ביום 9.1.2023 ניתנה ההחלטה נושא בקשת רשות העירעור שלפנינו ובמסגרתה נקבע ע"י בית המשפט קמא לאמור:
"הבקשה אשר אוגדת טענות עובדתיות אינה נתמכת בתצהיר. די בכך כדי לדחותה. לגופו של עניין טוב ונכון לדייק בעובדות. כבר במסגרת הליך מזונות זמניים בהחלטתי מיום 29.6.2021 בבקשת המבקש מיום 3.6.2021 לגילוי מסמכים ספציפי ובכללם הסכם העבודה שגילויו נידרש עתה שוב, דחיתי דה פאקטו את הבקשה שהרי מתוך ההן בהחלטה אתה למד על הלאו. הינה הוגשה הבקשה שנית. שבתי וקראתי את נימוקי הבקשה ואת התגובות של הצדדים ולא מצאתי את הרלוואנטיות של הסכם העסקה של האם עם .... לתביעת המזונות של הקטינים שלפניי. הדברים מקל וחומר שתלושי השכר של האם צורפו וגילם של הקטינים מקטני קטנים. בנסיבות אלו הבקשה נדחית. המבקש יישא בהוצאות המשיבה בסך 1,000 ₪."
המבקש כאמור לא השלים עם ההחלטה וביום 18.1.2023 הגיש בקשה לקבלת רשות לערער עליה.
ובאשר להליכי הגילוי בבתי המשפט לעינייני מישפחה נוקטת הפסיקה אמנם גישה פחות פורמאלית, אך התכלית (ולא היחידה) הניצבת מאחורי חוק בית המשפט לעינייני מישפחה, תשנ"ה-1995 ותקנות בית משפט לעינייני מישפחה (סדרי דין), תשפ"א- 2020 (כמו גם התקנות הקודמות) של מניעת סירבול ההליכים והכרעה מהירה יחסית נוכח אופי הסכסוכים הבאים לפתחם משליכה גם על עניין זה.
כך, למשל, נקבע בפרשת בוטח אשר התבררה בבית משפט זה (רע"א (ב"ש) 2466/00 בוטח נ' בוטח, פורסם במאגרים האלקטרוניים): "יתכן והמחוקק רצה למנוע סרבול ההליכים ולתרום ליעילותם. בהרבה מקרים, התובענה לעינייני מישפחה מאופיינת בנושא הכרעה בעל חשיבות רבה, הנתנת לברור עובדתי שאינו מורכב. הליך שהוא מעין אזרחי ולא פלילי במהותו, אך בשל עניינו דורש הכרעה מהירה. מנגנון גילוי מסמכים עשוי להכביד על ההליכים ולהאט את קיצבם. שיקול נוסף, הרלוואנטי לענייננו, הנו כי בענף זה של המשפט, המסמכים הנם אישיים יותר והחובה לגלות אותם פוגעת יותר בפרטיות המתדיין ועל כן איזון השיקולים נערך בצורה שונה".
ומאוחר יותר נקבע בנידון דידן ע"י בית המשפט העליון ב- בע"מ 4738/13 פלוני נ' פלונית (פורסם במאגרים האלקטרוניים): "סוף דבר: בתי המשפט לעינייני מישפחה מוסמכים להורות על גילוי ועיון במסמכים, ככל שהוראה כאמור נידרשת בנסיבות העניין. הוראות אלו ייעשו בדרך שבית המשפט ימצא לנכון, בהיתחשב בשיקולים השונים...".
הינה כי כן, וזאת גם מכוח הוראת סעיף 8(א) לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה, לבית המשפט לעינייני מישפחה מסור שיקול דעת רחב בכל הנוגע לסדרי הדין, והוא מוסמך לסטות מסדרי הדין הנוהגים בהליך האזרחי למען עשיית הצדק.
...
ביום 9.1.2023 ניתנה ההחלטה נושא בקשת רשות הערעור שלפנינו ובמסגרתה נקבע ע"י בית המשפט קמא לאמור:
"הבקשה אשר אוגדת טענות עובדתיות אינה נתמכת בתצהיר. די בכך כדי לדחותה. לגופו של עניין טוב ונכון לדייק בעובדות. כבר במסגרת הליך מזונות זמניים בהחלטתי מיום 29.6.2021 בבקשת המבקש מיום 3.6.2021 לגילוי מסמכים ספציפי ובכללם הסכם העבודה שגילויו נדרש עתה שוב, דחיתי דה פקטו את הבקשה שהרי מתוך ההן בהחלטה אתה למד על הלאו. הנה הוגשה הבקשה שנית. שבתי וקראתי את נימוקי הבקשה ואת התגובות של הצדדים ולא מצאתי את הרלוונטיות של הסכם העסקה של האם עם .... לתביעת המזונות של הקטינים שלפניי. הדברים מקל וחומר שתלושי השכר של האם צורפו וגילם של הקטינים מקטני קטנים. בנסיבות אלו הבקשה נדחית. המבקש יישא בהוצאות המשיבה בסך 1,000 ₪."
המבקש כאמור לא השלים עם ההחלטה וביום 18.1.2023 הגיש בקשה לקבלת רשות לערער עליה.
ובאשר להליכי הגילוי בבתי המשפט לענייני משפחה נוקטת הפסיקה אמנם גישה פחות פורמלית, אך התכלית (ולא היחידה) הניצבת מאחורי חוק בית המשפט לענייני משפחה, תשנ"ה-1995 ותקנות בית משפט לענייני משפחה (סדרי דין), תשפ"א- 2020 (כמו גם התקנות הקודמות) של מניעת סרבול ההליכים והכרעה מהירה יחסית נוכח אופי הסכסוכים הבאים לפתחם משליכה גם על עניין זה.
כך, למשל, נקבע בפרשת בוטח אשר התבררה בבית משפט זה (רע"א (ב"ש) 2466/00 בוטח נ' בוטח, פורסם במאגרים האלקטרוניים): "יתכן והמחוקק רצה למנוע סירבול ההליכים ולתרום ליעילותם. בהרבה מקרים, התובענה לענייני משפחה מאופיינת בנושא הכרעה בעל חשיבות רבה, הניתנת לברור עובדתי שאינו מורכב. הליך שהוא מעין אזרחי ולא פלילי במהותו, אך בשל עניינו דורש הכרעה מהירה. מנגנון גילוי מסמכים עשוי להכביד על ההליכים ולהאט את קיצבם. שיקול נוסף, הרלוונטי לענייננו, הינו כי בענף זה של המשפט, המסמכים הינם אישיים יותר והחובה לגלות אותם פוגעת יותר בפרטיות המתדיין ועל כן איזון השיקולים נערך בצורה שונה".
ומאוחר יותר נקבע בנדון דידן ע"י בית המשפט העליון ב- בע"מ 4738/13 פלוני נ' פלונית (פורסם במאגרים האלקטרוניים): "סוף דבר: בתי המשפט לענייני משפחה מוסמכים להורות על גילוי ועיון במסמכים, ככל שהוראה כאמור נדרשת בנסיבות העניין. הוראות אלו ייעשו בדרך שבית המשפט ימצא לנכון, בהתחשב בשיקולים השונים...".
הנה כי כן, וזאת גם מכוח הוראת סעיף 8(א) לחוק בית המשפט לענייני משפחה, לבית המשפט לענייני משפחה מסור שיקול דעת רחב בכל הנוגע לסדרי הדין, והוא מוסמך לסטות מסדרי הדין הנוהגים בהליך האזרחי למען עשיית הצדק.
עינינו הרואות, כי עניין לנו בסוגיה הקשורה בסדרי הדין, שהיא, כאמור, בליבת שיקול הדעת של הערכאה הדיונית, ומשלא שוכנעתי כי נפל בה פגם, וודאי לא פגם העלול לגרום נזק ממשי, אין מקום להתערב בהחלטתה.
על יסוד האמור, בקשת רשות הערעור נדחית בזאת.