מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת סעד הצהרתי כדי לחסוך בתשלום אגרה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לבית המשפט מסור שיקול דעת רחב האם להעתר לבקשה לסעד הצהרתי ולשם כך עליו להעזר במבחני עזר שהותוו בפסיקה וביניהם האם יש בידי המבקש לעתור לסעד אופראטיבי בדמות צו עשה, צו לא תעשה, או פסק דין המחייב את יריבו בתשלום סכום כסף (ע"א 5400/18 דוד מיר נ' יעקב מירון עו"ד (28.1.19)).
"המדובר במבחני עזר בלבד, כאשר המבחן המהותי למתן סעד הצהרתי היה ונותר מבחן האנטרס הלגיטימי ... מאליו מובן, כי האנטרס של חסכון בתשלום האגרות, כשלעצמו, אינו אינטרס מספיק כדי להצדיק תביעה לסעד הצהרתי (ע"א 417/92 היועץ המשפטי לממשלה נ' ליבוביץ, פ"ד מו(3) 414 (1992))." (הילכת אלזו, פסקה 31, בעמ' 13).
...
בתגובה טוען המשיב כי יש לדחות את הבקשה תוך השתת הוצאות משפט כדין.
עוד, לאור הנטען ובוודאי לגבי דרישת ההשבה לגבי החוזים שכבר נחתמו ושכר הטרחה הראוי, איני מקבלת את הטענה כי לא ניתן להעריך את שיעור הסכום הנתבע על ידי חישוב אריתמטי פשוט.
לאור כל האמור לעיל, מסקנתי היא כי אכן מדובר בתביעה כספית במסווה של סעד הצהרתי; כפועל יוצא, שולמה אגרה בחסר.
משכך, הנני מורה לתובע לתקן את התביעה על דרך של הוספת הסעדים הכספיים המלאים ותשלום האגרה המתחייבת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוסף, עתרו גם לסילוקה של התביעה על הסף מחמת "העידר יריבות, העידר עילה, שימוש לרעה בהליך המשפטי למטרות זרות להליך המשפטי, העידר פירוט טענות קונקרטיות כנגדם וחוסר תום לב היורד לשורש העניין". הבקשה שלפני היא בקשה לסילוק על הסף מחמת אי תשלום אגרה (בקשה 13) נטען כי הגם שהתביעה מוצגת כתביעה לסעדים הצהרתיים וצו עשה, בגינה שולמה אגרה בסך של 1,162 ₪, בהתאם לפרט 10 בתוספת לתקנות האגרות, המדובר בתביעה לסכום קצוב בגינה יש לשלם אגרה בשיעור של 2.5% משווי התביעה בהתאם לשווי מניות החברה וזאת בהתאם לתקנה 6 לתקנות האגרות.
"המדובר במבחני עזר בלבד, כאשר המבחן המהותי למתן סעד הצהרתי היה ונותר מבחן האנטרס הלגיטימי ... מאליו מובן, כי האנטרס של חסכון בתשלום האגרות, כשלעצמו, אינו אינטרס מספיק כדי להצדיק תביעה לסעד הצהרתי (ע"א 417/92 היועץ המשפטי לממשלה נ' ליבוביץ, פ"ד מו(3) 414 (1992))." הגשת תביעה למתן סעד הצהרתי במטרה לחסוך בתשלום האגרה, כאשר בידי התובע קיימת האפשרות לתבוע סעד כספי, אינה מוצדקת ואינה ראויה והדבר אף עלול להיתפס כשימוש לרעה בהליכי משפט (רע"א 2611/98 בנק לאומי לישראל בע"מ נ' מוזס (21.7.98)).
...
לאור כל האמור לעיל, מסקנתי היא כי אכן מדובר בתביעה לסעדים אופרטיביים, בגדרם מתבקש גם סעד כספי במסווה של סעד הצהרתי; כפועל יוצא, שולמה אגרה בחסר.
לכן, אני מורה למשיב לשום את סכום הסעד המבוקש, ובהתאם יחושב סכום האגרה.
מזכירות תעביר החלטתי לעיונו של סגה"נ כאבוב.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

"המדובר במבחני עזר בלבד, כאשר המבחן המהותי למתן סעד הצהרתי היה ונותר מבחן האנטרס הלגיטימי ... מאליו מובן, כי האנטרס של חסכון בתשלום האגרות, כשלעצמו, אינו אינטרס מספיק כדי להצדיק תביעה לסעד הצהרתי (ע"א 417/92 היועץ המשפטי לממשלה נ' ליבוביץ, פ"ד מו(3) 414 (1992))." (רע"א 7200/20 יואר אלזו השקעות בע"מ נ' אאורה ישראל יזמות והשקעות בע"מ (6.4.21) פסקה 31, בעמ' 13.
מכל המקובץ לעיל, בשלב זה בהיות התביעה לסעד הצהרתי וצו עשה וכל עוד לא נדונה והוכרעה הבקשה לפיצול סעדים, מסקנתי היא כי התובענה דנן היא תובענה לסעד הצהרתי קינייני בדבר זכותם של המשיבים להרשם כבעלים על מניות החברה ויש לראותו כסעד שאינו ניתן להערכה כמובנו של ביטוי זה בתקנה 3(1) לתקנות, ולכן האגרה שולמה כדין.
...
מכל המקובץ לעיל, בשלב זה בהיות התביעה לסעד הצהרתי וצו עשה וכל עוד לא נדונה והוכרעה הבקשה לפיצול סעדים, מסקנתי היא כי התובענה דנן היא תובענה לסעד הצהרתי קנייני בדבר זכותם של המשיבים להירשם כבעלים על מניות החברה ויש לראותו כסעד שאינו ניתן להערכה כמובנו של ביטוי זה בתקנה 3(1) לתקנות, ולכן האגרה שולמה כדין.
לאור כך, אני דוחה את הבקשה.
מזכירות תעביר החלטתי לעיונו של כב' סגה"נ השופט כבוב.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ואולם, מקום בו הסעד ההצהרתי מגלם בחובו, באופן מעשי, תביעה כספית, אין בעובדה כי בעל הדין עתר למתן סעד הצהרתי, כדי למנוע חיובו בתשלום אגרה, בהתאם לשווי הסכום הנתבע, ועל בית המשפט להוסיף ולבחון, האם יש בידי מבקש הסעד, לעתור למתן סעד אופראטיבי.
הייתה זו כב' השופטת וילנר אשר מצאה להורות, במסגרת אותה בקשת רשות ערעור כדלהלן: "בפסיקה התפתח מבחן שלפיו סעד יסווג כהצהרתי רק כאשר תובע מראה שיש לו אינטרס לגיטימי בבירור תביעתו כתביעה לצוו הצהרתי דוקא (ראו: ע"א 227/77 בנק ברקליס דיסקונט בע"מ נ' ברנר, לב(1) 85, 90 (1977); רע"א 1910/04 אילונית פרוייקטים תיירותיים בע"מ נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ, פס' 7 [פורסם בנבו] (22.6.2004)). יודגש, כי רצונו של התובע לחסוך בהוצאות תשלום האגרה איננו אינטרס לגיטימי לעניין זה (ראו: ע"א 417/92 היועץ המשפטי לממשלה נ' ליבוביץ, פ"ד מו(3) 414 (1992)). בהמשך לכך נקבע, שאם עומדת לתובע אפשרות לקבל סעד מהותי-קונקריטי שאיננו הצהרה גרידא, בית המשפט ייטה לסווג את הסעד ככספי, אלא אם התובע יציג הסברים משכנעים לבחירתו בסעד הצהרתי, שהוא מטבעו "ערטילאי" יותר (ראו: ע"א 9580/05 גליקלנד נ' סמיונוביץ צ'ורני (צ'רנוי) [פורסם בנבו] (10.9.2007); ע"א 279/82 פרידברג נ' עריית תל אביב-יפו, פ"ד לט(2), 50 2 (1985); יואל זוסמן סדרי הדין האזרחי 563 (מהדורה שביעית, שלמה לוין עורך, 1995)).
...
סוף דבר, שתי הבקשות להפקדת ערובה מתקבלות כמפורט בסעיף 18 לעיל.
שתי הבקשות לסילוק על הסף מחמת אי תשלום אגרה – נדחות.
המזכירות תתבקש להמציא העתק החלטתי זו לצדדים ניתנה היום, ט' אייר תשפ"ג, 30 אפריל 2023, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בהקשר זה נטען כי הליקוי בחיפוי החוץ של הבניין אינו שונה במהותו מכל ליקויי בנייה ברכוש המשותף ומדובר ברכיב תביעה כספי מובהק, ועל כן נידרש לשלם בגין הדיון בו אגרה בהתאם לשוויו, על אחת כמה וכמה מקום בו עלות תיקון כל שאר הליקויים הנטענים נתבעה כרכיב כספי, ואילו לגבי תיקון חפוי החוץ, שעלותו גבוה מכל רכיבי התביעה גם יחד עתרו התובעים למתן צו עשה, לטענת הנתבעות זאת על מנת לחסוך תשלום אגרה.
כך גם נהיר שהלכה היא כי- "אמנם יש ליתן לתקנות האגרות פירוש ליבראלי, על מנת שלא לנעול את שערי בית המשפט בפני מתדיינים, ואולם, אל לו לבית המשפט ליתן יד לעקיפתה של החובה לשלם אגרה באמצעות האיצטלה של סעדים הצהרתיים שהם כספיים במהותם, ובמסגרתם אין התובע צפוי להדרש לתביעה אופראטיבית עתידית למימוש זכותו הכספית" רע"א 4863/15 איליה מגאלשבילי נ' השניידרים בע"מ נבו, 25.8.15.
במקרה שנידון שם נקבע כי נוכח חוסר הבהירות של הסעדים המפורטים בתביעה, לא ניתן לקבוע כי התובע שם הרים את הנטל לשכנע שקיים אינטרס לגיטימי לבירור התביעה כתביעה לסעדים שאינם כספיים, ולפיכך יש לקבוע כי מדובר בסעדים כספיים שיש להעריכם ולשלם בגינם אגרה מתאימה, ואולם "נוכח העמימות בכתב התביעה שהובילה לתוצאה האמורה, עומדת למשיב זכות להגיש בקשה מתאימה לתיקון כתב התביעה תוך הבהרת הסעדים המבוקשים והצבעה על קיומו של אינטרס לגיטימי לתבוע סעד הצהרתי" (פסקה 18).
...
נוכח ההלכה שנקבעה בבית המשפט העליון וכן נוכח העובדה שעיון בכתב התביעה ובחוות הדעת שצורפה לה מלמד כי התובעים פירטו את הנזקים הנטענים כדבעי, אך בחרו, משיקוליהם, להקטין את סכום התביעה, דין בקשת הנתבעות בעניין פירוט סכומי התביעה בהתייחס לסכום התביעה הנקוב להידחות.
סוף דבר: לאור האמור לעיל הבקשה נדחית, בכפוף לכך שעל התובעת לשלם סך אגרה נוסף, זאת בהתאם לסעיף 3(1) לתקנות האגרות, פרט 3 לתוספת, בגין הסעד למתן צו עשה.
התובעים ישלמו את הסכום הנ"ל עד ליום 3.12.23.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו