בית משפט לעניינים מינהליים בתל אביב -יפו
עת"מ 56337-08-22 נטליה סולובייב וסרגיי סולובייב נ' רשות האוכלוסין וההגירה
לפני:
כבוד השופטת מיכל אגמון-גונן
העותרים:
1.נטליה סולובייב
2.סרגיי סולובייב
ע"י ב"כ עו"ד יוליה באיולה ממשרד עו"ד אלכס זרנופולסקי
המשיבה:
רשות האוכלוסין וההגירה, משרד הפנים
ע"י ב"כ עו"ד רבקה מקלב, מפרקליטות מחוז ת"א (אזרחי)
פסק דין
הרשות טוענת כי כדי לקבל מעמד עולה מכוח חוק השבות בשל קרבה משפחתית לזכאי שבות, ובעניינינו, בן זוג, יש להראות זיקה משפחתית אמיתית שאינה מתקיימת במקרה זה.
דיון והכרעה
הבסיס הנורמאטיבי
העותר מבקש לקבל מעמד עולה, וכנגזרת מכך, אזרחות ישראלית, מכוח סעיף 4א(א) לחוק השבות העוסק בבני מישפחה של יהודי וקובע:
"(א) הזכויות של יהודי לפי חוק זה והזכויות של עולה לפי חוק האזרחות, תשי"ב-1952 , וכן הזכויות של עולה לפי כל חיקוק אחר, מוקנות גם לילד ולנכד של יהודי, לבן זוג של יהודי ולבן זוג של ילד ושל נכד של יהודי..."
סעיף זה הוסף בתיקון מס' 2 לחוק השבות, כאשר אחת ממטרות התיקון הייתה לעודד מישפחות מעורבות בהם יהודים ולא יהודים, לעלות לישראל, וכן לאפשר עלייה של מישפחות שלמות, ובכך להגשים תכלית של קיום חיי מישפחה משותפים.
כב' השופט פוגלמן הוסיף וקבע (שם, בפס' 43), כי: "אמת המידה העקרונית לקביעת זכאותו של בן המשפחה היא קיומו של קשר משפחתי מהותי, שאינו פורמאלי בלבד".
לעניין זה יפים הדברים בבג"ץ 5020/08 אדוארד פולטורצקי נ' מדינת ישראל, פס' 19 (נבו, 12.9.13), נאמר לעניין זה כי: "כחוט השני עוברת בהלכה הפסוקה המסקנה לפיה השיקול העקרי בפרשנותו של סעיף 4א(א) לחוק השבות הוא מהות וכנות הקשר שבין זכאי השבות לקרוביו, להבדיל ממעמדם הפורמלי של האחרונים". בדנג"ץ מרינצ'בה מדגיש כב' השופט סולברג כי: "תכליתו המרכזית של סעיף 4א(א) לחוק השבות הנה לאפשר למשפחות מעורבות לעלות יחד ארצה" (שם, בפס' 18 לפסק דינו, כשעניין זה לא היה שנוי במחלוקת), והוסיף (פס' 34 לפסק דינו), כי: "מי שהתגרש מיהודי, או מבן של יהודי, תוך שילדיו זכאי השבות בחרו לעלות ארצה – לא יוכל לעלות אחריהם, מכוח חוק השבות, חרף העובדה שאין בגירושין כדי לפגום בקשר שבין הורה לילדיו."
כב' השופטת ענת ברון עמדה גם היא על כנות הקשר המשפחתי כמבחן המרכזי (פס' 9 לפסק דינה בדנג"ץ מרינצ'בה): "המבחן המרכזי שלפיו יש לבחון את זכאותם של זכאי השבות לזכויות מכוח סעיף 4א א לחוק, הוא כנות הקשר המשפחתי ליהודי".
היינו, יש לבחון האם הקשר בין העותרים הוא קשר משפחתי כן של בני זוג, להבדיל מהיותם הורים לילדים משותפים.
...
מכל האמור לעיל עולה כי העותרים מתגוררים תחת קורת גג אחת ומארחים את בתם ומשפחתה, ואף מסייעים לה, אך אינם חיים כבני זוג.
זאת, ראשית, כיון שטענה זו הועלתה בשלב מאוחר, שנית, שכן העניין נדון על ידי במסגרת מספר החלטות קודמות, ובעיקר כיון שבמקרה זה החלטתי לדחות את העתירה לגופה, כך ששאלה זו מתייתרת.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל הערעור נדחה.