מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת עיריית תל אביב לסילוק על הסף של עתירת מרכז משען בע"מ

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

המבקשות טענו כי מדיניות המשיבים פגעה בתחושת הביטחון האישי של תושבי דרום תל אביב ובערך נכסיהם, וכי גובה הנזק שניגרם להם עומד על 640,000 ש"ח. מנגד הגישו המשיבים בקשה לסילוק התובענה על הסף, בין היתר בטענה של העידר סמכות עניינית לבית המשפט האזרחי, לנוכח אופייה המנהלי של עילת התובענה.
סיווג התקיפה משפיע על סוגיית הסמכות העניינית, שכן על פי רוב תקיפה ישירה של מעשה מנהלי מקומה בערכאה המינהלית ואילו תקיפה עקיפה מקומה להתברר בערכאה אחרת, כגון בית משפט אזרחי, בכפוף לחריגים שהותוו בהלכה הפסוקה לכלל זה (ראו למשל בר"מ 7363/09 מרכז משען בע"מ נ' עריית תל אביב יפו, פסקה 8 (02.03.2010)).
כך, למשל, נקבע בעבר: "על בתי המשפט לבחון היטב תביעות בהן מתבקש סעד כספי ואשר בגדרן משיג התובע על החלטה מנהלית כזו או אחרת של רשות. רק באותם המקרים בהם מדובר בתקיפה עקיפה תוכר סמכותו של בית המשפט האזרחי. ואולם, באותם המקרים בהם הלכה למעשה מדובר בתקיפה ישירה של ההחלטה המנהלית, אין לאפשר עקיפה של הליך העתירה המנהלית, על סדרי הדין הקבועים לגביה, באמצעות ניסוח מניפולטיבי של כתב הטענות" (רע"א 7987/10 מדינת ישראל נ' עמותת מוסדות "חזון ישעיה" (28.4.11)).
...
.דין תביעתו של המבקש היה להיות מסולקת ללא בירור הטענות כלפי אופן התנהלות המשטרה.
יתכן שאחד הנתיבים המסתעפים ממנה מוביל, בסופו של דבר, למסלול הנזיקי ולפתיחת הליך נוסף לפני בית המשפט האזרחי.
סוף דבר, הבקשה למתן רשות ערעור אינה עומדת באמות המידה שנקבעו בפסיקה לדיון בגלגול שלישי, והייתי מציע לחבריי לדחותה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

משרד הפנים ביקש להורות על סילוק העתירה על הסף, מחמת שהסמכות העניינית לידון בה מסורה לבג"ץ. במהלך הדיון ביום 7.1.2014, נענה התובע להמלצת בית המשפט, לחזור בו מעתירתו, והעתירה אכן נמחקה.
יפים לענייננו הדברים הבאים: "עוד נזכיר כי לא בכל מקרה יראה בית המשפט להעניק סעד במקרה של תקיפה עקיפה, מקום שבו היתה המנעות מהעמדת הפגם הנטען לבקורת בהליך של תקיפה ישירה (השוו: רע"פ 4398/99 הראל נ' מדינת ישראל, פ"ד נד(3) 637 646 (2000); וכן ע"א 8824/07 מטרסו נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובנייה (לא פורסם, (18.2.10))" (השופט פוגלמן בבר"ם 7363/09 מרכז משען בע"מ נ' עריית תל אביב פס' 8 (2.3.2010))".
...
סוף דבר מן המקובץ עולה, כי בית משפט זה נעדר סמכות עניינית לדון בתביעת התובע כנגד משרד הפנים.
אשר על כן, אני מורה על מחיקת התביעה כנגד משרד הפנים מחמת חוסר סמכות עניינית.
התובע ישלם לנתבע 2 (משרד הפנים) הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 11,700 ₪, וזאת תוך 30 יום מהיום, אחרת יישא סכום זה ריבית והפרשי הצמדה כחוק החל מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהתאם לסעיף 5 (1) לחוק בית המשפט לעניינים מינהליים תש"ס – 2000 (להלן: "חוק בית המשפט לעניינים מינהליים"), הגדרת: "רשות" בסעיף 2 לחוק בית המשפט לעניינים מינהליים והתוספת הראשונה לחוק בית משפט לעניינים מינהליים הכוללת גם את חוק השבות כרשות שעל החלטתה ניתן לעתור לבית משפט לעניינים מינהליים, אזי אין סמכות לבית משפט השלום לידון בעיניין.
תקיפה עקיפה יכולה להתברר בערכאה אחרת בכפוף לחריגים שהותוו בפסיקה (בר"מ 7363/09 מרכז משען בע"מ נ' עריית תל אביב יפו (2/3/10 בסעיף 8).
לאחר עיון בטענות הצדדים הגעתי למסקנה ולפיה דין העירעור להדחות מהנימוקים כדלקמן: א) סעד של סילוק על הסף הוא אכן צעד קצוני שיש לנקוט בו רק כאשר ברור כי התובע לא יוכל לקבל את הסעד שבקש אפילו אם יוכיח את כל העובדות הכלולות בכתב התביעה.
...
לא מצאתי לנכון להרחיב בעניין בשים לב לכך שלטעמי בית משפט המחוזי בהליך המקביל לא קבע מסמרות אלא לא נתן רשות ערעור על החלטת בית משפט שלום שלא לסלק תביעה על הסף, ובעיקר בשל העובדה שאינני מחויבת להגיע לאותה מסקנה אליה הגיע בית משפט המחוזי בהליך המקביל.
פסק דינו של בית משפט קמא וכן פסק דיני זה נסמכים על ההלכות שנקבעו בבית המשפט העליון (ובבית משפט המחוזי לאחר שניתן פסק הדין בתיק קמא) שעל בסיסן אני סבורה כי דין הערעור להידחות.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, נדחה הערעור.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2016 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

המבקשת תמכה את עמדתה במספר פסקי דין של בתי משפט לתביעות קטנות, בהן נקבע כי הסמכות לידון בטענות אסיר הנוגעות לעניינים הקשורים למאסרו מסורה לבית המשפט לעניינים מינהליים בדרך של עתירת אסיר (ר', למשל ת"ק 53345-12-15 אדרי (אסיר) נ' שוהם ואח'); ואף נפסק כי בית משפט לתביעות קטנות איננו הפורום הראוי לידון בתביעות שעניינן תקיפת אקט שילטוני (רת"ק 38116-02-12 (מחוזי באר שבע) מדינת ישראל נ' סדון (לא פורסם 2012); תק (ב"ש) 27523-04-12 מדינת ישראל שירות בתי הסוהר נ' דוד ישראל; תק (ראשל"צ) 47124-09-12 מדינת ישראל - שירות בתי הסוהר נ' אילן סנדי טסלר; ת"ק 4734-04-13 טסלר (אסיר) נ' שירות בתי הסוהר).
גם התובע תמך את טענותיו במספר פסקי דין של בתי משפט לתביעות קטנות, אשר דחו בקשות דומות לסילוק על הסף, בקבעם כי כאשר אין התובע עותר לביטול החלטות הרשות אלא תובע תביעה כספית, הרי שניתן בהחלט לעשות כן בדרך של הגשת תביעה קטנה (תק (ים) 5108/00 סמסאן נ' מדינת ישראל; תק 3767/02 סמסאן נ' מדינת ישראל; תק (נת) 12689/05/09 מגאדבה נ' מדינת ישראל; תק (נצ') 36903/02/13 בן יאיר נ' מדינת ישראל).
דהיינו, כאשר תוקף פלוני את ההחלטה המנהלית ועותר לביטולה או לסעד הצהרתי על בטלותה – הסמכות לידון בטענותיו מסורה לבית המשפט המינהלי המוסמך; בעוד שכאשר עותר הוא לסעד כספי – הסמכות מסורה לבית המשפט האזרחי המוסמך, גם אם לצורך הכרעה בתביעה הכספית נידרש הוא להכריע בטענות הקשורות לתקפות ההחלטה המנהלית (ר', למשל, בר"מ 7363/09 מרכז משען בע"מ נ' עריית תל אביב יפו; רעא 7987/10 מדינת ישראל – משרד החינוך נ' עמותת מוסדות "חזון ישעיה").
...
זאת ועוד, מסתבר, כי התובע בענייננו הגיש עתירות אסיר רבות מספור, ומטעם זה, מצא בית המשפט לעניינים מנהליים, בהחלטתו בעת"א 40673/05/15 בן יאיר נ' מדינת ישראל (החלטה מיום 23.6.15), להגבילו ולקבוע כי יהיה רשאי להגיש לא יותר מ – 8 עתירות אסיר בשנה.
הנה כי כן, בחינת מכלול הנסיבות – ובהן טיב הטענות המועלות ע"י התובע ואשר על פני הדברים ראויות להיות מושא לעתירת אסיר, מבלי שהוצג בפניי כל טעם של ממש מדוע לא הועלו במסגרת תקיפה ישירה כמתבקש; בהינתן העובדה שהתובע הגיש עתירת אסיר באותן טענות ממש ומחק אותה; ובצירוף העובדה שבדרך של הגשת תביעה כספית מנסה התובע לעקוף מגבלה ברורה אשר הוטלה עליו במישרין בפסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים בעניין הגשת עתירות אסיר – מובילה אותי למסקנה כי אין לשעות לתביעתו התוקפת בעקיפין את אותן החלטות מנהליות ודינה להידחות על הסף.
סוף דבר אני מורה על דחיית התביעה על הסף.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

המשיבה, הגישה ביום 26.12.21, תביעה אזרחית, וכשיטתה, המבקשת חייבת לה את הסך של 189,906 ₪ שקוזזו בהתאם להחלטת המבקשת, כאשר המבקשת טענה להעדר סמכות עניינית, שכן המשיבה, יכולה היתה להגיש עתירה מנהלית ולתקוף ישירות את החלטותיה, ולא לפעול בדרך של תקיפה עקיפה, כאשר המשיבה הגישה תשובתה לבקשה זו של סילוק על הסף.
כך ךדוגמא, נקבע בהילכת רע"א 88/17 רימונה בדרה נ' ראש עריית תל אביב (9.5.18), בפיסקה 2: "סיווג התקיפה משפיע על סוגיית הסמכות העניינית, שכן על פי רוב תקיפה ישירה של מעשה מנהלי מקומה בערכאה המינהלית ואילו תקיפה עקיפה מקומה להתברר בערכאה אחרת, כגון בית משפט אזרחי, בכפוף לחריגים שהותוו בהלכה הפסוקה לכלל זה (ראו למשל בר"מ 7363/09 מרכז משען בע"מ נ' עריית תל אביב יפו, פסקה 8 (02.03.2010)). במקרנו אין מחלוקת בין הצדדים על כך שתקיפה ישירה של מדיניות המשיבים מצויה תחת סמכותה העניינית של ערכאה מינהלית, ותחת סמכותה בלבד. ירעת המחלוקת היא כיצד יש לסווג את התובענה שהגישו המבקשות – האם כתקיפה ישירה או כתקיפה עקיפה. במוקד המחלוקת מצוי הסעד שנתבע על ידי המבקשות – סעד כספי. השאלה היא האם מבחן הסעד הוא מבחן חותך, החורץ את גורל הסמכות העניינית לבדו בכל מקרה ומקרה, או שלעיתים אף במסגרת תובענה לסעד כספי יש להוסיף ולבחון את מהות התובענה, שמא מדובר בתובענה מינהלית בעור תובענה אזרחית. ודוקו, כלל גדול בסמכות עניינית בתביעה אזרחית הוא מבחן הסעד. כך עולה מסעיף 51 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984. עינינו איפוא לחריג". ובהמשך, לאחר היתייחסות להילכת רע"א 7987/10 מדינת ישראל נ' עמותת מוסדות חזון ישעיה (28.4.11) נקבע שם בפיסקה 3: "צא ולמד, גם כאשר מדובר בתובענה לסעד כספי, עדיין יש להוסיף ולבחון האם מדובר, הלכה למעשה, בתקיפה ישירה של ההחלטה המינהלית – שאותה יש לבצע בערכאה מינהלית – או שהתקיפה היא אכן עקיפה, ויכולה להעשות בבית המשפט האזרחי". ובסיפא לפסקה 4 נקבע: "יהא אשר יהא המבחן המשפטי המדויק, התובענה שהגישו המבקשות תוקפת באופן ישיר ומובהק את מדיניות המשיבים. לפיכך אין היא מצויה בסמכותו העניינית של בית משפט השלום...". בהלכה האמורה, הוזכרה גם הילכת רע"א 2063/16 גליק נ' משטרת ישראל (19.1.17) שם נדונה תביעת נזיקין לסעד כספי, בגין איסור על המבקש לעלות להר הבית.
...
ביום 4.4.21 ולאחר הליך השימוע האמור, ניתנה ההחלטה המנהלית של המבקשת, ולפיה הוחלט בסופו של דבר על קיזוז חלקי, ולאחר שהתקבלו בשימוע מחצית מטענות המשיבה, כך שבהחלטה המנהלית האמורה, הוחלט על קיזוז הסך של 189,906 ₪ המהווים קיזוז עבור 9 תלמידים, כאשר במקור ולפני השימוע האפשרות והכוונה היתה לקיזוז עבור 18 תלמידים.
דיון כפי שהקדמתי, מצאתי שיש לקבל את הבקשה, לדון בה כערעור ולקבל את ערעור המבקשת.
סיכומם של דברים, וכפי שהוקדם לעיל, מצאתי שיש לקבל את בקשת רשות הערעור, לדון בה כערעור ולקבל את הערעור, היינו, חלף ההחלטה קמא מיום 23.5.22, אשר תבוטל בזאת, לקבל את בקשת משרד החינוך ולקבוע כי ביהמ"ש האזרחי, נעדר סמכות עניינית למחלוקת כפי שהובאה במסגרת התביעה שהגישה המשיבה.
לפיכך, אני מורה על מחיקת התביעה שהגישה המשיבה, לבית משפט השלום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו