]
ביטוי נוסף לפריבילגיה הנתנת ל"רשות" ניתן למצוא גם בסעיף 21 לחוק, הקובע כך:
"אישר בית המשפט תובענה ייצוגית בתביעת השבה נגד רשות, לא יחייב את הרשות בהשבה לגבי תקופה העולה על 24 החודשים שקדמו למועד שבו הוגשה הבקשה לאישור; אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מזכותו של כל חבר בקבוצה שבשמה מנוהלת התובענה הייצוגית לתבוע, בשל אותה עילה, סעד גם לגבי תקופות נוספות."
ואיזו היא אותה "רשות" הנזכרת (בין היתר) בסעיפים 9 ו-21 לחוק? סעיף 3 לחוק קובע לעניין זה כי "בסעיף קטן זה ובסעיפים 5(ב)(2), 9 ו-21, 'רשות' – כהגדרתה בסעיף 2 לחוק בתי משפט לענינים מנהליים".
סעיף 2 לחוק בתי משפט לענינים מנהליים, התש"ס-2000 (להלן – חוק בתי משפט מנהליים), מגדיר "רשות" כך:
"'רשות' - רשות מרשויות המדינה, רשות מקומית, וכן גופים ואנשים אחרים הממלאים תפקידים צבוריים על פי דין;"
כפי שיובא בהרחבה בהמשך הדברים, הסיפא של ההגדרה האמורה – "גופים ואנשים אחרים הממלאים תפקידים צבוריים על פי דין" עומד במרכזה של המחלוקת העיקרית בעניינינו, וכל אחד מהצדדים מביא פסיקה נרחבת כתימוכין לעמדתו.
כדוגמאות להפרטה מביאה ברק-ארז את צימצום מעורבות הממשלה במשק (שביטויו בתיקון מס' 7 לחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975 (להלן – חוק החברות הממשלתיות); צימצום תחומי הפעילות של חברת החשמל; צימצום המונופול של חברת בזק ועוד, ומציינת כי "כל זאת נוסף לגופים מעין-צבוריים, שבשל ההיסטוריה המיוחדת של מדינת ישראל, הוקמו כתאגידים פרטיים: חברות קדישא, קופות חולים, הסוכנות היהודית ועוד"[footnoteRef:39].
בדומה לנפסק בעיניין מיקרו דף, שלפיו תחימת סמכותו של בג"ץ נעשית "על יסוד שיקולים שבמדיניות שיפוטית ומשפטית"[footnoteRef:77], אני סבור כי מבחינה מוסדית ומתוך ראייה כוללת ומשיקולי מדיניות שיפוטית ומשפטית, לא יהיה זה נכון לראות את קופות החולים כ"רשות", לרבות לעניין חוק תובענות ייצוגיות, וזאת מהטעמים הבאים: [77: בעמ' 457 ו-464 לפסק הדין.
]
"אין ניתן לראות במערערת [כללית – א.א.], ובקופות החולים בכלל, גופים צבוריים 'טהורים' לכל עניין ודבר; גופים צבוריים 'טהורים', הם על דרך הכלל גופים שילטוניים יצירי החוק או המשתלשלים הימנו ישירות, קרי, הם בני 'המשפחה הסטאטוטורית' כמו משרדי הממשלה, מוסדות מדינה ורשויות מקומיות... אכן, לקופות החולים 'גנטיקה' ומבנה של גוף מן המשפט הפרטי, ועל כן כללי המשפט הצבורי מוחלים עליהן בשעת מילויו של התפקיד הצבורי שהוטל עליהן בחוק – אספקת שירותי בריאות, ולצורך מילוי תפקיד זה... הקביעה לפיה גוף פלוני ממלא תפקיד צבורי או שחלות עליו נורמות מתחום המשפט המנהלי אינה מובילה, מיניה וביה, למסקנה כי גוף זה הוא גוף צבורי, במשמעות פקוחו הייחודי של בית המשפט הגבוה לצדק... בית משפט זה דן בעתירות שקופות החולים הן משיב בהן, אך זאת ככלל כשהמשיב העקרי הוא המדינה; ועוד, כיוון שמצודתו של בית משפט זה רחבה יש לבדוק היטב את שאלת הסמכות בכל מקרה, ויש שהיא תיחלק בין בית משפט זה (כבג"צ) בהקשרים מסוימים, לבין בית משפט 'אזרחי' וכן בית הדין לעבודה בהקשרים אחרים, וכיום אף לבית משפט לעניינים מנהליים (המהווים ערכאה דומה במידה רבה באפיוניה לבית המשפט הגבוה לצדק (ראו סעיף 1 לחוק בתי משפט לעניינים מנהליים, תש"ס-2000)). כאן מסייע לנו בעניינינו חוק ביטוח בריאות ממלכתי עצמו, המייחד בסעיף 54(ב) את הסמכות בתובענות שעניינן ביטוח הבריאות – לבית הדין לעבודה. כללם של דברים, אין ספק כי את החלטותיה של המערערת בעשותה שימוש בסמכויות שהוענקו לה בחוק ביטוח בריאות, יש לבחון תחת שבט הבקורת של המשפט המנהלי. אולם אין בכך כדי לקבוע כי המערערת באה לכל עניין ודבר בגדרי סעיף 15(ד)(2) לחוק יסוד: השפיטה; ראו בג"ץ 6658/02 ניל"י נ' שירותי בריאות כללית (לא פורסם) (השופטת דורנר) בו קבע מפורשות בית משפט זה, כי 'המשיבות 1 (המערערת דהכא - א"ר) ו-2 אינן ממלאות תפקיד צבורי על-פי דין, כמובנו בסעיף 15(ד) לחוק יסוד: השפיטה'." (הדגשה הוספה – א.א.)
(2) גורם מבצע ולא גורם מואצל: בפסק דינו של בית המשפט העליון בעיניין פיליפוביץ[footnoteRef:79], בהקשר של חוקיותה של האצלת סמכויות על ידי רשם החברות, נקבע כזאת: [79: בג"ץ 2303/90 פיליפוביץ נ' רשם החברות, פ"ד מו(1) 410 (1992) (להלן – עניין פיליפוביץ).
פקוח, ביקורת, בקרה ורגולציה כבדה: הקופות הן "גוף מבוקר" כמשמעותו בסעיף 9 לחוק מבקר המדינה (ראו גם הוראה מפורשת לעניין זה בסעיף 33 לחוק הבריאות); הן מחויבות בעריכת ביקורת פנימית לפי סעיף 1(4) לחוק הבקורת הפנימית, התשנ"ב-1992; הן נתונות לביקורתו של נציב קבילות ציבור (סעיפים 43 – 46ב לחוק הבריאות); בהתקיים תנאים מסוימים, רשאים שר הבריאות ושר האוצר לקבוע כי לקופת חולים יתמנה חשב מלווה (סעיף 37א לחוק הבריאות); שר הבריאות רשאי למנות משקיף מטעמו למועצת קופת החולים (סעיף 27(ג) לחוק הבריאות); עניינים רבים בחוק הבריאות נקבעים על סמך ייעוץ של מועצת הבריאות לשר הבריאות (סעיף 48 – 52 לחוק הבריאות); תקנון הקופה טעון אישור של שר הבריאות במועד ההכרה בקופה (סעיף 26(ב)(1) לחוק הבריאות), שינויים מסוימים בתקנון טעונים אף הם אישור שר הבריאות (סעיף 26(ב)(2) לחוק הבריאות), ושינויים אחרים צריכים להיות מובאים לידיעתו (סעיף 26(ב)(3) לחוק הבריאות); סמכויות הפיקוח והבקרה שבחוק הבריאות חלות על קופות החולים גם לעניין מתן שירותי הבריאות הנוספים (סעיף 10(ז) לחוק הבריאות).
...
אף אני סבור כי בנסיבות העניין ובשלב זה אין לעשות צו להוצאות.
נציגת ציבור (מעסיקים) גב' יודפת הראל בוכריס
לאחר שעיינתי בעמדות השונות, אני מצטרפת לעמדת הנשיא (בדימוס) יגאל פליטמן.
סוף דבר
על דעת רוב חברי ההרכב ובניגוד לדעתו החולקת של סגן הנשיאה אילן איטח, הערעורים מתקבלים, כאמור בחוות דעתו של הנשיא (בדימוס) יגאל פליטמן.