מינוי מומחה מטעם ביהמ"ש
לאור הפערים במימצאי חוות הדעת הפרטיות שהגישו בעלי הדין לתיק ביהמ"ש, מונה עפ"י החלטת ביהמ"ש, ובהסכמת הצדדים, המהנדס מוסא דאהר, כמומחה מטעם ביהמ"ש.
במסגרת כתב המינוי התבקש המומחה דאהר לבחון האם הוא יכול לחוות דעתו המקצועית בכל השאלות שבמחלוקת: הנדסית, ירידת ערך, שמאות.
לאחר שהוגשה לתיק חוות דעת המומחה (המהנדס דאהר), עתר ב"כ הנתבעת לפסילת חוות דעתו/ביטול מינויו של המהנדס דאהר כמומחה מטעם ביהמ"ש, מהטעם כי המומחה הנ"ל קבע ממצאים במסגרת חוות דעתו בתחום שאינו נימנה על תחום מומחיותו (ירידת ערך לנכס התובעים ואומדן שווי השוק שלו), וזאת לאחר שהתברר כי אינו שמאי מקרקעין בהשכלתו ואינו רשום בפנקס שמאי המקרקעין.
"יחד עם זאת, והגם שעדות מומחה, אינה שונה מכל עדות הבאה בפני ביהמ"ש, יש להניח כי משהחליט בית המשפט למנות מומחה מטעמו בכדי שיביא בפניו נתונים מקצועיים רלבאנטיים הדרושים להכרעה בסכסוך שבפניו, יאמץ ביהמ"ש את מימצאי חוות דעת המומחה מטעמו בהיעדר סיבה משמעותית ובולטת שלא לעשות כן" (ע"א 2099/08 עריית אשקלון נגד תשלו"ז השקעות והחזקות בע"מ, ניתן ביום 28/10/10).
בסופו של יום, ביהמ"ש הוא המכריע עפ"י מכלול הראיות שהוצגו בפניו, לרבות מסקנות המומחה מטעמו, ורשאי ביהמ"ש לדחות את מסקנות המומחה או לבור חלקים מחוות דעתו (ראו: ע"א 974/91 עמיד חברה קבלנית לבניין בע"מ ואח' נגד הועדה המקומית לתיכנון ובניה זמורה ואח', פ"ד נ(5), 104 (1997), שם קבע ביהמ"ש העליון כי בסמכות ביהמ"ש לבור חלקים ממימצאי חוות הדעת שהגישו הצדדים בתיק (קל וחומר שבסמכותו לעשות כן, כאשר מדובר בהסתמכותו על חלקים משתי חוות דעת של מומחים מטעמו):
"אכן כשבאות לפני בית המשפט חוות –דעת של מומחים אשר יש בהן, על פי מהימנותן וכוחן המשכנע, לאפשר לבית המשפט לפלס את דרכו ולהגיע לממצאים ולמסקנות כנדרש להכרעת הדין, אין מוטלת עליו כל חובה למנות מומחה מטעמו, רק מכיוון שאין הוא מוכן לסמוך אף על חוות מחוות הדעת במלואה, והסתמכותו היא בחלקה על חוות דעת האחת ובחלקה על חוות דעת האחרת. כך בעיניינו".
לאחר שעיינתי בסיכומי הצדדים, במימצאי שתי חוות דעת המומחים שנתמנו ע"י ביהמ"ש, בפרוטוקול חקירתו הנגדית של המומחה אבו ריא, וכן בכל החומר הרלבנטי הקיים בתיק ביהמ"ש, אני מחליט בהתאם להלכה הפסוקה, לאמץ את הממצאים בתחום ההנדסי כפי שפורטו בחוות דעת המהנדס דאהר, ואת הממצאים בתחום ירידת ערך והשמאות, כפי שפורטו בחוות דעת המודד-שמאי אחמד אבו ריא.
ביחס לשנים שבהם אין מחלוקת כי האחריות על תשתיות המים והביוב בעראבה הייתה מוטלת על תאגיד המים (2010-2018), עולה השאלה: האם הוכח קיומו של ליקוי בקוו הביוב או בשוחת הביוב העוברים בשטח החלקה בסמוך למבנה התובעים אשר גרם לסתימות ולהצפות הביוב כנטען בתביעה?
בעמ' 4 לחוות דעת המומחה דאהר תחת הכותרת "ממצאים" צוין כי בתוכנית המיגרש שבתכנית ההיתר, שנערכה ע"י המודד שאהין, לא מסומן קו הביוב הצבורי העובר בחלקה.
...
בנוסף, יש מקום להפנות לחוות דעת המומחה דאהר בה ציין את תיאור התרשמותו של השמאי עבאס פרג' לגבי כיוון זרימת מי הביוב מהשוחה בהם הבחין בעת ביקורו בחודש 09/18 במגרש התובעים (עמ' 12 לחוות דעת המהנדס דאהר פסקה 4:
"השמאי רושם בחוות דעתו שביום ביקורו במקום בתאריך 09/09/2018 ראה זרימת מי ביוב מהשוחה שבחצר בית התובע לחלקות שמתחת ולמערכת הניקוז הציבורית".
יחד עם זאת, ולאחר ששקלתי בדעתי, אני מחליט לפסוק פיצוי לתובעים בגין נזק לא ממוני, מאחר והוכח כי משך שנים נגרמו אירועי הצפות מי ביוב עקב התרשלות הנתבעת.
סוף דבר
אני מקבל את התביעה, חלקית, ומחייב את הנתבעת לשלם לתובעים באמצעות ב"כ את הסך 21,400 ₪ בצרוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה ועד התשלום המלא בפועל.
בנוסף, תשלם הנתבעת לתובעים החזר אגרות משפט, יחסית לסכום שנפסק, וכן שכ"ט עו"ד בשיעור 23.4%.