מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת נכדים לביטול צו קיום צוואת סבתם

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הזכות להגשת בקשה לביטול צו קיום צוואה, או צו ירושה, נקובה בסעיף 72 (א) לחוק הירושה, וכלשונו: נתן רשם לעניני ירושה או בית משפט צו ירושה או צו קיום, רשאי כל אחד מהם, לגבי צוים שנתן, לפי בקשת מעוניין בדבר, לתקנם או לבטלם על סמך עובדות או טענות שלא היו בפניו בזמן מתן הצוו; ואולם ראה רשם לעניני ירושה שלא להזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאה לפני מתן הצוו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן ולא עשה כן בהזדמנות הסבירה הראשונה, יעביר את הבקשה לבית המשפט.
ואני זוכר את זה כי זה לא ביטוי שאתה שומע כל, סבתא שרודפת אחרי הנכדים עם מטאטא ומעיפה אותם מהבית.
...
( אני לא זוכרת, אני לא יכולה לומר לך בוודאות (שם, ע' 28 , ש' המסקנה המתבקשת היא שאין בסיס לטענת ה א ם לפיה הצוואה לא נערכה ביום הנקוב בה, ואין בחוו"ד האיכון על מנת להוכיח אחרת.
סוף דבר בטבורו של הליך זה מצוי חוסר השלמתה של ה א ם עם בחירתו של המנוח לצוות את חלקו בדירה לבן.
מכל הטעמים המנויים בפסק הדין, נפסק כדלקמן: הבקשה לביטול צו קיום צוואה וההתנגדות לה - נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לקיומה ניתן על ידי הרשם לעינייני ירושה ביום 06/04/2021 העובדות שאינן במחלוקת 7 המנוחה, סבתה של המשיבה מספר 2 ואימם של יתר המשיבים והמבקש, נפטרה בגיל לערך ובמסגרת צוואתה מיום 21/6/2019 , הורישה רכושה לארבעה מילדיה ולנכדתה בחלקים שוים אולם הדירה מצוואתה את המבקש, בנה הנוסף.
בנסיבות אלו ומשיקולים של יעילות הדיון ובאיזון בין אינטרס הציבור שלא להאריך דיונים שלא לצורך ומתוך רצון להביא לקיום דיון משפטי צודק, מהיר, יעיל וחסכוני במשאבי זמן ובהעדר כל טעם לאיחור של חצי שנה בהגשת הבקשה, שכן המבקש ידע על הבקשה שהוגשה כאמור כבר בינואר פברואר 2021 והגיש הבקשה לביטול רק באוגוסט 2021 , ושעה שלא מצאתי כל טעם ראוי המצדיק בשלב זה ביטול הצוואה שניתנה, דין הבקשה לביטול צו קיום צוואה להדחות וכך הינני מורה.
...
סוף דבר אם כן, מכל המקובץ מתברר כי אין בפי המבקש ולו טענה או עובדה אחת המצדיקה ביטולו של פסק הדין והעובדה היחידה כאמור שלא היתה ידועה למבקש שכן ידע על הכוונה לערוך צוואה כבר בשנת 2018 , היתה כי המנוחה בחרה שלא להוריש לו דבר.
בנסיבות אלו ומשיקולים של יעילות הדיון ובאיזון בין אינטרס הציבור שלא להאריך דיונים שלא לצורך ומתוך רצון להביא לקיום דיון משפטי צודק, מהיר, יעיל וחסכוני במשאבי זמן ובהיעדר כל טעם לאיחור של חצי שנה בהגשת הבקשה, שכן המבקש ידע על הבקשה שהוגשה כאמור כבר בינואר פברואר 2021 והגיש הבקשה לביטול רק באוגוסט 2021 , ושעה שלא מצאתי כל טעם ראוי המצדיק בשלב זה ביטול הצוואה שניתנה, דין הבקשה לביטול צו קיום צוואה להידחות וכך הינני מורה.
מאידך, נתתי דעתי לעובדה שחלק מהמשיבים נאלצו להגיע מחו"ל לצורך הדיון ובוודאי נאלצו לשאת בהוצאות לא מבוטלות, אני קובעת שבאיזון הראוי, יישא המשיב בהוצאות המשיבים - .

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הצוו לקיום הצוואה ניתן ביום 1.9.2014 13 ובקשת האחות לביטול הצוו הוגשה לרשם לעינייני ירושה בחיפה ביום 9.2.2017 .
אך בערבו של יום, משנשאלה הנכדה ישירות על מצבה של סבתה במועדים הרלוואנטיים, ניכר היה שהתחמקה מלהשיב על שאלות פשוטות שהתשובות להן אמורות להיות בידיעתה.
.( שהיא לא ראתה הרבה הגיעו והיא לא זהתה" (ע' 58 , ש' יובהר שבית המשפט אינו מוציא מכלל אפשרות, שמתוך קיומו של קשר עמוק ומיוחד בין הנכדה לבין המנוחה, המנוחה הגיבה באופן שונה אל הנכדה, יתכן אף שגלתה שמחה למראה הנכדה בעת ששבה מטיול בארה"ב. ויחד עם זאת אין באנקדוטות האישיות הללו כדי להטיות את הכף או לגרוע מימצאי המומחה והגורמים הרפואיים.
...
גם עדויות העדים האחרים שהגישו תצהיר מטעם האח, לא היוו משקל נגד למסקנה החד משמעית מטעם המומחה, ולנגלה מן המסמכים גם לעין בלתי מקצועית.
על בסיס המקובץ לעיל בית המשפט קובע שלא עלה בידי האח לסתור את חוות דעת המומחה, את ממצאיו ומסקנותיו, וגם לא עלה בידי עדיו לעשות כן. מן הדין לקבוע אפוא, שהצוואה בטלה מתוקף סעיף 26 לחוק הירושה ומשהוכח והונחה דעתו של בית המשפט שבמועד עריכת הצוואה, המנוחה לא ידעה להבחין בטיבה של הצוואה.
סוף דבר הכרעת בית המשפט אינה משתמעת לשתי פנים ואדניה מונחים על חוות דעת מנומקת הנטועה היטב בחומר הרפואי שהונח גם לעיני בית המשפט.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הנכדים, מלבד זה אשר הגיש את הבקשה לצוו ירושה (המשיב 1), זנחו את היתנגדותם לצוואה ולא בכדי שכן להם ברור כי זו צוואת סבתם, זה רצונה האחרון עליו אף העידה המנוחה בצוואתה, בהתייחסה לקשר הרעוע עם נכדיה, שלא היו עמה בקשר.
טענתו הפתאומית של המבקש באוקטובר 2021 בדבר קיומה של הצוואה ועוד כזו שנוצרה לפני שנים היא עובדה וטענה שהמבקש יכול היה בבירור להביאה לפני מתן הצוו ואף היה חייב לעשות כן. המבקש ידע בודאות על קיומו של צו הירושה ביום 30/3/2021, אך נימנע מהודעה לרשויות על קיומה של צוואה, ורק לאחר כחצי שנה נזכר הוא לבקש את ביטולו, תוך הצגת מיסמך שהוא מעין צוואה.
...
טענות המשיב יש לדחות את הבקשה לקיום הצוואה ולהותיר על כנו את צו הירושה אשר ניתן כדין ביום 28/2/2021.
סבור אני כי המבקש עמד בנטל השכנוע כי המסמך הוא בבחינת צוואת אמת הוא, ובהתאם לדרישת סעיף 25(א) לחוק הירושה, עלה בידיו להוכיח כי זו צוואת המנוחה והיא המשקפת את רצונה החופשי והאמיתי של המנוחה.
סוף דבר תביעת המבקש לביטול צו הירושה אחר המנוחה מתקבלת וצו זה מבוטל.
אני קובע כי המסמך מחודש ניסן תשע"ב הינו צוואת המנוחה לה הנני נותן תוקף.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לא למותר לציין כי לבד מטענותיהם הכלליות של המבקשים והעדה מטעמם, ד', לא הובא כל עד חצוני או ראיה חפצית כזו או אחרת שיהא בה כדי לתמוך בטענתם זו. לעניין זה אציין כי מצאתי את גירסתה של הנכדה ד' לעניין זה מוקשת.
למי, איפוא נהגה המנוחה להיתקשר, ובאיזו שפה? האם רק בתימנית עשתה שימוש בטלפון? האם וכיצד תקשרו הנכדה ואחותה הצעירה על בסיס כימעט יום יומי עם הסבתא? סימני שאלה בולטים מתעוררים כתוצאה מעדותה של הנכדה.
מבקש 1 אמר מפורשות שלאחר השבעה היה מודע לצוואה כמו גם לצוו הקיום לכל הפחות משנת 2017 ומטעם כספי גרידא לא פנה לקבל ייעוץ ביחס לאמור, להיתנגד לצוואה או לבטל את צו הקיום ( עמ' 15-18 לפרוטוקול, לרבות עמ' 15 שורות 21 – 27 , עמ' 16 שורות 1-10 וכן ראו דבריו בעמוד 2 שורות 24-25).
...
לא פלא, אפוא, כי בסופו של יום לא הובא מר ח' למתן עדות, והמסקנה המסתברת מאי הבאתו למתן עדות היא שלו היה מובא אותו ידיד משפחה, יכול ועדותו לא הייתה תומכת בטענת המבקשים.
בהקשר אחר הבהיר בית המשפט העליון שמקום בו משאב השיפוט הוא משאב מוגבל לאור הצורך להקצותו לטובת דיון בעניינם של מתדיינים רבים, הכלל בדבר הרצון לגילוי האמת איננו יכול לקבל בכורה (לבטח שלא בכורה אוטומטית), על פני שיקולים מתחום מנהל שיפוטי תקין והאינטרס הציבורי המרכזי בהקצאת משאבי שיפוט מידתיים לכל הליך: "...קביעת עובדות היא מלאכת חוקנו, ובשל כך קיים אצל כל שופט ושופטת רצון מקצועי, טבעי ומובן, לשחזר את העובדות הנדרשות למתן פסק הדין כהווייתן, ובדרך זו להגיע לחקר האמת. סבורני כי במקרים הלא מעטים שמובאים לפתחנו, ובהם הנסתר עולה על הגלוי, בתי המשפט צריכים להימנע ממימושו של רצון זה, מקצועי, טבעי ומובן ככל שיהיה – וזאת, משתי סיבות הקשורות אהדדי. ראשית, מי לידינו יתקע שבית המשפט יצליח להסיר מפניו את הערפל של חוסר ודאות ולהגיע לחקר האמת כאשר הוא פועל תחת מחסור חמור בראיות, וכאשר הראיות הקיימות מובאות לפתחו היישר מבית מדרשם של בעלי הדין, שכל אחד מהם הוא נוגע-בדבר ומתוקף כך מונע להטות את תוצאת ההתדיינות לטובתו-שלו על חשבון האמת? השילוב של אי-ודאות ושל היעדר חפיפה בין האינטרס הציבורי בהליך המשפטי (חקר האמת) לבין התמריצים הפרטיים של בעלי הדין (אשר כוללים בתוכם את הרצון להגיע לניצחון במשפט על חשבון האמת) הוא שילוב הרסני, אשר עלול למנוע מבית המשפט הגעה לאמת (ראו: Steven Shavell, The Fundamental Divergence between the Private and the Social Motive to Use the Legal System, 26 J. Legal Stud. 575 (1997)). שנית, ולא פחות חשוב: כאשר הנסתר עולה על הגלוי, השקעתם של זמן שיפוטי ומאמצים שיפוטיים אחרים בניסיון להגיע לחקר האמת – הרחוקה מן העין – בהכרח תפגע ביעילות ובצדק בעשיית המשפט. זאת, מאחר שזמן שיפוטי הוא משאב חברתי מוגבל, ועל כן השקעה מאסיבית של הזמן בהליך אחד תדחה את טיפולו של השופט בהליכים אחרים, דבר אשר עלול לפגוע קשה – ולעיתים, אנושות – בבעלי הדין שמחכים ליומם בבית המשפט ולסעדים המשפטיים להם הם זכאים, ואין שופט שישמע את טענותיהם (ראו: בג"ץ 3181/19 הקליניקות המשפטיות, המרכז האקדמי "שערי מדע ומשפט" נ' מדינת ישראל, פסקה 1 לפסק דיני [פורסם בנבו] (8.12.2019)).
התשתית שהונחה לפניי מובילה כאמור לדחיית הבקשה, וכפועל יוצא כך אני מורה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו