מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת נאמן להגבלת זכות עיכבון

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

מכאן השאלה: האם זכאית המבקשת לבצע הקזוז גם מכספים המיועדים לקיצבה? ושאלת משנה בעקבותיה: אלו כספים יקוזזו תחילה, כספי הפיצויים או כספי הקצבה? מהו סכום הקזוז שיש להתיר למבקשת? מה ייעשה ביתרת הכספים, האם יועברו הם לקופת פשיטת הרגל בהיותם מוקנים לנאמן עבור הנושים, או יוותרו מופקדים אצל המבקשת לזכותו של החייב? אציין כי החלטה המתירה את הקזוז כבר ניתנה על ידי, אולם מיד לאחר מכן העלה הנאמן טענות מהותיות, בין היתר כי סכום הקזוז מבוסס על פסק דין אשר הריבית שנקבעה בו היא בנגוד למסמכי ההלוואה ולטענות המבקשת בהליך דנא.
המבקשת דוחה את חישובי הריבית של הנאמן וטוענת כי מיגבלות חישובי הריבית לפי הפקודה אינן חלות על נושה מובטח, המבקש לממש את בטוחתו.
תוצאת פסק הדין הנה, לענייננו, כי מקום שקיימים זכות קזוז, זכות עכבון ושעבוד, לגוף הפינאנסי אשר העמיד הלוואה כנגדה ניתן בטחון בדמות כספים מופקדים, קיימת זכות קזוז מכספים אלה.
...
כאשר עסקינן בבטוחה בדמות כספים אשר אמורים לשמש כספי קצבה לעת פרישה ולאחר מכן לעת זקנה, כגון כספי תגמולים וכספי פיצויים, אשר פדיונם עלול אף להביא לתשלום מס בשיעור ניכר, מס אשר לא היה משולם אלמלא פדיון מוקדם, סבור אני כי אין על מחזיקת הכספים למהר ולבצע את פעולת הקיזוז.
סוף דבר חישוב סכום הקיזוז יערך בהתאם לאמור בפסקה 20 לעיל.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לטענת היחיד המבקשת אינה "נושה מובטחת" וכי בהתאם לסעיף 25 (א) לחוק קופות הגמל, זכויות עמית בקופת גמל אינן ניתנות להעברה לאחר או שעבוד ולכן, קיימת הגבלה על זכות העיכבון או המישכון.
באם ייקבע כי אכן למבקשת לא הייתה החובה להגיש תביעת חוב, הוסיף הנאמן וטען כי הוא לא איתר בהסכם ההלוואה שצורף לבקשה הוראת שעבוד, מישכון או הוראה הקובעת כי למבקשת זכות עכבון על הכספים כל עוד לא ניפרעה ההלוואה במלואה ולכן, ספק אם המבקשת עומדת בדרישות הפסיקה לצורך הקמת זכות הקזוז.
...
היעתרות עתה, לבקשת המבקשת, לא רק שתפגע בזכויותיהם הקנייניות של יתר נושי היחיד, עקרון השוויון בין הנושים ואינטרס הסתמכותם, אלא גם תפגע בעקרונות סופיות הדיון והוודאות המשפטית, נוכח קיומו של פסה"ד. על כן, גם מטעם זה, דינה של הבקשה להידחות.
אשר על כן, בקשת המבקשת לקיזוז כספים לטובת פירעון הלוואות, נדחית.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אמנם, ביום 12.8.2020 אושרה מכירתה של הקבוצה, אך הפעלת החברות בפועל טרם הסתיימה והמבקש עדיין מסייע לנאמן בתפעול השוטף של החברות ואף ימשיך לעשות כן עד העברת התפעול השוטף לרוכשי קבוצת וניליה.
ס' 29(2) לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, תשע"ח- 2018 (להלן: "החוק") קובע מה דינו של נכס משועבד של תאגיד שניתן לגביו צו הקפאת הליכים: "מימוש נכס מנכסי קופת הנשייה המשועבד בשיעבוד קבוע וגיבוש שיעבוד צף, שנעשו להבטחת פרעון חובות העבר של התאגיד, וכן העברת חזקה בנכס הכפוף לשיור בעלות מהתאגיד לבעל הנכס והחזקה בנכס שחלה לגביו זכות עכבון, יהיו כפופים למיגבלות ולהוראות הקבועות בפרק ו': נושים בעלי זכויות פרעון מיוחדות, לחלק ד', והכול גם אם החלו הליכים כאמור לפני מתן הצוו לפתיחת הליכים;" משמע, גם בתקופה של הקפאת הליכים, לא נשללת זכותו של נושה מובטח לנקוט בהליכי מימוש ביחס לנכס המשועבד לטובתו, אך זכות זו מוגבלת וכפופה להוראות פרק ו' של חלק ד' לחוק, העוסק בנושים בעלי זכויות פרעון מיוחדות, לרבות נושים מובטחים.
ממילא, הצוו האישי להקפאת הליכים נגד המבקש, איננו אמור ולא נועד למנוע מן הנושה המובטח (קרגו) לנקוט בהליכים לשם מימוש נכס זה (בכפוף כמובן לזכותו של המבקש להיתנגד להליכי המימוש מכל טעם מבורר אחר, ככל שעומד לו טעם כזה, ובמסגרת היתנגדות להליכי המימוש בפני הערכאה המבררת).
...
לאחר עיון בטיעוני הצדדים באתי לכלל מסקנה כי יש להאריך כמבוקש את צו ההקפאה האישי, אך להחריג מגדרו את הליכי מימוש הדירה על ידי קרגו מכח נשייתה המובטחת, מהטעמים שיפורטו כעת.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

( סעיף קטן (ב) מגביל את סמכותו של הנאמן במקרה שבו לאדם ממנו ביקש הנאמן את הנכס או המסמך קיימת זכות עכבון על אותו נכס או מיסמך.
...
לאור זאת, אני סבור שגם אם רואה החשבון נחשב לעניין זה כנושה בעל זכות עיכבון על המסמכים, ובשים לב לכך שכל המסמכים או רובם מרוכזים אצלו, ובשים לב לכך שלטענת הנאמן אין מדובר בהכנת דוחות אלא במסירת דוחות קיימים, נראה כי אין סיבה שלא הורה לרואה החשבון למסור את המסמכים מכוח סעיף 254(ב) לחוק.
עם זאת, לאור תגובת הנאמן ובשים לב לכך שחלק מחובת תום הלב של היחידה בהליך הוא שיתוף הפעולה שלה עם הנאמן וסיוע שלה להמצאת המסמכים שיסייעו לנאמן, אני סבור שבמקרה זה נכון שהיחידה תעשה מאמץ נוסף לאיתור המסמכים שניתן לאתרם מרשות המסים טרם מתן הוראה בעניין לרואה החשבון.
לאור כל האמור אני מקבל את בקשת הנאמן באופן הבא: מורה ליחידה לפנות לרשויות המס ולהמציא לנאמן, עד ליום 19.12.22, את כל המסמכים אשר נדרשו במסגרת הבקשה.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

כב' השופטת אלשייך קבעה כי: "עיכבון זה אין עניינו בנכסים בעלי הערך עצמם, אלא בדוקומנטים, המאפשרים את שחרורם ממחסן הערובה; אין לה, לעמילין, כל זכות קניינית בנכסים עצמם, ואף אין היא מחזיקה בהם (שהרי אם לא כן, לא היה עליה להגיש בקשה למנוע מהנאמן לפעול למען קבלת הסחורה). לעניין הנכסים, לא שימשה עמילין אלא כשלוח של משב, אשר עשה בשמה פעולות נידרשות לשם שיחרור הטובין מהמכס ואחסונם, וזאת בתמורה להחזר הוצאות ועמלה". אף באותו מקרה הוגבלה זכות העכבון של עמיל המכס רק למסמכים שהוחזקו על ידו לצורך שיחרור הסחורה (הדוקומנטים), ונקבע כי זכות זו אינה משתרעת על הסחורות עצמן, שהוחזקו במחסן ערובה ולא היו בהחזקתו של עמיל המכס.
...
לאחר שבחנתי את נסיבות המקרה שלפנינו, מצאתי כי טענת הנאמנים שלפיה זכות העיכבון של כספי מוגבלת למסמכים הנדרשים לצורך שחרור הסחורה, להבדיל מהסחורה עצמה, מוצדקת בנסיבות העניין.
במקרה שלפנינו, אף ההסכם המגדיר את זכות העיכבון אינו יכול לסייע לכספי, משום שאף הוא מבהיר כי זכות העיכבון מוגבלת למטענים "הנמצאים בידיה". הואיל וזכות העיכבון מותנית בהחזקה בנכס המעוכב, יש לקבוע כי עם פקיעת החזקה בסחורה והעברתה לאחסון בטרם שחרורה, פקעה מאליה זכות העיכבון של כספי ביחס לאותה סחורה, וכל שנותר לה הוא המסמכים הנחוצים לצורך שחרור הסחורות, הא ותו לא. יוצא אפוא שלכספי זכות עיכבון רק ביחס למסמכים הקשורים בסחורה ואשר נועדו לשחרורה מהמכס, ולא ביחס לסחורה עצמה.
זכותה של כספי לפנות לבית המשפט לאחר הכרעת הנאמנים – שמורה לה. סוף דבר: על יסוד כל המוסבר לעיל, אני קובע כי ביחס למסמכים שלגביהם הוכרה זכות כספי לעיכבון, כספי תגיש טיעון לנאמנים, שיכריעו בעניין לפני מיטב שיקול דעתם, מבלי לגרוע מזכותה של כספי לפנות לבית המשפט, ככל שהדבר יידרש.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו