשינוי עמדתו. יש צורך להצביע על חשש ממשי כי דעתו של מקבל ההחלטה נעולה, וכי הוא אינו פתוח לשכנוע ולשינוי. כדבריו של הנשיא ברק...
...
לסיכום טענו כי אין לראות בהחלטת בית המשפט ובהתבטאויותיו בה כדי להצביע על גיבוש דעה קדומה שאינה ניתנת לשינוי, באופן המקים חשש אובייקטיבי למשוא פנים.
דיון והכרעה כאמור לעיל, לאחר שבחנתי ושקלתי את טענות הצדדים, אני רואה לדחות את הבקשה.
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, הבקשה נדחית בזה.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

סעיף 146 לחוק סדר הדין הפלילי(נוסח חדש) התשמ"ב – 1982 קובע כי : "לאחר תחילת המשפט... רשאי בעל דין לטעון טענת פסלות נגד שופט פלוני לפי סעיף 77א לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984 (בחוק זה – חוק בתי המשפט)...
מכאן כי יש לדחות את בקשת הפסילה של הנאשם שהועלתה שוב רק עתה, הן לאור העובדה שלא הוגשה מיד או בסמוך לאחר שנודע לו על עילת הפסלות הנטענת, והן משום שאין מקום לאפשר לנאשם להשתמש בבקשת פסילה כנשק טאקטי ולהגישה או להסיר אותה בכל עת שיחפוץ, כפי שנראה שנעשה במקרה זה. באשר לטענות הנאשם, כי ההחלטה להותירו ללא ייצוג וללא הגנה אף היא מבססת עילה לפסילת האב"ד, הרי כפי שבואר לעיל המדובר בהחלטה של כלל חברי ההרכב, שניתנה בלית ברירה לאחר שפעם אחר פעם מונו לנאשם סנגורים מטעם הסנגוריה הציבורית (שבעה במספר), ופעם אחר פעם סנגורים שמונו בקשו להשתחרר מן הייצוג בשל חוסר אמון של הנאשם בהם וחוסר שתוף פעולה, והכל כמפורט בהחלטתנו מיום 26.10.2020.
...
כך לדוגמא ההחלטה על שחרור הסנגוריה הציבורית מייצוג הנאשם, ההחלטות לגבי זימון עדי הגנה וגישה למאגרים משפטיים וכיו"ב. נוכח האמור ולאחר שבחנו את בקשת הפסילה על שלל נימוקיה ואת תגובת המאשימה, לא מצאנו כל עילה שבדין לפסילת כב' השופטת רז לוי.
בתשובה הנאשם אמר כי :"אני לגמרי עומד מאחורי ביטול בקשת הפסילה. חלק מהדברים זה נמצא כאילו אישי, אך אני לא רוצה שזה יישמע אישי. כשבית המשפט מסביר לי שאין מדובר בעניין אישי אלא ענייני ויש לי את כל הזכות והמקום לעמוד על בקשת הפסילה, התשובה שלי היא החלטתי - אני מבקש למשוך את בקשת הפסילה" (ראה שם בעמ' 409).
מכאן כי יש לדחות את בקשת הפסילה של הנאשם שהועלתה שוב רק עתה, הן לאור העובדה שלא הוגשה מיד או בסמוך לאחר שנודע לו על עילת הפסלות הנטענת, והן משום שאין מקום לאפשר לנאשם להשתמש בבקשת פסילה כנשק טקטי ולהגישה או להסיר אותה בכל עת שיחפוץ, כפי שנראה שנעשה במקרה זה. באשר לטענות הנאשם, כי ההחלטה להותירו ללא ייצוג וללא הגנה אף היא מבססת עילה לפסילת האב"ד, הרי כפי שבואר לעיל המדובר בהחלטה של כלל חברי ההרכב, שניתנה בלית ברירה לאחר שפעם אחר פעם מונו לנאשם סנגורים מטעם הסנגוריה הציבורית (שבעה במספר), ופעם אחר פעם סנגורים שמונו בקשו להשתחרר מן הייצוג בשל חוסר אמון של הנאשם בהם וחוסר שיתוף פעולה, והכל כמפורט בהחלטתנו מיום 26.10.2020.
יתרה מכך, כאשר התייצב נציג בכיר מטעם הסנגוריה הציבורית - עו"ד דוד ויצטום ועמד על בקשת הסנגוריה הציבורית להשתחרר מן הייצוג, בית המשפט ביקש ממנו לבחון שוב בכל זאת מינוי עו"ד נוסף לנאשם (ראו פרוט' יום 24.5.2020 ו-4.6.2020), והסנגוריה הציבורית נעתרה לבסוף לבקשה זו.אלא שזמן קצר לאחר מינוי סנגור נוסף הגיעה בקשה נוספת לשחרור מן הייצוג, בשל התנהלות דומה של הנאשם.בנסיבות אלו, מסר הנאשם עצמו לבית המשפט ביום 26.10.2020 כי :"אני מבקש להוריד עלי את הנטל של הסנגוריה ממש ככה. לשאלת בימ"ש – אם אני רוצה לייצג את עצמי, אני אומר שאין לי ברירה. כשבימ"ש שואל אותי שוב, אני אומר שאני אייצג את עצמי". ביחס לטענות הנאשם הנוגעות לגישה למאגרים משפטיים, הרי כפי שצוין בתגובת המשיבה, אנו חזרנו והנחינו את הנאשם לפנות לשירות בתי הסוהר בעניין זה, שכן מדובר בעניין שמוסדר מטבע הדברים בנהלי שב"ס ואינו ייחודי לנאשם, ואף הסבנו את תשומת ליבו לכך שאם ייענה בשלילה באפשרותו להגיש עתירת אסיר בעניין זה למותב המתאים, אך הנאשם לא עשה כן. נוכח כל האמור, ומשבקשת הפסילה מתייחסת לשלל החלטות דיוניות ענייניות שניתנו במהלך שמיעת התיק, לא מצאנו כל ממש בטענות הנאשם ולא ראינו כל עילה המצדיקה פסלות, לא של ראש ההרכב השופטת רז לוי, ולא של מי מחברי ההרכב, ולכן אנו דוחים את הבקשה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

הטיעון לגבי פסיקת ההוצאות לא הוגש, ובמקומו הוגשה ביום 2.2.2021 הבקשה שלפניי לפסילת השופט.
התובע טוען לפסלות השופט בשל היתנהלות בית המשפט בקדמי משפט מימים 25.2.2019 ו-31.10.2019.
לגבי החלטות אלו נטען שבית המשפט הביע חוסר אמון בתובע ובבאת-כוחו.
שיקוף סכויים וסיכונים לכל צד על בסיס לכאורי אינו מקים טענת פסלות (עיינו, לאחרונה, ע"א 8916/20 פלוני נ' פלוני, פיסקה 8 (‏21.2.2021); וכן ראו, ע"א 454/20 חליאלה נ' המועצה המקומית כפר משהד, פיסקה 7 (‏1.3.2020) (להלן – עניין חליאלה)).
...
דין בקשת הפסלות להידחות.
אשר על כן, הבקשה נדחית.
בשל הטרחה שבהגשת התשובה לבקשה, התובע ישלם לנתבע הוצאות משפט בסך 2,000 ש"ח. זכות ערעור כדין.

בהליך גרימת מוות בנהיגה רשלנית (גמ"ר) שהוגש בשנת 2023 בתעבורה מחוז מרכז נפסק כדקלמן:

ע"פ 2303/10 "מוחמד אבו דבוס נ' מ. י." "ככל שבקשת הפסלות נובעת מחוסר שביעות רצון מצידו של המערער מהחלטותיו הדיוניות של בית המשפט ומניהול ההליכים על ידו, הלכה היא כי השגות בעניינים אלה מקומן בהליכי ערעור רגילים, על-פי סדרי הדין, ולא במסגרת הליכי פסלות (לעניין החלטות דיוניות, ראו: ע"א 7186/98 מלול נ' ג'אן ([פורסם בנבו], 3.12.1998); ע"א 10619/02 בן עמי נ' קידר ([פורסם בנבו], 30.12.2002); יגאל מרזל, דיני פסלות שופט, 178-174 (2006). לעניין אופן ניהול הדיון, ראו: ע"פ 8309/02 רודקו נ' מדינת ישראל ([פורסם בנבו], 21.10.2002); ע"פ 5647/05 גוד-מאן מתכות בע"מ נ' מדינת ישראל ([פורסם בנבו], 5.7.2005)). זאת ועוד, גם אם מדובר ברצף של החלטות שאינן מצדדות בעמדת בעל דין, איך בכך כדי להקים עילת פסלות (ע"א 6822/00 משלי נ' משלי ([פורסם בנבו], 18.3.2001); ע"א 5803/04 מצדה חברה להנדסה בע"מ נ' בנק לאומי לישראל בע"מ ([פורסם בנבו], 29.10.2004) ; מרזל, בעמ' 175)." בע"פ 8198/11  " חליל חטיב נ' מ. י." "למערער טענות נוספת שעיקרן באופן ניהול ההליך הדיוני כגון החלטות בית המשפט באשר למועדי הדיונים. כבר נפסק כי אין בהחלטות דיוניות של בית המשפט מסוג זה, כשלעצמן, כדי לבסס עילת פסלות (ראו ע"פ 5130/11 כהן נ' מדינת ישראל ([פורסם בנבו], 15.9.2011))." בש"א 2826/12  "מייק ואן קול נ' מ. י." "המבחן לפסילת שופט הוא חשש ממשי אובייקטיבי למשוא פנים (ראו סעיף 77א לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984). בהקשר זה, לא די בחוסר שביעות רצון של בעל-הדין מהחלטות שניתנו על-ידי בית המשפט ומאופן היתנהלות הדיון לפניו (ראו גם בש"א 4521/11 אוזן נ' "כלל" חברה לביטוח בע"מ (לא פורסם, 27.6.2011)).
אף לא די בתחושה סובייקטיבית של חוסר-אמון.
...
בעניין התסקיר נתנו על יד בית משפט החלטות כדלקמן: ב-6/10/2022: "נדחה לטיעונים לעונש ליום 21/11/22 שעה 11:30. בנוגע לקת (הכוונה "קבלת" הבהרה שלי מ.כ.) תסקיר הבקשה תדון בעת הדיון" ב-11/10/2022: "הבקשה לקבלת תסקיר תדון בעת הדיון". ב-10/11/2022: "לא מצאתי מקום לקביעת מועד לתזכורת . לאור האישור הרפואי המצורף הנני מורה על דחיית מועד ליום 14/12/22 שעה 14:00. באותו יום ישמעו עדים, טיעונים לעונש והבקשה לקבלת תסקיר. המועדים המוצעים לא תואמים את יומני". ב-06/12/2022: בנוגע לתסקיר לא מצאתי מקום לשנות החלטתי מיום 10/11/22.
מכל המפורט לעיל הנני דוחה את הבקשה.
המזכירות תשלח העתק החלטתי לצדדים ניתנה היום, כ"ה טבת תשפ"ג, 18 ינואר 2023, בהעדר הצדדים.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בקשה לפסלות שופט בשל טענה כאמור אינה עניין של מה בכך, ועליה להיות מוגשת במלוא הרצינות, כאשר בבסיסה עומדות טענות מהותיות המקימות חשש ממשי למשוא פנים.
הכונ"ר כמו גם מפרק או בעל תפקיד – חייבים בחובת אמון כלפי בית המשפט בבצוע תפקידם.
בית המשפט אף שיקף את חוסר הנוחות שהתעורר כתוצאה מכך שברור היה כי בקשה 22 הוגשה מבלי שהמפרק ערך חקירה ובירור הולמים של מר אופיר או מי מבני משפחתו טרם הגשתה.
בית המשפט העליון לא עסק כלל בנושא בקשה 22 ומחיקתה, מאחר וכאמור המפרק לא השיג על החלטה זו. באשר להחלטת בית המשפט לחייב את קופת הפרוק ואת המפרק באופן אישי בהוצאותיהם של מר אופיר והחברות הקשורות בגין בקשה 22 – גם עניין זה אינו מקים עילת פסלות, ואף בנושא זה הוגשה בקשת רשות ערעור על ידי המפרק וניתנה החלטה גם בעיניין זה על ידי בית המשפט העליון, כבוד השופט ע. גרוסקופף במסגרת רע"א 1102/23.
...
כך או כך, משמצא בית המשפט העליון לנכון לקבל את ערעוריהם של קדרון – אין בכך כדי להקים עילה לפסלות המותב דנן.
בית המשפט מצא כי אין מקום שלא להיענות לבקשתם זו, לא כל שכן בהיעדר כל התנגדות של יתר הצדדים לדיון למתן האפשרות לטעון.
סוף דבר: דין בקשת הפסלות להידחות על הסף, ולחילופין – לגופו של עניין, לאור כל הנימוקים שהובאו לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו