ועדת הערר בראשות יו"ר הועדה עו"ד שלומי שלמה פרידמן, קבעה כדלקמן:
"...בפנינו דו"ע שהיה פטור מלהתייצב בשירות התעסוקה כי שלחו לו פטור מהתייצבות. ואולם, דו"ע בכ"ז הגיע ללשכה (גם אם כדי למסור מסמכים לוועדה רפואית) ואז הוצעה לו עבודה לעבוד בניקיון – עבודה שהותרה ע"י ועדת כושר (מ 13.3.22). מרגע שדו"ע התייצב בשירות התעסוקה, מכל סיבה שהיא, מותר היה לשירות התעסוקה להציע לו עבודה. כיוון שהעבודה שהוצעה לדו"ע תיאמה את החלטת ועדת הכושר, הרי שסירוב של דו"ע לקבלה, הצדיקה את רישום הסרוב. לכן הערר נדחה."
טענות הצדדים
המערער בן 60, מוכר למערכת הפסיכיאטרית ומטופל תרופתית, הוכר ע"י המוסד לביטוח לאומי כנכה בשיעור 57% על רקע מחלתו הנפשית, סחרחורת, ליקויי ראיה, פגיעה אורטופדית ברגליים (הלוקס ולגוס), סכרת, אסטמה ועוד.
אין מחלוקת כי נאמר למערער שמדובר בעבודות ניקיון, ולפיכך גם אילו היה המערער מקבל את ההפניה פיזית וגם אילו היה פונה למעסיק הפוטנציאלי, התוצאה ברמה המהותית עדיין היתה נותרת בעינה – המערער ידע באותה נקודת זמן כי אינו כשיר לעבודה זו, הפקידה באותה נקודת זמן היתה צריכה להתבסס על האמור בועדת הכושר אשר קבעה שהמערער אינו כשיר לעבודה אליה ביקשה להפנותו וכאשר מצרפים במקרה ספציפי זה את גורמי ההפתעה, יחד עם הידיעה המפורשת כי מדובר בעבודות ניקיון הסותרות את האמור בועדת הכושר, נוסיף על כך את גיל המערער והיותו מטופל פסיכיאטרית - אני נוטה להבין מדוע המערער סרב לקבל את ההפנייה.
...
מן הכלל אל הפרט
באשר לטענת המערער כי יש לבטל את רישום הסירוב מאחר שההפניה נעשתה ביום אשר אינו יום התייצבותו וכי מדובר בתקופת קורונה, אשר במהלכה לא נדרש להתייצב בחודשים פב'-מרץ והוא הגיע רק כדי למסור מסמכים;
בהתאם לנוהל רישום ותיעוד דורש עבודה מס' 10.2.1.3 דורש עבודה - מתייצב שבועי - המגיע ביום התייצבות שאינו שלו, המתאם יוכל לבצע את הטיפול השוטף בו:
ואילו ביחס למתייצב חודשי, מצוין במפורש, כי יש להפנותו להגיע בשבוע ההתייצבות אליו הוא משויך ולרשום לו התייצבות:
יחד עם זאת, בהתאם לנוהל השמה לעבודה מתאימה ורישום סירוב מס' 30.25.01 מובהר, כי ניתן להציע עבודה לדו"ע בין אם בעת התייצבות או בפנייה טלפונית בה נדרש דורש העבודה להגיע ללשכה, אף שלא ביום התייצבותו הקבוע:
לפיכך, אינני מקבל את טענת המערער בדבר אי הרלבנטיות של הצעת העבודה רק מאחר שהופנה שלא במועד אליו זומן להתייצבות בלשכת התעסוקה.
טענה נוספת של המערער היא שהעבודה אליה הופנה אינה הולמת את נכויותיו ומגבלותיו אשר נקבעו ע"י ועדת כושר מיום 28.11.21 וכמו כן הועדה לא נימקה את החלטתה וזאת בניגוד לס' 5(א)(3) לתקנות שירות התעסוקה (דרכי עררים), התשי"ט-1959;
בהתאם לנוהל השמה לעבודה מתאימה ורישום סירוב מס' 30.25.01 מובהר, כי "על פקיד ההשמה לקבל החלטה בדבר רישום הסירוב בהתאם לנתונים שהיו קיימים בעת קיום הראיון עם המעסיק".
בענייננו, אין מחלוקת כי במועד ההפניה מיום 23.2.22 המערער היה עדיין תחת בירור רפואי עפ"י החלטת ועדת כושר מיום 28.11.21 ולכן אני סבור שבמועד ההפניה לא היה אישור המאפשר להפנות את המערער לעבודות ניקיון, שכן נרשם במפורש שיש למערער הגבלה על דרכי הנשימה "ללא אבק ועשן רב וריחות חריפים" ואבהיר, כי בעבודת ניקיון יש את שני הדברים גם יחד.
סוף דבר:
הערעור מתקבל.