על הנכס והצדדים
רייק בעל זכויות במקרקעין, שהוא בית מגורים פרטי המחולק לשתי יחידות דיור, ברח' ברקת 54 שערי תקווה (ישוב בשומרון, להלן: "הנכס").
גם הפרוטוקול שהוא מיסמך מפורט יותר ביחס לזיכרון הדברים, אינו יכול להוות תחליף להסכם מכר מחייב, משום שאף הוא מפנה לחתימה על הסכם מכר ולחתימה על הסכם שתוף במקרקעין, אשר אמור להסדיר בין היתר את השטח הצמוד לכל יחידת דיור, את זכויות הבניה הבלתי מנוצלות או העתידיות, את הרכוש המשותף, את מעמדו של גג המבנה וכיו"ב, שהרי פיצול בית בן שתי קומות לשתי יחידות דיור נפרדות לרישום, הופך את המבנה לבית משותף.
בהיעדר שתוף פעולה מצד רייק, יקשה על בית המשפט לפקח על ביצועה, יהא עליו למנות כונס נכסים וליפות כוחו לחתום במקום רייק על מסמכים מהותיים, כמו הצהרה למס שבח, מיסמכי הסכמה לבנק למשכנתאות, שספק בעיניי אם ייאות ליתן משכנתא בתנאים כאלו, לחתום במקום רייק על בקשה להיתר בניה שתוקפה בנתיים פג ועוד.
...
להבנתי יש לסווג שני מסמכים אלו כהסכם המחייב את הצדדים לנהל משא ומתן ובתום לב.
סעד האכיפה אינו מתאים
גם לו היה מי שיסבור כי ניתן לראות בפרוטוקול הסכם מחייב, ושניתן להשלים הפרטים החסרים: לנסח הסכם שיתוף מקרקעין ובו יחולק המגרש בין שתי היחידות באופן שווה, לקבוע בטוחות לתשלום שישולם לרייק ולמס השבח שהוא צריך לשלם, לא הייתי נעתרת לבקשה לאכוף על רייק ביצוע העסקה, משום שמדובר בעסקה מורכבת המותנית בתנאים מתלים, ובפעילות משותפת של שני הצדדים לצורך קידומה.
סוף דבר
נוכח כל האמור לעיל, אני דוחה את תביעת מנחם נתנאל להצהיר כי נחתם בין הצדדים הסכם מחייב וכי יש לאכפו על משה רייק, אולם, אני קובעת כי משה רייק הפר חובתו לנהל משא ומתן בתום לב. סעד הצהרתי זה מתבקש מדחיית תביעתו לפיצוי של רייק, ויכול להינתן גם מכוח סמכותו של בית המשפט ליתן סעד הצהרתי כפי שנראה לו צודק בנסיבות הענין, ולאחר שכל הראיות בענין זה נשמעו בפניו (ראו: ע"א 10576/06 בזק בינלאומי בע"מ נ' תדיראן בע"מ, פסקה 8 (12.8.2009); ע"א 8596/07 בנק ירושלים בע"מ נ' גלברט, פסקה 4 (15.3.2010); ע"א 1546/11 בן גור נ' מנהל מקרקעי ישראל (8.9.11); ע"א 2976/12 בר אל נ' קאופמן, פסקה 17 (23.11.2014); ע"א 8570/09 **** נ' עיריית ראשון לציון (15.3.11)).
אף שתביעתו של רייק להורות על ביטול הפרוטוקול וזכרון הדברים נענתה, אני דוחה את תביעתו של רייק לפיצוי כספי.