ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום בתל אביב (כב' השופט רז נבון) מיום 24.06.2019 בתא"מ 45868-10-18 בו נדחתה תביעת המערער ומשיבות 2 ו-3, והם חויבו יחד ולחוד בהוצאות ההליך בסך 2,500 ₪, בתוספת הפרישי הצמדה וריבית כדין במידה וישולמו לאחר יותר מ-30 ימים מיום מתן פסק הדין.
בדו"ח נכתב כי באותה השיחה שנתקיימה ביום 11.06.2018 הודיעה עוזרת מנהלת האגף למערער כי יקבל דיאטה מטבולית ובתגובה, המערער החל להיתלהם ולצעוק לעברה.
בית משפט קמא פסק כי המערער לא הרים את נטל הראיה הנידרש בכדי להוכיח כי המדינה התרשלה, פעלה שלא כדין, בחוסר סמכות או בחוסר סבירות, וכמו כן, התרשם בית משפט קמא שלא הוכח נזק המזכה את המערער בפצוי.
לבסוף, ביקשה המשיבה 1 לדחות את העירעור, ולחייב את המערער בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד.
דיון והכרעה
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים הגעתי למסקנה כי דין העירעור להידחות.
לכך יפים הדברים הבאים, אשר נקבעו בעתירת המערער לבג"ץ בעיניינו:
"באשר ליחס שבין הדין המשמעתי ובין הדין הפלילי, המוסדר בנוהל משטרת ישראל, הרי שהעותר לא הניח כל תשתית עובדתית הרלוואנטית לעניינו ולא פירט האם הועמד לדין משמעתי ופלילי במקביל ובאילו נסיבות, ולו מטעם זה אין מקום לקבל את טענתו. באשר ליחס שבין פקנ"צ 04.13.00 העוסקת בדין משמעתי ובין פקנ"צ 04.17.00 העוסקת בטובות הנאה, הרי שאין מניעה שבגין מעשה אחד של אסיר יוטל מצד אחד עונש משמעתי ומצד שני תשלל ממנו טובת הנאה או תמנע הענקתה. מדובר בשני הליכים שונים במהותם ובתכליתם. בעוד שההליך המשמעתי מכוון לענישה משמעתית בעקבות עבירות בית סוהר שבוצעו (המפורטות בסעיף 56 לפקודת בתי הסוהר), ההליך העוסק בטובות הנאה הוא מנהלי במהותו ואיננו עוסק בענישה כי אם בשלילה או מניעה של טובות הנאה מקום שבו האסיר לא עומד בתנאים לקבלתן. לא מדובר איפוא בענישה אלא באי מתן 'פריביליגיות', שממילא אינן מוקנות לאסיר באופן 'אוטומאטי', אלא ניתנות לו רק אם היתנהגותו נימצאת מתאימה לכך. מכאן ששלילת טובות הנאה או מניעתן איננה מובילה לענישה כפולה הפסולה על-פי סעיף 62 לחוק הסדר הדין הפלילי. ענישה משמעתית לחוד ושלילת טובת הנאה או מניעתה לחוד. עיקרון זה מעוגן במפורש בסעיף 11 לפקנ"צ 04.13.00 הקובע כי שיפוט משמעתי של אסיר אינו מונע במקביל נקיטה בנפרד של הליך מניעת טובות הנאה. היות שהעותר לא הצביע על אף מקור חוקי רלוואנטי, ואף לא מצאתי כזה, שמעיד כי נפל פגם בפקודות הנציבות שנקבעו על-ידי המשיב 1, אין עילה להתערבותו של בית משפט זה ודין העתירה להדחות על הסף." (בג"ץ מולדבסקי נ' שב"ס, ההדגשות אינן במקור – ש.ד.).
...
עוד סברה המשיבה כי למשיבות 2 ו-3 אין יריבות, וכי לא התקיים הליך שיפוט כפול וטענות המערער אודות פגמים בהליך סופן להידחות.
לכך יפים הדברים הבאים, אשר נקבעו בעתירת המערער לבג"ץ בעניינו:
"באשר ליחס שבין הדין המשמעתי ובין הדין הפלילי, המוסדר בנוהל משטרת ישראל, הרי שהעותר לא הניח כל תשתית עובדתית הרלוונטית לעניינו ולא פירט האם הועמד לדין משמעתי ופלילי במקביל ובאילו נסיבות, ולו מטעם זה אין מקום לקבל את טענתו. באשר ליחס שבין פקנ"צ 04.13.00 העוסקת בדין משמעתי ובין פקנ"צ 04.17.00 העוסקת בטובות הנאה, הרי שאין מניעה שבגין מעשה אחד של אסיר יוטל מצד אחד עונש משמעתי ומצד שני תישלל ממנו טובת הנאה או תימנע הענקתה. מדובר בשני הליכים שונים במהותם ובתכליתם. בעוד שההליך המשמעתי מכוון לענישה משמעתית בעקבות עבירות בית סוהר שבוצעו (המפורטות בסעיף 56 לפקודת בתי הסוהר), ההליך העוסק בטובות הנאה הוא מינהלי במהותו ואיננו עוסק בענישה כי אם בשלילה או מניעה של טובות הנאה מקום שבו האסיר לא עומד בתנאים לקבלתן. לא מדובר אפוא בענישה אלא באי מתן 'פריביליגיות', שממילא אינן מוקנות לאסיר באופן 'אוטומטי', אלא ניתנות לו רק אם התנהגותו נמצאת מתאימה לכך. מכאן ששלילת טובות הנאה או מניעתן איננה מובילה לענישה כפולה הפסולה על-פי סעיף 62 לחוק הסדר הדין הפלילי. ענישה משמעתית לחוד ושלילת טובת הנאה או מניעתה לחוד. עקרון זה מעוגן במפורש בסעיף 11 לפקנ"צ 04.13.00 הקובע כי שיפוט משמעתי של אסיר אינו מונע במקביל נקיטה בנפרד של הליך מניעת טובות הנאה. היות שהעותר לא הצביע על אף מקור חוקי רלוונטי, ואף לא מצאתי כזה, שמעיד כי נפל פגם בפקודות הנציבות שנקבעו על-ידי המשיב 1, אין עילה להתערבותו של בית משפט זה ודין העתירה להידחות על הסף." (בג"ץ מולדבסקי נ' שב"ס, ההדגשות אינן במקור – ש.ד.).
לאור האמור לעיל, הערעור נדחה.
המערער ישלם למשיבה 1 הוצאות הערעור ושכר טרחת עורך דין בסך 5,000 ₪ כולל מע"מ. סכום זה נפסק תוך התחשבות במצבו הכלכלי של המערער.