המשיב הפנה לתנית הבוררות הייחודית הנכללת בהסכם הפשרה לפיה כל הסכסוכים ובכלל זה צוי ביניים ידונו בבוררות חוץ בשוויץ עפ"י הוראות הדין השוויצרי, ומשכך התבקש ביהמ"ש להורות על עיכוב ההליכים בתיק.
המשיב טוען כי בנגוד לנטען ע"י המבקש, תביעתו החלופית בבוררות לתשלום סכום של 140 מיליון דולר (סעד מס' 15), הוא הסכום שטרם שולם עפ"י הסכם הפשרה, נדחתה במפורש בפסק הבוררות ומכאן שקיים מעשה בית-דין בעיניין זה. המשיב טוען, שהבקשה לפשיטת רגל הוגשה בשיהוי ניכר וכי ההעברות הנכסים המתוארות בבקשה אינן מהוות "מעשה פשיטת רגל", ובכל מקרה משך הזמן שחלף מבצוע העברות אלו עולה על שלושה חודשים, שהוא התנאי הנזכר בפקודה ל"מעשה פשיטת רגל".
אין לראות במשיב כמי שמנהל עסקים בישראל והוא אינו עונה על תנאי זה.
האם היתקיימו התנאים הנקובים בסעיף 5 ו-7(3) לפקודה, דהיינו האם נעשו מעשי פשיטת רגל תוך שלושה חודשים לפני הגשת הבקשה לפשיטת רגל?
על חשיבות העמידה בתנאי שלושת החודשים עמד בין היתר בית המשפט בפס"ד כיאל: "הטעם לסד הזמנים האמור שקבעה הפקודה נעוץ בעקרו בצורך לצמצם את תקופת אי הוודאות במהלכה אין יודעים למי תוקנה לבסוף הבעלות על נכסי החייב. זאת, בהנתן העקרון לפיו עם הכרזת החייב כפושט רגל מוקנים נכסיו לנאמן למפרע, ממועד עשיית מעשה פשיטת הרגל שבגינו ניתן צו הכנוס (לוין וגרוניס, בעמ' 93). אשר למצבים שבהם בבקשה למתן צו כנוס לא צוין במפורש מהו המועד שבו ביצע החייב את מעשה פשיטת הרגל, נפסק במשפט האנגלי כי טעות מסוג זה עולה כדי פגם מהותי בבקשה, אך יש אפשרות להתגבר עליו אם ניתן לאתר בבקשה את המועד שבו בוצע מעשה פשיטת הרגל (In Re Hastings [1985] 1 All ER 885, 973 (להלן: עניין Hastings); לפרשנותו הדווקנית והמצמצמת של הסעיף בערכאות הדיוניות ר' פש"ר (ת"א) 1970/00 בנק איגוד לישראל נ' זהריר יצור יהלומים, [פורסם בנבו] פסקות 30-29 לפסק הדין (20.1.2002); ראו גם: פש"ר (ת"א) 55177-09-14 בנק מזרחי טפחות בע"מ נ' דנקנר [פורסם בנבו] (26.3.2015); פש"ר (חי') 37381-04-12 ניבויגדור נ' כונס הנכסים הרישמי, [פורסם בנבו] פסקה 14 לפסק הדין (18.11.2012))"
ובפס"ד חדוד נאמר: " זאת ועוד, נושה שממתין למעלה משלושה חודשים מאז נעשה מעשה פשיטת הרגל של החייב ועד אשר הוא פונה לבית המשפט, מעיד על עצמו שאין הוא מוצא צורך או הצדקה אמתיים בהליכי פשיטת רגל נגד החייב. עמד על כך בית המשפט בענין פש"ר (תל אביב) 1970/00 בנק איגוד לישראל בע"מ נ' זהריר יצור יהלומים (פורסם בנבו, 20.1.2002):
...
השאלות, בתמצית
האם יש מקום להיעתר לבקשת המבקש, מר ארקדי גאידמק (להלן: "המבקש") וליתן כנגד המשיב, מר נחום גלמור (להלן: "המשיב"), צו כינוס וזאת בהתאם לסעיפים 2, 5, 6, ו-7 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש"ם-1980 (להלן: "הפקודה")?
וביתר פירוט – האם "החוב הוא סכום קצוב בכסף שיש לשלמו מיד או בזמן עתיד קבוע", כמצוות סעיף 7(2) לפקודה? האם המשיב עונה על אחד מתנאי סעיף 2 לפקודה, ובכלל זה האם יש לו "מקום מגורים" בישראל (סעיף 2(א)(2) לפקודה), והאם "ניהל עסקים" בישראל (סעיף 2(א)(3) לפקודה)? האם המשיב עשה מעשה פשיטת רגל, כמוגדר בסעיף 5 לפקודה? האם הסמכות לדון בבקשה כפי שהוגשה נתונה לביהמ"ש של פשיטת רגל בישראל או שמא בית משפט זה נעדר סמכות, בין היתר לנוכח קיומה של תניית שיפוט זרה (הדין השוויצרי) ותניית בוררות בפני מוסד ה – ICC (בית הדין הבינלאומי לבוררות, יכונה להלן "מוסד ה – ICC").
משכך, ומאחר וחלפו שלושה חודשים ממועד מעשי פשיטת הרגל הנטענים ועד להגשת הבקשה שבפניי, יש לדחות את הבקשה גם מן הטעם הזה.
סיכום
הגעתי לכלל מסקנה שאין לבית משפט זה סמכות לדון בבקשה שעה שמוגשת היא מכוח הסכם הפשרה ומבוקש בה למעשה לאכוף חיוב המופיע בהסכם הפשרה, וזאת לאור תניית הבוררות הכלולה בהסכם זה; בנוסף ולחלופין, קובעת אני כי קיימת מחלוקת כנה בנוגע לקיומו של החוב, ועל המבקש לנקוט בהליך אזרחי מתאים, בפורום המתאים, בטרם יהא רשאי להגיש בקשה למתן צו כינוס בישראל (אם בכלל); קובעת אני כי גם אם המשיב עונה על הגדרת "חייב" מכוח זיקת המגורים, אזי אין הוא מנהל עסקים בישראל ומעשי פשיטת הרגל לא נעשו בתקופת שלושת החודשים הנזכרים בפקודה, ולכן גם מהטעם הזה אין להידרש לבקשה.
סוף דבר – הבקשה לצו כינוס נדחית.