בספרם של המלומדים חמי בן-נון וטל חבקין "העירעור האזרחי" מהדורה שלישית התשע"ג-2012 נאמר:
"ככלל ערכאת העירעור תחיל ביקורת צרה על קביעות הערכאה הדיונית בעניינים עובדתיים ובעניינים הנתונים לשיקול הדעת של הערכאה הדיונית בבקורת רחבה על קביעות משפטיות".
שם בעמ' 474.
ביטול הליך אימתי :
המסגרת הנורמאטיבית הרלוואנטית לענייננו מקורה בהוראות סעיף 183 לחוק חידלות פרעון הדן בבטול ההליך, אשר זו לשונו:
"(א) מצא בית המשפט בהליכי חידלות פרעון שניפתחו לבקשת יחיד, כי מיתקיים תנאי מהתנאים שבסעיף 163(ג)(1) או כי היחיד הפר תנאי מתנאי הצוו לשקום כלכלי וכי בשל כך נפגע באופן מהותי ניהולם התקין של הליכי חידלות הפרעון, רשאי הוא, לאחר שנתן ליחיד ולנושים היזדמנות להשמיע את עמדתם, לבטל את הצוו לפתיחת הליכים; הורה בית המשפט על ביטול הצוו, יורה כיצד לנהוג בנכסי קופת הנשייה".
בחנתי את טענות המערער, לפיהן לא היה הצדק לביטול הליך חידלות הפרעון שכן היתנהגותו לא פגעה בו מהותית, ולא ניתנה לו היזדמנות להשמיע את עמדתו קודם לביטול.
הפגיעה אינה רק בנושים הממתינים לכספם אלא גם ביחיד עצמו אשר מונע את היכולת לברר את עניינו ולקדם את התיק לכדי הפטר.
בהזדמנות זו ולאו דוקא בנוגע למערער שלפני, ראיתי לציין כי כיום, מי שנקלע לחובות באופן נקודתי כתוצאה מהשלכות הנגיף, יכול למצוא מזור בהוראות חוק חידלות פרעון ושקום כלכלי (תיקון מס' 4) (עיכוב הליכים לשם גיבוש ואישור הסדר חוב) (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020 – המציעות ליחידים ותאגידים דרך משפטית להתמודדות עם המשבר הכלכלי הפוקד אותם בתקופה זו, כתוצאה מן ההגבלות שהוטלו על המשק נוכח נגיף הקורונה.
בהתאם לדברי ההסבר שפורטו בראשית הצעת החוק הנ"ל (ראו: הצעות חוק ממשלה – 1391, כ"ז בטבת, התשפ"א, 11.1.2021), המטרה במסלול זה היא:
"...ליצור מתוה להתמודדות עם עלייה בהקף החייבים שיבקשו לפנות להליכים של הסדר חוב או להליכי חידלות פרעון בעקבות תקופת מגפת הקורונה ולהתאים אותם למאפיינים המיוחדים של חייבים אלה. זאת, באמצעות עדוד החייבים לפנות להליכים של הסדר חוב"
(שם, עמ' 228).
...
הואיל ומדובר בהליך שני של החייב, היה עליו לדעת מהי ההתנהלות המצופה ממנו ולעמוד בה.
מכל האמור לעיל, מצדד הממונה בעמדת הנאמן ועותר לדחיית הערעור.
ביטול הליך אימתי :
המסגרת הנורמטיבית הרלוונטית לענייננו מקורה בהוראות סעיף 183 לחוק חדלות פירעון הדן בביטול ההליך, אשר זו לשונו:
"(א) מצא בית המשפט בהליכי חדלות פירעון שנפתחו לבקשת יחיד, כי מתקיים תנאי מהתנאים שבסעיף 163(ג)(1) או כי היחיד הפר תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי וכי בשל כך נפגע באופן מהותי ניהולם התקין של הליכי חדלות הפירעון, רשאי הוא, לאחר שנתן ליחיד ולנושים הזדמנות להשמיע את עמדתם, לבטל את הצו לפתיחת הליכים; הורה בית המשפט על ביטול הצו, יורה כיצד לנהוג בנכסי קופת הנשייה".
בחנתי את טענות המערער, לפיהן לא היה הצדק לביטול הליך חדלות הפירעון שכן התנהגותו לא פגעה בו מהותית, ולא ניתנה לו הזדמנות להשמיע את עמדתו קודם לביטול.
אשר על כן, לאור הנימוקים לעיל ולאחר שבחנתי את פסק דינו של בית משפט קמא מיום 31.3.2021, מצאתיו ניצב על אדנים עובדתיים ומשפטיים יציבים.
סיכום:
מן המקובץ לעיל, אני מורה בזאת על דחיית הערעור.