חוק הכניסה לישראל קובע בסעיף 13(א) כי מי שאינו אזרח ישראלי או עולה לפי חוק השבות, ונימצא בישראל ללא רישיון ישיבה, הוא "שוהה שלא כדין" אשר יורחק מישראל בהקדם האפשרי.
מחיקת הערר לאור מתן סעד זמני בעירעור
בפתח הדברים אציין, כי לאור הוראות פרק ג' בנוהל הרשות מספר 5.4.0001 "נוהל הטיפול בזרים המבקשים להיכנס ארצה ברשיון תייר ובבקשות להארכת רישיון ביקור מסוג ב/2" (להלן: נוהל הטיפול בזרים המבקשים רשיון תייר), יש טעם בטענת המערערים כי הם זקוקים להכרעה עניינית, ולו כדי למנוע הסתמכות על החלטת הסרוב בקשר עם החלטות בענייניהם בעתיד, לרבות כניסה עתידית לישראל.
בבג"ץ 6055/95 שגיא צמח נ' שר הבטחון (נבו 14.10.99) נדונה לפני הרכב מורחב של 11 שופטים, שאלת אורך המעצר טרם הבאה לפני שופט של חיילים על פי חוק השיפוט הצבאי, ונקבע בפסק דין הרוב שנכתב בידי כב' השופט זמיר (בעמ' 249):
"אולם שאלה זאת היא בעלת אורך חיים קצר: היא עולה כאשר חייל נעצר על-ידי שוטר צבאי; היא קיימת במשך ימים ספורים בלבד, עד שהחייל מישתחרר או מובא בפני בית-דין צבאי להארכת המעצר ואז היא גוועת. יוצא איפוא שאם בית-המשפט לא יהיה מוכן לידון בשאלת החוקיות של המעצר, רק משום שבנתיים החייל שוחרר והעתירה נעשתה תאורטית, הוא לא יוכל לידון בשאלה זאת לעולם. התוצאה תהיה, בפועל, שהחלטות לעצור חיילים יקבלו חסינות מפני ביקורת שיפוטית. זוהי תוצאה חמורה. היא אינה מתיישבת עם שילטון החוק. כדי למנוע תוצאה כזאת, צריך בית-המשפט לידון בשאלת החוקיות של המעצר אף לאחר שהשאלה חדלה להיות אקטואלית... לפיכך החלטנו לידון בשתי העתירות לגוף העניין".
(הדגשה שלי – מ' א' ג'.
בדיון שהתקיים לפניי, הוסיפה ב"כ הרשות כי המערערים, בעודם נמצאים בישראל, אותה לא עזבו מאז שנכנסו בעזרת הסעד הזמני, התייצבו ביום 20.09.22, יום לפני תפוגת רשיון הביקור של המערערת, בלישכת הרשות בעפולה ובקשו להאריך את רשיונה לצורך השלמת מסמכים לפתיחת תיק להסדרת מעמדה מכח נישואין לאזרח ישראלי, אך הבקשה טרם נדונה בהיעדר מיסמכי סף שהשלמתם נדרשה (עמ' 2 לפר', ש' 28 - עמ' 3 ש' 15).
...
למשל, ברע"מ (תל אביב-יפו) 36957-03-22 ANASTASIIA נ' רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים (נבו 22.03.22) קבעתי כי בדומה לעניין שגיא צמח:
"חלק מאזרחי, ובעיקר אזרחיות אוקראינה מגיעות לשדה התעופה ומורחקות על אתר, אלו שמצליחות להגיש ערר, מורחקות לעיתים אף בטרם נדון הערר, ואלו שבית הדין או בית המשפט מוציאים צו בעניינם, משנה הרשות את טעמה, מסתפקת בערבויות שנקבעו ומתירה את כניסתן. אז מתבקשת מחיקת ההליך מבלי שנבחנת החלטת הרשות לגופה. כך, בדומה לעניין שגיא צמח, אם בית המשפט לא ידון בבקשה זו הוא לא יוכל לדון בעניין לעולם, כשגם בענייננו מדובר ביסודות שלטון החוק – האפשרות להעביר את החלטות המינהל בביקורת שיפוטית."
באותו אופן אני סבורה, כי גם בעניין שלפניי נדרש היה להכריע לגופו של עניין אף אילו היתה ההכרעה מתייתרת במקרה הקונקרטי (וכאמור לעיל איני סבורה כי כך הם פני הדברים), וזאת בשל החשיבות הכללית של השאלה המתעוררת בעניין זה, המשפיעה מדי יום על זכויות מהותיות של רבים המבקשים להיכנס לישראל, אך מטבעה אורך חייה הוא קצר והיא מתקיימת לגבי כל מקרה למשך ימים ספורים בלבד, עד להכרעה הסופית אם להתיר את הכניסה המבוקשת או לסרב לה.
לפיכך, היה על בית הדין לעררים לדון בערר לגופו, וההחלטה למחקו מטעם שהתייתר בשל מתן הסעד הזמני לערעור, אינה עומדת במבחן הביקורת.
משכך, דין הערעור להתקבל.
סוף דבר
לאור האמור לעיל, הערעור מתקבל.