כללי
לפניי ערעור לפי סעיף 43 לחוק שירות המדינה (משמעת), תשכ"ג- 1963 (להלן- החוק), על גזר-דינו של בית הדין למשמעת של עובדי מדינה (עו"ד אורי כהן- אב"ד, אולגה רזניקוב, אסתר בן עזרא; להלן- בית-הדין), בד"מ 108/19, מיום 16.7.2020.
לצד הודעת העירעור, הוגשה בקשה לעיכוב ביצוע עונש הפיטורין, אשר נדחתה על-ידי חברי, השופט אביגדור דורות, בהחלטתו מיום 6.9.2020.
ראשית, תכלית הפסילה היא שלא יצא חוטא נשכר, דהיינו שלא ייוצר מצב שבו עובד שפוטר בהחלטת בית-הדין למשמעת בגין עבירות שביצע יקבל זכויות אשר בדרך-כלל אינן מוענקות לעובד שפורש בדרך העניינים הרגילה באותו גיל ובאותו ותק.
השיקולים אשר ינחו את בית-הדין לבחון את שיעור גימלתו של עובד המדינה שמלאו לו 60 שנים, בין היתר, וכפי שנקבע להלכה: "ככל אמצעי משמעת, גם השמוש באמצעי הפסילה נתון בכל מקרה ומקרה לשיקול-דעתו של השופט היושב בדין אשר בוחן את נסיבותיו של העובד ואת נסיבותיה של עבירת המשמעת. ברי שככל שהעבירות שעבר העובד חמורות יותר ובהקף נרחב יותר, וכן ככל שמדובר בעובד בכיר יותר ובפגיעה אנושה יותר באמון הציבור, כך יגבר הצורך בשימוש באמצעי הפסילה על כל תכליותיו העונשיות והמניעתיות. באשר לשיקולים שיש לבחון בסיטואציה של עובד שלגביו האפשרות של חזרה לעבודה אינה ריאלית, הרי ששיקול מרכזי לשימוש באמצעי שיש בו שלילה של קיצבת פרישה הנו שאין זה ראוי להעמיד עובד שפוטר בגין עבירת משמעת במצב טוב יותר מזה שהיה בו לו פרש בדרך הרגילה. אשר-על-כן, ככלל, יש להמנע מלהעניק לעובד שפוטר בגין עבירות משמעת זכויות אשר בדרך-כלל אינן מוענקות לעובד אחר" (שם, פסקה 6).
...
כללם של דברים, במארג השיקולים ואיזונם, נוכח חומרת המעשים המיוחסים למערער, נחה דעתי כי פיטוריו ופסילתו משירות המדינה עד גיל 67 ופסילתו לצמיתות, לרבות גריעת חלק מגמלתו, אין בהם כדי לגבש עילה בדין אשר תצדיק את התערבות ערכאת הערעור.
שוכנעתי, כי העונש הולם את מעשיו ומביא בחשבון את נסיבותיו האישיות, הודאתו ותרומתו משך השנים לשירות המדינה.
אשר על כן, הערעור נדחה.