התביעה הוגשה מכוח הסכם שבוב בין המל"ל למבקשת, במסגרתו התחייבה המבקשת לפצות את המל"ל במקרים בהם היא אחראית לפצות את הנפגע מכוח חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (להלן- חוק הפלת"ד), ומכוח סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי, התשנ"ה-1995 (להלן- חוק המל"ל).
השאלה העיקרית העומדת להכרעה בנידון היא - האם תקופת ההתיישנות המיוחדת הקבועה בסעיף 328 (א1)(3) לחוק המל"ל, חלה גם בתביעת שבוב המוגשת על ידי המל"ל מכח הסכם עם חברות הביטוח?
זכות השבוב של המל"ל
סע' 328 (א) לחוק המל"ל קובע כדלקמן –
" (א) היה המקרה שחייב את המוסד לשלם גמלה לפי חוק זה משמש עילה גם לחייב צד שלישי לשלם פיצויים לאותו זכאי לפי פקודת הנזיקין, או לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975, רשאי המוסד או מעביד שאושר לכך לפי סעיף 343 לתבוע מאותו צד שלישי פיצוי על הגימלה ששלמו או שהם עתידים לשלמה. החזיר מעביד למוסד את הסכום ששילם המוסד לפי הוראות סעיף 94, או שילם מעביד לעובד דמי פגיעה בעד תקופת הזכאות הראשונה לפי הוראות אותו סעיף, רשאי המוסד או המעביד, לתבוע מאותו צד שלישי פיצוי בעד הסכום שהוחזר למוסד או ששולם לעובד בידי המעביד כאמור."
סעיף 328 לחוק המל"ל, הוא למעשה מקבילו של סעיף 150 לחוק הביטוח לאומי [נוסח משולב], תשכ"ח-1968 אשר בוטל והוחלף בחוק הקיים, ובלשונו -
" (א) היה המקרה שחייב את המוסד לשלם גימלה לפי חוק זה משמש עילה גם לחייב צד שלישי לשלם פיצויים לאותו זכאי לפי פקודת הנזיקין [ נוסח חדש], רשאי המוסד או מעביד שאושר לכך לפי סעיף 162 לתבוע מאותו צד שלישי פיצוי על הגמלה ששלמו או שהם עתידים לשלמה".
סעיף 328 לחוק, קובע, איפוא, את זכותו של המל"ל להגיש תביעת תיחלוף, הנגזרת מתביעת הנפגע, כנגד המזיק, להשבת הסכומים אשר שילם או ישלם המל"ל לנפגע כתוצאה מהתאונה, כאשר המל"ל נחשב כמי שניכנס בנעליו של הנפגע, אשר זכאי להפרע מהמזיק עד לגובה חבותו של המזיק כלפי הנפגע (ע"א 1577/97 המוסד לביטוח לאומי נ' עמית, (2001) (להלן- עניין עמית)).
כך נפסק, כדוגמה, בעיניין רע"א (חי') 16017-06-18 המוסד לביטוח לאומי נ' פלוני (21.8.18)), ואולם ראוי לציין כי פסק הדין האמור ניתן בבקשה לתיקון כתב תביעה, ונקבע שם בפן העובדתי כי המל"ל מושתק מלטעון שלא ידע על ההליך בין הנפגע למבטחת (ראה סע' מ"א לפסק הדין).
...
ואילו בסעיף הוראת המעבר של תיקון 146 נכתב "תחילתו של 328(א1) לחוק הביטוח הלאומי כנוסחו בסעיף 56(4) לחוק זה, ביום כ"ט בטבת התשע"ד (1 בינואר 2014), והוא יחול על ביצוע ניכוי, או על ניכוי שמבטח או צד שלישי מבוטח היו רשאים לנכות כאמור באותו סעיף, מאותו מועד ואילך... דברי המחוקק ברורים ופשוטים ואינם מחייבים פרשנות. נקבעה הוראת מעבר שמאפשרת כפשוטה ללא הגבלה להפעיל את התיקון על כל ניכוי שנעשה לאחר יום 1.1.2016 ואילך. חקיקה רטרוספקטיבית מובהקת ומפורשת...אמנם לא מצאנו התייחסות מפורשת לסוגיית תביעות שהתיישנו קודם לתיקון, אך הניכוי שלהם נעשה לאחר התיקון, אולם מצאנו החלה רטרוספקטיבית ברורה הכוללת "כל ניכוי" שנעשה לאחר 1.1.2016.
לסברתי, הוראת סעיף 328(א1)(3) לחוק הקובעת תקופת התיישנות מיוחדת, חלה גם בנדון, עת מדובר בתביעת המל"ל מכח הסכם, מסקנה המתחייבת לסברתי הן מלשון הסעיף, הן מתכלית התיקונים שבוצעו בו, והן ממהותו ותכליתו של ההסכם בין המל"ל למבטחות.
מכלל האמור –
הבקשה נדחית.