"
ביום 30.3.2022 התקבלו תשובותיו של המומחה לשאלות הבהרה שהופנו אליו לבקשת התובעת, בסופן שונתה מסקנתו של המומחה, וצוין:
"....ובשונה ממסקנתי בחוות דעתי, וכפי שעולה משאלות ההבהרה ובפרט משאלה ו', "האם יש מקום להכיר בגרימה או החמרה...", הרי ניתן לייחס לאירוע הנידון תרומה מסויימת למחלה ובכדי לאשר את קיום הקשר הסיבתי (קש"ס), ובשונה ממה שציינתי בחוות דעתי.
וכפי שציין בית הדין הארצי:
"על פי ההנחיות החדשות, מוקנה לבית הדין שיקול דעת רחב ביותר בהחלטה על מינוי מומחה רפואי נוסף, וזאת בשונה מההנחיות הקודמות שבהן נקבעו נסיבות קונקרטיות המצדיקות מינוי מומחה רפואי נוסף..."
עם זאת, גם לאחר ההנחיות אשר הגמישו את התנאים למינוי מומחה נוסף, נותר מינוי כאמור בגדר חריג לכלל, המופיע בסעיף 16 להנחיות, לפיו: "על בית הדין להסתפק במינוי מומחה אחד לפגימה אחת.." (סעיף 16 להנחיות).
בעב"ל 421/09 המוסד לביטוח לאומי – יעקב בן סימון (8.3.2010) ציין בית הדין הארצי ביחס לפסילת חוות דעתו של מומחה כדלקמן:
"לא על נקלה תפסל חוות דעתו של המומחה, אלא צריך טעם ממשי לפסילתה; כמו – היתעלמות חוזרת ונשנית מן המסכת העובדתית למרות ששימת הלב הופנתה לנסיבותיה, או התקבעות בדיעה מסוימת חרף ההנחיה המשפטית שניתנה, או פגם אישי שנפל בנותן חוות דעת לבית הדין..."
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, את חוות דעת המומחה ואת תשובותיו לשאלות ההבהרה, לא מצאתי כי מדובר במקרה המצדיק מינוי מומחה רפואי אחר כבקשת התובעת.
...
כמו כן, אין בידי לקבל את הטענה כי מתשובותיו של המומחה עולה כי לא נתן משקל להפרעה הנפשית אשר התפתחה אצל התובעת כתוצאה מהאירוע המיוחד, שכן עיון בתשובתו של המומחה לשאלה ההבהרה הנוספת שהועברה אליו בצירוף תיעוד רפואי נוסף מהתקופה שלאחר האירוע מיום 20.2.2018, מעלה כי המומחה אכן בחן את המסמכים הרפואיים שהוצגו בפניו אך הגיע למסקנה כי אמנם "יש בחומר החדש שהוצג, יותר נתונים במישור הנפשי וההחמרה בתקופה לאחר הארוע התאונתי". עם זאת ציין המומחה כי "במישור הראומטולוגי ואודות מחלת הפיברומאלגיה על השלכותיה, לא הוצג תיעוד ברור נוסף בתחום זה ולא של ביטוייה הקלאסיים של המחלה....". בנוסף עיון במסקנתו של המומחה מעלה כי המומחה קבע כי מתקיים קשר סיבתי בין האירוע הנדון לבין ההחמרה במחלתה הראומטית, הפיברומיאלגיה של התובעת על כלל ביטוייה, לרבות ביטוייה הנפשיים.
דהיינו, המומחה הכיר בקשר הסיבתי שבין האירוע הנדון לבין ההחמרה בביטוי הנפשי של מחלת הפיברומיאלגיה של התובעת, אך קבע כי מידת השפעתו של האירוע על נכותה מפיברומיאלגיה הינה סביב 10%, לעומת הגורמים האחרים התורמים לתחלואתה זו.
נוכח האמור, לא שוכנעתי כי המומחה סטה מהעובדות שהופנו אליו.
סוף דבר
נוכח הטעמים המפורטים לעיל הבקשה נדחית.