לטענת התובעים במהלך השנים, ומרגע שנודע להם כי הזכויות בנכס לא הוסדרו, ניסו התובעים והמנוחה לעמוד על זכויותיהם ואולם הדבר לא עלה בידיהם, כמפורט להלן:
בחודש אוקטובר 1992 פנתה רמ"י למנוחים בדרישה לפינוי הנכס מאחר ולא הכירה בזכויותיהם.
המוכר לא פעל לגבות את החוב שכן האמין כי המנוח ישלם לו, אך זה חלה ונפטר מבלי ששילם את התשלום האחרון.
באשר לטענה בדבר אי היתגוננות נגד התביעה לתשלום דמי חכירה, טוען הנתבע כי עצם הגשת התביעה נגדו מעידה שרמ"י ראתה בו בעל הנכס, וככל שלשיטתו הוא לא היה בעל הנכס לא הייתה לו כל בעיה להיתגונן נגד תביעה זאת.
באשר לטענה בדבר הודאת בעל דין של הנתבע, אזי מהמכתב אליו מפנים התובעים בו צוין כי "ברצון מרשי לבוא בהסכם אתך בנוגע למגרש הנ"ל" עולה כי יש להגיע להסכמות כלכליות לפני שניתן יהיה להעביר את הנכס, ואם הייתה זאת הודאת בעל דין לא היה צורך בהגשת התביעה דנן.
" (ההדגשה הוספה – ע' ר')
בע"א 520/96 אחמד עבדאלעזיז חוסין נ' מרים מיר פ"ד נד(3) 487, 494, היתייחס בית המשפט העליון למטרתו של סעיף 159(ב) לחוק המקרקעין וציין את הדברים הבאים:
"מטרתו של סעיף 159(ב) לחוק המקרקעין הייתה לחסן זכות במקרקעין מוסדרים מפני טענת היתיישנות העומדת בסתירה לרישומים שבפנקסי המקרקעין... משמע, כי הוראת הסעיף אינה חלה אלא על תביעה לקיום זכות רשומה במקרקעין מוסדרים".
לעניין האמור ראו גם ע"א 6631/10 אמנה מוסטפא אבו סביה נ' עיזבון המנוח חוסין סעיד עזאיזה (27.02.2013):
"הראציונאל העומד מאחורי הכלל הקבוע בסעיף 159(ב) הוא חזוק מעמדו של הרישום בפנקסי המקרקעין, וחיסונו מפני טענת היתיישנות העומדת בסתירה לרישום (ראו: ע"א 520/96 חוסין נ' מיר, פ"ד נד (3) 487, 494-493 (2000); מיגל דויטש קניין כרך ג 408 (2006)). אי לכך, סעיף 159(ב), השולל את תחולת חוק ההתיישנות במקרקעין מוסדרים, חל אך ורק לגבי זכויות רשומות, ולא לגבי זכויות שביושר (ראו למשל: ע"א 1559/99 צימבלר נ' תורג'מן, פ"ד נז (5) 49, 61-60 (2003)). בעניינינו אין חולק שלמערערים אין זכות רשומה במקרקעין מוסדרים באף אחת מהחלקות, ומכאן שעניינם אינו נימנה על המקרים החוסים תחת סעיף 159(ב) לחוק המקרקעין."
בהתאם לפסיקה לעיל סעיף 159(ב) חל רק במקרים בהם מבקש תובע לעמוד על זכות הרשומה לטובתו בפנקס רישום המקרקעין.
וכן:
"החזקת נאמן בנכס אינה החזקה נוגדת, שכן הנאמן מחזיק בנכס כנאמנו של הנהנה ואין הוא יכול להשמע בטענת היתיישנות, שהיא, למעשה, טענה לבעלות [...] ואולם, כלל זה אינו ישים כאשר הנאמן כופר בהחזקתו את הנכס כנאמנו של הנהנה, או מפר את חובתו כנאמן. במקרים כאלה נולדת עילת התביעה מרגע הכפירה או הפרת החובה, ובכפיפות להוראות סעיפים 7 ו-8 לחוק מתחילה תקופת ההתיישנות באותו מועד" (ע"א 3322/95 גמזו נ' גושן, פ"ד נ(4) 520, 526 (1997)).
היות ולצורך הכרעה בתביעת התובעים נידרש יהיה לברר את נושא החזקה בנכס על ידי המנוחים והתובעים לאורך השנים, ומולה את טענת הנתבע, שהמוכר העביר למנוח רק חלק במיגרש, וכן את הטענות בדבר תשלום מלוא התמורה, ופעולות הצדדים ביחס לזכויותיהם בנכס, יש מקום לדחיית ההכרעה בסוגיית ההתיישנות לשלב בירור התביעה.
...
אעיר כבר עתה כי טענת הנתבע לפיה תקופת ההתיישנות בעניין תובענה זו היא של 7 שנים נדחית, שכן התביעה דנן עניינה בזכויות במקרקעין ועל כן, אין המדובר בעילת תביעה המתיישנת לאחר 7 שנים.
סוף דבר
נוכח האמור לעיל אני קובעת כי טענות הנתבע יתבררו במסגרת ההליך העיקרי.