מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת אישור תובענה ייצוגית: הפרת חוק הגנת הצרכן ותקנות מכירה באשראי

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבקשה לאישור התובענה הייצוגית שהוגשה נגד שתי המשיבות (להלן: אפריל והמשביר, בהתאמה) נוגעת לאורחות המסחר הנפוצים ברשתות השיווק במקומותינו, כאלו שבשלם הוגשו עוד בעבר בקשות לאישור תובענות ייצוגיות: למשל בת"א (מחוזי י-ם) 3433/09 טיחונוב נ' המשביר לצרכן החדש בע"מ (להלן: פרשת טיחונוב), בת"צ (מחוזי מר') 33570-01-13 זנדני נ' ניו-פארם דראגסטורס בע"מ, שבו ניתן פסק-דין ביום 22.11.15, ואחרות, שעודן נשמעות לפניי, בת"צ 60167-01-16 ובת"צ 53000-02-16 מלכה נ' סופר-פארם (ישראל) בע"מ (להלן: פרשת מלכה).
לפי הבקשה המשיבות מפרות את סעיף 15 לחוק הגנת הצרכן, התשמ"א–1981 (להלן: חוק הגנת הצרכן), המחייב עוסק המכריז על מכירה מיוחדת להבהיר את מחירי המוצרים לפני המכירה ואת שיעור ההנחה או המחיר לאחר ההנחה.
] הפרת תקנות הגנת הצרכן (מכירות באשראי, מכירה מיוחדת ועסקה ברוכלות), תשמ"ג–1983 [.
...
לאחר שבחנתי את הסדר הפשרה מצאתי כי הוא ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בעניינם של חברי הקבוצה, וכי הפשרה היא הדרך היעילה וההוגנת ליישב את המחלוקת בתיק זה. תקנה 6(1) לתקנות הגנת הצרכן (מכירות באשראי, מכירה מיוחדת ועסקה ברוכלות), התשמ"ג–1983 (להלן: תקנות מכירה מיוחדת), מטילה על עוסק שהודיע ברבים או במקום העסק על מכירה מיוחדת של טובין ,,לציין בהודעתו את מחיר הטובין ומחירם בעסקו לפני המכירה המיוחדת; לא היה מחיר הטובין שלפני המכירה המיוחדת בתוקף 21 ימים רצופים לפחות לפני התחלת המכירה המיוחדת, יציין העוסק בהודעתו את התקופה שבה היה המחיר בתוקף''.
הפיצוי לחברי הקבוצה בשוברי ההנחה, בסכומים שעליהם הוסכם, נראה לי סביר אף-על-פי שאיני רואה בו את עיקר ההישג בהסדר הפשרה.
בקשת האישור הוגשה הגם שבאותה פרשה התבקשה הסתלקות מבקשה לאישור תובענה ייצוגית באותו עניין, ובית המשפט החליט להיעתר לה לאחר שבחן אותה ודן בה. מצב כזה טמן בחובו את הסיכון שהבקשה הנוכחית תידחה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

היתנהלותה זו של המשיבה, כך לטענתה של המבקשת, עולה כדי הפרה של הוראות חוק הגנת הצרכן, התשמ"ד-1981, תקנות הגנת הצרכן (מכירה באשראי, מכירה מיוחדת ועסקה ברוכלות), התשמ"ג- 1983, תקנות הגנת הצרכן (כללים שונים לפירסום מחירי נכסים ושירותים), התשנ"א 1991 (להלן: "תקנות פירסום מחירים"), והנחיות הממונה על הגנת הצרכן בעיניין פירסום והצגת מחירי מבצעים מיום 30.4.2013 (להלן: "הנחיות הממונה").
בעיניין מרקיט קבע בית המשפט העליון, כי בהתאם לתיקון לחוק, בבואו לידון בבקשת הסתלקות "מתוגמלת", על בית המשפט לבחון ראשית אם התובענה הראתה עילת תביעה לכאורה, קרי לוודא כי אין מדובר בתביעת סרק, ושנית על בית המשפט לתת דעתו לתועלת שהביאה בקשת האישור או התובענה הייצוגית לחברי הקבוצה.
...
בנסיבות העניין, בהתחשב בטרחת המבקשת ובא כוחה, אשר באו לידי ביטוי בהכנת התובענה ובקשת האישור ובניהול מו"מ עם המשיבה, כמו גם בהתחשב בתועלת הטמונה במתווה המוסכם, אני מאשרת את הסכמת הצדדים לעניין הגמול למבקשת ושכר טרחת בא כוחה.
סוף דבר ההסתלקות מבקשת האישור שבכותרת מאושרת בזאת.
תביעתה האישית של המבקשת כנגד המשיבה נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

בבקשת האישור נטען כי המשיבות מפרות את הוראות חוק הגנת הצרכן, תשמ"א – 1981 (להלן: חוק הגנת הצרכן) ואת התקנות שהותקנו מכוחו - תקנות הגנת הצרכן (כללים שונים לפירסום מחירי נכסים ושירותים), תשנ"א – 1991; תקנות הגנת הצרכן (מכירות באשראי מכירות מיוחדות), התשמ"ג – 1983 (להלן: תקנות הגנת הצרכן).
המשיבות סבורות כי בידיהן טענות משפטיות ועובדתיות טובות לדחות את הטענות להפרת חוק הגנת הצרכן והתקנות כמו גם את יתר הטענות בבקשת האישור, ובכלל זה לדחות את הטענות "הייצוגיות" הטמונות בה, לרבות שאלת עילת התביעה האישית, שאלת הנזק והקף הקבוצה הנפגעת.
...
סבורני, כי נוכח טענות הצדדים וכן ההסכמות אליהם הגיעו הצדדים, אין באישור הגמול ושכ"ט ב"כ המבקשים משום עידודו תביעות סרק או תמרוץ הגשת בקשות הסתלקות במטרה להימנע מבירור הבקשה עד תום.
סוף דבר הנני מאשר את הסתלקות המבקשים ובא-כוחו מן ההליך כנגד המשיבות.
תביעתם האישית של המבקשים כנגד המשיבות נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בקשת האישור בתמצית עניינה של בקשת האישור בטענת המבקש כי המשיבה הפרה את הוראות חוק הגנת הצרכן, התשמ"א–1981 ותקנות הגנת הצרכן (מכירות באשראי, מכירה מיוחדת ועסקה ברוכלות), התשמ"ג–1983 בכך שהיא אינה מפרטת את סכום הריבית ואינה נותנת פרטים מדויקים ונכונים אודות שעור הריבית בחישוב שנתי.
לאור נימוקי הבקשה ובהיתחשב בטרחת המבקש ותרומתו לתיקון אופן הצגת שעור הריבית בתשלומים, והתועלת שיש בכך לחברי הקבוצה ולאנטרס הציבור, הסכימה המשיבה לשלם למבקש גמול בסך 6,000 ₪ ולב"כ המבקש שכ"ט בסך 51,000 ₪ בתוספת מע"מ; וכן 3,000 ₪ בתוספת מע"מ עבור הוצאותיו של המבקש עבור חוות דעת המומחה, כנגד הצגת חשבונית מס. על אף שהסתלקות מתוגמלת היא החריג לכלל, נטען על-ידי הצדדים כי במקרה זה יש מקום והצדקה לאשר פסיקת גמול ושכר טירחת עורך דין, הנראים סבירים בנסיבות העניין, משהתביעה הביאה תועלת במובן זה שתיוותר אחידות באופן הצגת שיעור האשראי משום שהמשיבה תציג את שיעור האשראי השנתי באתר האנטרנט שלה, כאשר הוא מחושב על בסיס העקרונות הקבועים בתקנות הגנת הצרכן (חישוב שיעור ריבית שנתי), תשמ"ד - 1983, יחד עם התוספת בש"ח אותה נידרש הלקוח לשלם בגין פריסת העסקה לתשלומים.
גמול ושכר טירחה בשים לב לקבוע בסעיף 16(א) לחוק תובענות ייצוגיות ולרבות תיקון 10 לחוק; לשיקולים לפסיקת גמול ושכר טירחת עורך דין כפי שפורטו בע"א 8114/14 מרקיט מוצרי ייעול בע"מ נ' סונול ישראל בע"מ, פס' 29 (5.8.2018); לשינוי שחל בהתנהלות המשיבה עקב הגשת בקשת האישור והתחייבותה לקיום של הוראות החוק והתקנות כך שתציג באתר שלה גם את תוספת האשראי בעיסקה במונחי ריבית שנתית כנדרש; על רקע הסכויים והסיכונים שבהמשך ניהול ההליך מבחינת חברי הקבוצה שמבוקש לייצגם; לא ראיתי לנכון להתערב בהסכמת הצדדים והמלצתם בעיניין תשלום גמול למבקש ושכר טירחה לבא כוחו, אף כי אלה על הצד הגבוה.
...
עם זאת, בית המשפט רשאי להורות כי המשיב ישלם את חלקה השני של האגרה ואף ישפה את המבקש על סכום האגרה ששילם בעד חלקה הראשון של האגרה; וכן לפטור את המבקש מתשלום חלקה השני של האגרה, כולה או חלקה, מטעמים מיוחדים שיירשמו.
בנסיבות העניין בשים לב לגובה התמורות שהייתה המשיבה נכונה להעביר למבקש וב"כ איני מוצאת הצדקה לכך שהדבר ייעשה הלכה למעשה על חשבון הקופה הציבורית בדרך של מתן פטור מתשלום חלקה השני של האגרה בהיעדר טעם מיוחד לכך, לפיכך ובהתאם למוסכם בין הצדדים המשיבה תשלם את חלקה השני של האגרה.
התוצאה לאור כל האמור לעיל, בקשת ההסתלקות מתקבלת ותביעתו האישית של המבקש נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2024 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

רקע כללי: התובע הגיש בקשה לאישור תובענה ייצוגית בגין הפרה בוטה לטענתו של חוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981, והתקנות הגנת הצרכן (מכירה באשראי, מכירה מיוחדת ועסקה ברוכלות, התשמ"ג-1983.
...
"שיקולים אלה הובילו אותי למסקנה שלא ניתן לקבל התנהלות כזו כדבר שבשגרה, בהעדר טעמים המצדיקים פסיקת סכומים משמעותיים (כמו לדוגמא במקרים של ניהול ההליך, מחלוקת ממשית בשאלה של עובדה או משפט, התעלמות מפניה מקדימה וכיו"ב).
לאור כל האמור לעיל, תוך התחשבות בפניה המוקדמת מצד התובע לנתבעת מחד גיסא ותיקון מחדליה מאידך גיסא, ובמטרה לעודד מבקשים ליזום פניה מוקדמת, מצאתי לנכון להפחית את הגמול למבקש ואת שכר הטרחה לבא כוחו, מהסכומים המוסכמים כמפורט לעיל.
סוף דבר: הנני מאשר את הסתלקות התובע מהבקשה לאישור תובענה ייצוגית ללא צורך במציאת תובע חלופי וללא צורך בפרסום הודעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו