ברע"א 5154/08 קוסט פורר גבאי את קסירר רו"ח נ' קדמי, בפיסקה 5 (2.4.09) פירט השופט מלצר את הנסיבות בהן יש להורות על סילוקה של בקשת אישור על הסף:
"... כאשר קריאה פשוטה של הדברים, על פניהם, מלמדת לכאורה כי המדובר בבקשת סרק, ודיון בבקשה לסילוקה של בקשת האישור על הסף הוא פשוט, מהיר ויכול להוביל למסקנה ברורה וחד-משמעית, אזי יש בסיס לעריכת דיון כאמור".
וברע"א 2022/07 הבנק הבנלאומי הראשון לישראל בע"מ נ' אר-און השקעות בע"מ, בפסקות 4 ו-6 (13.8.07) נקבע:
"4. ... ואכן, בית משפט זה הורה בעבר על סילוק על הסף של בקשה לאישור תובענה ייצוגית, כאשר נמצא לו טעם שהשמיט את הקרקע תחת הבקשה כולה.
פרט זה קובע כי ניתן להגיש תובענה שהיא "תביעה נגד רשות להשבת סכומים שגבתה שלא כדין, כמס, אגרה או תשלום חובה אחר".
לטעמי ברור כי כל חלקי פרט 11 צריכים להתקיים על מנת שניתן יהיה להגיש תובענה ייצוגית לפי סעיף 3(א) הנ"ל.
בעע"מ 1859/15 קפלן נ' משרד הבריאות (9.8.16) נדונה השאלה אם גביה של תשלום בגין קבלת מידע רפואי מבית חולים ממשלתי או מצה"ל נכנסת בגדר פרט 11.
אשר לטעם להגבלה מציין בית המשפט:
"הסבר לכך מצוי, ככל הנראה, ברקע להליכי החקיקה של חוק תובענות ייצוגיות. חברתי הנשיאה מ' נאור עמדה בהרחבה על רקע זה בעע"מ 7373/10 יוסי לוי נ' מדינת ישראל צבא הגנה לישראל מדור תשלומים, (13.8.2012) (להלן: עניין לוי). כפי שפורט שם, ההסדר של תביעות השבה נגד הרשות מבטא פשרה בין עמדות שונות שהובעו עובר לחקיקת החוק. היו שבקשו להחיל על הרשות כללים זהים לאלה החלים על גופים אחרים, והיו שבקשו לשלול לחלוטין את האפשרות להגיש תביעות ייצוגיות להשבה נגד הרשות. ההסדר שנקבע בפועל משקף מתח זה, תוך הגבלה של עילות התביעה נגד הרשות, משך התקופה שבגינה ניתן לתבוע השבה, האפשרות העומדת לרשות להגיש הודעת חדילה והסדרים נוספים. כחלק ממגבלות אלה, נקבע בדין כי ניתן להגיש תובענה ייצוגית להשבת סכומים שגבתה רשות בתורת תשלומי חובה – אך לא תשלומים שגבתה הרשות שאינם תשלומי חובה (שם, פסקות 3-2 לחוות דעתה של הנשיאה; בג"ץ 2171/06 כהן נ' יו"ר הכנסת, פסקה 36 (29.8.2011))".
האם התביעה שלפניי היא תביעה "להשבת סכומים שגבתה" המשיבה
כפי שפירטתי לעיל, בבקשת האישור עתר המבקש לסעד של "פיצוי כספי", זאת משום שהבין כי מאחר שהכספים נושא התובענה לא ניכנסו לכיסה של המשיבה הרי שלא ניתן לתבוע בגינם השבה.
...
השופט זילברטל מוסיף וקובע:
"סבורני, נוכח ההשוואה להוראת סעיף 1(א) ולעקרון שהיא מבטאת, כי המבחן הקובע צריך להיות דווקא האם לצורך הטלת תשלום מסוג מסוים על הפרט נדרשת הסמכה בדין. כלומר, אין זה מבחן של מצב הדברים כהווייתם, העוסק בשאלה האם התשלום הוטל או נגבה מכוח סמכות שבדין (או נחזה להיות כזה), אלא מבחן משפטי-נורמטיבי, הבוחן האם מדובר בתשלום מסוג התשלומים אשר אין להטילם על הפרט אלא במסגרת הסמכה כדין".
אני מקבלת את טענת ב"כ המבקש כי לצורך הטלת התשלומים נושא הדיון על החייב יש צורך בהסמכה כדין, ואולם דעתי היא כי נוכח תכליתו של פרט 11 והעובדה שמדובר בו בגבייה ובהשבה, כי אותם תשלומים נושא הפרט הם כאלה שהוטלו על פי הסמכה כדין ונכנסו לכיסה של הרשות.
אני סבורה כי התשלומים האמורים בענייננו תכליתם העיקרית היא להמריץ את החייב לפרוע את החוב במהירות.
לאור האמור עד כאן, דין בקשת האישור להידחות על הסף וכך אני מורה.
סוף דבר
בקשת האישור נדחית.