מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת הנאשם להימנע מהרשעה בעבירת העסקת עובדת זרה

בהליך תפ - עובדים זרים (הע"ז) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הצדדים הגיעו להסכמה לפיה הנאשמת לא תכפור בכתב האישום המתוקן (המייחס לנאשמת עבירות לפי סעיפים  2(א)(1), 2(א)(2), ו – 2(ב)(3) לחוק עובדים זרים, תשנ"א – 1991 (להלן – חוק עובדים זרים או החוק) ולא תנהל הוכחות, אלא תגיש חוות דעת מטעמה ותבקש מבית הדין לשלוח אותה לשירות המבחן למבוגרים לשם קבלת תסקיר.
בבחינת שני התנאים להמנעות מהרשעה, יש לזכור כי האישום שבו הנאשמת לא כפרה הוא עבירות לפי חוק עובדים זרים, לגביהן קבע בית הדין הארצי (ע"פ (ארצי) 1001/01 מדינת ישראל – ניסים, פד"ע לח 145 (2002)) את הדברים הבאים:   "... מדובר בעבירה חמורה, במיוחד כאשר העסקת עובדים זרים ללא היתר הופכת להיות בעיה חברתית ומוסרית. העסקת עובדים זרים, ללא היתר וללא הפיקוח של החוק ומשרד העבודה והרווחה המבטיח להם תנאי עבודה הוגנים, פוגעת גם בתנאי עבודתם של עובדים מקומיים רבים הצריכים להתחרות בשוק העבודה עם 'עבודה זולה'. אנו מצווים מכח עקרונות הדמוקרטיה של מדינת ישראל ומורשת ישראל להעניק יחס הוגן לזר. לפיכך אין להטיל קנס סמלי או נמוך על המעסיק פועלים זרים ללא היתר מבלי שקיימים נימוקים מיוחדים..."   בהקשר זה ראוי להוסיף כי בית הדין הארצי עמד על כך שהמורשעים בעבירות לפי חוק עובדים זרים הם בדרך כלל אנשים נורמאטיביים ולכן "בבטול הרשעה בנסיבות מעין אלה, בהן המורשעים הם אנשים נורמאטיביים בכל תחום אחר, יש משום מסר שלילי, שאינו עולה בקנה אחד עם תכלית החקיקה, לעקור מן השורש את התופעה העבריינית האסורה, ובעניינינו העסקת עובד זר ללא היתר כדין" (פרשת זלקינד, שם).
...
מקום בו האישום בהליך זה הינו אישום בעבירה שאין עימה קלון, אשר באה להגן על אינטרס חברתי חשוב וראוי, אך לצד זה, המחוקק מצא לנכון לקבוע כי מדובר בעבירה מנהלית, ובשים לב לדוגמאות שהובאו על ידי עו"ד הוניגמן לאופן הפעלת שיקול הדעת של נציבות שירות המדינה/ אגף המשמעת, המסקנה לפיה עצם הרשעת הנאשמת בעבירות נשוא האישום תביא לפגיעה בעיסוקה, היא מרחיקת לכת.
בהקשר זה, יש ליתן משקל גם לנפסק ברע"פ 923/19 פלונית נ' מדינת ישראל, (02.04.2019; נזכר בטיעוני המאשימה), שם נקבע כי יש להותיר לגורמים המוסמכים לבחון את שאלת כשירותו של הנאשם לעסוק במקצוע מסוים: "יתרה מכך, אני סבור כי גם אם עלולה להיפגע יכולתה של המבקשת לשמש עורכת דין, יש להותיר את הדיון בדבר בידי הגורם המוסמך. הדבר עולה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי שכן משנמצא כי נאשם ביצע עבירה פלילית שעלולה להשפיע על כשירותו לעסוק במקצוע מסוים, מן הראוי כי הדבר יבחן על ידי הגורמים המוסמכים לכך (ראו והשוו: רע"פ 5018/18 עומר בוזגלו נ' מדינת ישראל, בפסקה 9 (21.10.2018))." זאת עוד - סמכות בית הדין לביטול ההרשעה תופעל במשורה, במצבים חריגים וכאשר "עלול להווצר פער בלתי נסבל בין עוצמת הפגיעה של הרשעה פלילית בנאשם האינדיבידואלי לבין התועלת שתצמח לחברה ולאינטרס הציבורי מקיומה של הרשעה" (ע"פ 5102/03 מדינת ישראל נ' קליין, 4.9.07; ר' גם ע"פ 3043-09-14 מדינת ישראל – עדי מישאלוף, 22.11.2016).
סוף דבר – הבקשה נדחית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כנגד הנאשמים הוגש כתב אישום המייחס להם ביצועה של עבירה של העסקת עובד זר שלא היה אזרח ישראל או תושב בה. כתב האישום הוגש בעקבות ביקורת שנערכה במסעדה המנוהלת על ידי הנאשמים ביום 2.8.2017 במסגרתה נימצאו שני עובדים זרים, האחד- Chao Lin שנכון למועד הבקורת החזיק ברשיון עבודה/אשרת שהיה בתוקף והשני - Li Bing שנכון למועד הבקורת לא החזיק ברשיון עבודה ו/או אשרת שהיה בתוקף (להלן – "העובד נשוא כתב האישום").
המאשימה טענה במענה לבקשת הנאשם לביטול הרשעתו והפנייתו לתסקיר מבחן, כי תסקיר שירות המבחן הוא המלצה בלבד וכי להערכתה המלצות שירות המבחן בענינו של הנאשם תהיינה חיוביות שכן עסקינן באדם נורמאטיבי ועבירות שאינן עבירות אלימות או עבירות כלכליות או עבירות על טוהר המידות.
בית הדין הארצי לעבודה דחה את עירעורו של הנאשם/המערער על הרשעתו וקבע, כי "הסמכות להמנע מהרשעה או לבטלה "מופעלת על ידי בתי המשפט במשורה, תוך שמירת נקודת המוצא כי אדם אשר הוכחה אשמתו בהליך פלילי - יש להרשיעו בדין. הרשעה מהוה פועל יוצא מהפרת הנורמה הפלילית ומסייעת למיצוי ההליך הפלילי ותכליותיו. יישום נקודת המוצא מאפשר הליך אכיפת חוק תקין ושוויוני. בנוסף, הקפדה על עצם ההרשעה נידרשת לצורך העברת המסר ההרתעתי הרצוי..." ברע"פ 693/20 אדן רחמינוב – מדינת ישראל (2020) אישר בית המשפט העליון את פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה אשר דחה את עירעורו של המערער על גזר דין שניתן על ידי בענינו ובין היתר על דחיית בקשתו לביטול ההרשעה.
(הדגשה שלי – י.ז.ג) (ר' סעיף 15 להכרעת הדין) מן הדברים דלעיל עולה, אפוא, כי הרשעתו של הנאשם אינה מייחסת לו עוולות עבר של שותפיו, שהזניחו, כך לדבריו, את סוגית הארכת התר ההעסקה של העובד הזר נשוא כתב האישום, אלא את ביצועה של העבירה בשלה נמצא העובד הזר נשוא כתב האישום עובד על אף שהנאשם ידע כי בתקופה בה פועלת הרשות להארכת תוקף ההיתר וכל עוד לא ניתן ההתר, נאסר עליו להעסיק את העובד הזר.
...
לפיכך החלטתי שיש לדחות את בקשת הנאשם לביטול ההרשעה.
מן הדברים דלעיל עולה, אם כן, כי העסקתו של עובד זר ללא אשרה היא עבירה כלכלית.
לפיכך אני קובעת כי מתחם הענישה ביחס לנאשמת ולעבירה של העסקת עובד זר ללא התר שבדין הוא בין 10,000 ש"ח לבין 40% ל-60% מהקנס המירבי העומד על 116,000 ש"ח ואילו ביחס לנאשם, מתחם הענישה הוא בין 5,000 ש"ח לבין 70% מהקנס המירבי העומד על 10,000 ש"ח. השלב השלישי – נסיבותיו המיוחדות של הנאשם בענין חדוות הורים נקבע, כי "הנסיבות שתילקחנה בחשבון בשלב זה (והן אינן רשימה סגורה) סווגו בספרות לארבע קבוצות (ואקי ורבין, בעמ' 452) – נסיבות של חסד ורחמים (דגמת פגיעת העונש בנאשם ובמשפחתו); נסיבות הקשורות בהתנהגות הנאשם לאחר ביצוע העבירה (דוגמת נטילת האחריות של הנאשם על מעשיו וחזרתו למוטב); נסיבות הקשורות בהתנהגות הנאשם לפני ביצוע העבירה (דוגמת נסיבות חיים קשות של הנאשם שהייתה להן השפעה על ביצוע העבירה, התנהגותו החיובית של הנאשם ותרומתו לחברה, עברו הפלילי או העדרו); ובנוסף נסיבות שאינן קשורות לנאשם (התנהגות רשויות אכיפת החוק, וחלוף הזמן מעת ביצוע העבירה). עוד ניתן לקחת בחשבון בעת קביעת העונש את הצורך בהתרעת היחיד או בהרתעת הרבים במקרה הספציפי (סעיפים 40 ו'-ז' לחוק העונשין; עניין גברזגיי), כאשר מודגש כי "כפירה באשמה וניהול משפט על ידי הנאשם לא ייזקפו לחובתו" (סעיף 40 י"א(6) סיפא)".

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

נגד הנאשמים , בני זוג, הוגש כתב אישום בגין העסקה שלא כדין וללא ביטוח רפואי, עבירות לפי סעיף 2(א)(1)ו(2) ו 2 (ב)(3) לחוק עובדים זרים התשנ"א- 1991 (להלן: החוק).
הנאשמת 2 מרטינה המלבורגר (להלן: הנאשמת) הורשעה על פי הודאתה בכך שבמשך תקופה של כשלוש שנים העסיקה בביתה עובדת זרה מהפיליפינים TAMESIS ANGELUTA (להלן: העובדת).
עוד נציין כי בעיניינה של הנאשמת 2 ביקש ב"כ הנאשמת להימנע מהרשעה אך בקשתו נדחתה בהתאם להחלטתי מיום 12.12.18.
...
לנוכח כל האמור אני קובע את מתחמי הענישה כדלקמן: בגין העבירה של העסקת עובד זר שלא כדין בין 10,000 ₪ ל- 20,000 ₪ כפי שטען ב"כ המאשימה.
לנוכח כל האמור אני גוזר על הנאשמת 2 בגין העסקת עובדת זרה שלא כדין קנס בסך 13,000 ₪ וקנס נוסף בסך 6,000 ₪ בגין העסקת העובדת ללא ביטוח רפואי כדין .
בהתאם לסעיף 72 לחוק העונשין, אני מחייב את הנאשמת 2 לחתום על התחייבות עצמית שלא לעבור עבירה מסוג העבירות נשוא כתב האישום למשך 3 שנים מיום החתימה, שאם לא כן תחוייב בקנס בסך 30,000 ₪ .

בהליך תפ - עובדים זרים (הע"ז) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

המאשימה ביקשה לגזור על הנאשמים קנס בין 15,000 ₪ ל – 30,000 ₪ לגבי העסקה של כל עובד, כאשר הקנס המינימאלי הוא 10,000 ₪.
כל אחד מהנאשמים יחתום על התחייבות להמנע מהעברות בהן הורשעו במשך שלוש שנים מהיום שאם לא כן יוטל עליהם העונש המירבי בגין העסקה של עובד זר ללא היתר עבודה (116,800 ₪) לכל אחד מהם.
...
סה"כ על הנאשמת אני גוזר קנס בסך של 390,000 ₪.
עם זאת לאור הודאתה וחיסכון בזמן שיפוטי, החלטתי להסתפק בקנס זה. העבירה שנעברה היא עבירה כלכלית שהדרך להילחם בה היא באמצעות הרתעה כלכלית דרך הטלת קנסות כבדים שתכליתה להפוך את העבריינות בתחום לבלתי משתלמת, כפי שנקבע בעניין אדרי לעיל.
אשר לנאשם שהורשע כאמור בארבע עבירות של הפרת אחריות נושא משרה ביחס לעבירות שעברה הנאשמת, החלטתי להטיל עליו קנס בשיעור של 45,000 ₪ וזאת בגין אחריותו כנושא משרה והעסקה שלא כדין של 32 העובדים.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

המשיבה הגישה כתב אישום נגד המבקשים בבית הדין האיזורי לעבודה תל-אביב, בו הואשמו באישומים אלה: שתים עשרה עבירות של העסקת עובד זר שלא כדין בנגוד להוראת סעיף 2(א)(1) לחוק עובדים זרים, תשנ"א-1991 (להלן: חוק עובדים זרים); שתים עשרה עבירות של העסקת עובד זר ללא היתר בנגוד להוראת סעיף 2(א)(2) לחוק עובדים זרים; שמונה עבירות של העסקת עובד זר ללא ביטוח רפואי כדין בנגוד להוראת סעיף 2(ב)(3) לחוק עובדים זרים.
עוד נקבע בהכרעת הדין, כי "בקשת הנאשמים לביטול/המנעות מהרשעה תדון בנפרד במסגרת גזר הדין או החלטה אחרת שתנתן, לאחר הגשת אסמכתות בדבר מצבם הכלכלי בהתאם לבקשתם בדיון מיום 20.9.2022 בו טענו הצדדים לעונש... כפוף להוראות סעיף 192א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] תשמ"ב-1982 והפסיקה שדנה בבטול הרשעה". בגזר דינו מיום 2.10.2022, אשר ניתן בהיעדר הצדדים, דחה בית הדין האיזורי את "בקשת הנאשמים להמנע מהרשעה/ביטול הרשעתם", והשית על כל אחד מהמבקשים קנס בשיעור 100,000 ש"ח. בנוסף, חויב כל אחד מהמבקשים לחתום על התחייבות להמנע מבצוע העבירות בהן הורשע למשך שלוש שנים, "בגובה הקנס המאקסימאלי הקבוע לצידן של העבירות בהן הורשעו הנאשמים: 116,800 ש"ח". ביום 7.11.2022, הגישו המבקשים לבית דין זה בקשה להארכת מועד להגשת "ערעור על גזר הדין", היא הבקשה שלפני.
...
המבקשים הוסיפו, כי יש להיעתר לבקשת הארכה על מנת לאפשר להם "להוכיח את חפותם ולנקות את שמם". המשיבה התנגדה לבקשה, תוך שטענה, כי הבקשה להארכת מועד הוגשה באיחור של "כ-10 ימים". לטענת המשיבה, ימי החג שחלו בתקופה הרלוונטית להגשת הערעור אינם עוצרים את מניין הימים להגשת ערעור בהליך פלילי.
מצד שני, ככל שהיינו מכריעים שאין לראות בדיוור אלקטרוני משום המצאה כדין בהליך פלילי, נראה שלא ניתן היה לקבוע שהערעור הוגש באיחור, שלא על יסוד טענתם של המבקשים בעניין מועד קבלת פסק הדין לידיהם.
בין כך ובין כך, איננו נדרשים להכריע במסגרת החלטה זו בשאלת תוקפו של דיוור אלקטרוני בהליך פלילי, שכן גם אם נסבור שהערעור הוגש באיחור, ממילא שוכנענו, שיש להיעתר לבקשה החלופית להארכת מועד להגשת הערעור, כפי שנבאר.
חרף האמור שוכנעתי, שמתקיימים בענייננו טעמים אחרים אשר משקלם המצטבר מצדיק היעתרות לבקשה להארכת מועד.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו