ביום 28.11.2018 ניתנה החלטה נוספת, במסגרתה הצוו הארעי הפך לצוו מניעה זמני עד להכרעה בתיק העקרי או החלטה אחת, ובו נאסר על הנתבעים לבצע כל עבודה במיגרש שבמחלוקת לרבות בקירות המבנה, ולפנות את המכולה, ככל שטרם סולקה.
דיון והכרעה
הזכויות בחצרי המקרקעין
בפסק הדין הכריע בית המשפט לעינייני מישפחה בשאלת הבעלות בזכויות בדירה המצויה בקומת הקרקע (ובתוספות שניבנו לאחר הסכם המכר), בעוד שהותיר את שאלת אופן פיצול הקרקע ויתרת הזכויות בחצרים להסכמות הצדדים, כדלהלן:
"48... אין קושי להצהיר, כי זכויות החכירה, לרבות זכויות השמוש והחזקה, בדירה הנמצאת בקומת הקרקע המבנה הבנוי במיגרש שייכות לתובעים בחלקים של 93% לתובעת ו-7% לתובע. דא עקא, שלא הובאה בפני בית המשפט ראיות באשר למהותה המדויקת של הדירה. הוכח, כי עת נמכרה הדירה לתובעת ולבעל, מכח ההסכם, היה שטח רצפתה 72 מ"ר והיא כלל מחסן בשטח 1.55 מ"ר ומרפסת בשטח 9.5 מ"ר. זאת ככתוב בחוות דעת השמאי. כן עלה מאותה חוות דעת כי באותה העת כלל הדירה שני חדרים, הול, מטבח אמבטיה ושירותים. כן הוכח, כי מאז נכרת ההסכם שופצה הדירה והורחבה על ידי הבעל והתובעת, אך לא הובאו כל ראיות, ולמעשה אף לא פורטה מהות אותו שפוץ והרחבה... יחד עם האמור סבורתני כי כל תוספת בניה שנבנתה בצמוד לדירה, על ידי התובעת והבעל, במהלך השנים שלאחר כריתת ההסכם הנה חלק מהדירה.
בעניינינו דירות הצדדים אינן רשומות כבית משותף, אולם אני מוצאת כי הן עומדות בהגדרת פרק ו1 לחוק "בתים שאינם רשומים כבתים משותפים".
סעיף 77א לחוק המקרקעין מגדיר, לצורך פרק זה, "בית" - "מבנה של קבע, שיש בו לפחות שתי דירות, ובכלל זה הקרקע שעליה ניבנה, ואינו רשום כבית משותף" (יהושע ויסמן דיני קניין: בעלות ושתוף 527-522 (1997) (להלן: ויסמן)), ובהמשך בסעיף 77ב, מוחלים סעיפים שונים העוסקים בבית משותף גם על בית כהגדרתו הנ"ל.
בפסיקה נקבע כי תכליתו של פרק ו'1 לחוק המקרקעין להסדיר את ניהול הרכוש המשותף בבית שלא נרשם כבית משותף, מבלי לקבוע איזה רכוש ייחשב "רכוש משותף", כאמור בע"א 2050/17 אבנר גילבוע ואח' נ' איתן קונדה, (30.04.18) כי:
"פרק ו1 לחוק המקרקעין אינו מבקש להסדיר את הסוגיה הקניינית של זכויות דיירי הבית שאינו משותף ברכוש המשותף. תכליתו של פרק ו1 היא ניהולית בלבד. הוא קובע כיצד ינוהל הרכוש המשותף המיועד לשמש את כלל דיירי הבית שאינו משותף, אך אינו קובע איזה רכוש ייחשב לכזה."
הפסיקה אף קבעה, כי עצם תחולתו של פרק ו'1 לחוק תלויה ב"מבחן הייעוד" כאמור בע"א 447/07 לאה הלברשטיין נ' הדס קולובסקי-גוברין (16.09.10) וכי:
"שאלת תחולתו של פרק ו1 לחוק המקרקעין תלויה ב"מבחן הייעוד" הנושא משמעות כפולה: האחת, כי מדובר בשטח אשר לפי מהותו מיועד לשימוש כל בעלי הדירות או מרביתם; השנייה, כי לבעלי הדירות או למרביתם ישנה זכות לעשות שימוש בשטח, אשר הוענקה להם מידי מי שבכוחו להעניקה.
...
בפסק הדין מיום 30.09.2015 קבע בית המשפט כדלהלן:
"סופם של דברים הוא, כי התביעה מתקבלת באופן בו הנני מצהיר, כי זכויות החכירה, השימוש והחזקה בדירה הנמצאת בקומת הקרקע של המבנה הבנוי על המגרש הידוע כמגרש 123 א' חלקה 123 בגוש 30367 הנמצא ברח' הזית 11, מבשרת ציון, שייכות לתובעים (93% לתובעת, ו-7% לתובע), לרבות כל תוספת בנייה, מרפסת ומחסן, אשר נבנו על ידי התובעים בקומת הקרקע בצמוד לדירה האמורה, או היו קיימים שם עת נכרת ההסכם."(להלן: פסק הדין)
אם כן, זכויות החכירה, השימוש והחזקה, בדירה הנמצאת בקומת הקרקע שייכים לנתבעים, וכעת הצדדים חלוקים באשר לזכויות בחצרים של המקרקעין.
סיכום
בכל הנוגע לבקשה לצו עשה, מתקבלת הבקשה לאיטום הדלת שפרצה הנתבעת, ואני מורה כי הנתבעת תעשה כן בתוך 30 יום.
ברם, מושכלות יסוד הן שבית המשפט מוגבל לסעד שנתבע בכתב התביעה ופסיקת סעד אחר שלא נתבע מהווה חריגה מסמכות (בע"ם 7847/06 פלוני נ' פלוני (11.12.2006); ע"א 19/83 חברת שלמה כרמל בע"מ נ' בריח חברה לייצור בע"מ, פ"ד לט(4) 522, 530 (1985)), על כן ולאור קביעתי לעיל כי השימוש שנעשה בחניה הוא שימוש רגיל וסביר, והיות והתובע עתר למתן צו מניעה קבוע רק ביחס לחניה – התביעה בגין סעד זה נדחית.
אוסיף, מעבר לצריך, כי ממילא כל עוד לא פונים הצדדים בהליך מתאים להסדרת זכויותיהם בחצרים ובכל מה שאינו הדירות עצמן במקרקעין, הרי שחל על המקרקעין פרק ו1 לחוק המקרקעין, ואיש מהם אינו רשאי לעשות שום פעולה שאינה מהווה "שימוש רגיל וסביר".
לאור התוצאה אני מורה כי הנתבעים תישא בהוצאות התובע ובשכר טרחת עו"ד בסך כולל של 7,500 ₪.