מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לקיום דיון נוסף בעניין חוק-יסוד: השפיטה (תיקון מס' 3)

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בתאריך 09.05.2017 היתקיים דיון לפני הרכב מורחב של חמישה שופטים, ובתאריך 06.08.2017 ניתן פסק הדין, אשר הורה על בטלות יחסית של פרק י"ב בחוק שעניינו הסדר מס ריבוי דירות, תוך קביעה כי המחוקק רשאי 'לחזור' להליך החקיקה משלב הדיון בועדה – המועד בו נפל הפגם.
לצד האמור לעיל – המשיבים מפנים לשורה של פסקי דין בהם נקבע כי גם אם מתקיימים תנאי סעיף 30(ב) לחוק בתי המשפט – לא די בכך כדי להורות על קיום דיון נוסף, זאת שכן בהתאם להלכה הפסוקה, המקרה צריך להשתייך לקבוצת המקרים הספורים, לגביהם נקבע כי: "...קיים צורך ממשי ומיידי בתיקונה או בבחינתה החוזרת של הלכה חדשה, חשובה או קשה... וכאשר ברור כי הצורך האמור גובר על הצורך הנגדי בסופיות הדיון..." ([דנ"א 2596/02](http://www.nevo.co.il/case/5811450) חברת הדרי החוף מספר 63 בע"מ נ' מנהל מס שבח מקרקעין מחוז באר-שבע, בפסקה 6 (17.03.2004)).
בקשה לדיון נוסף על פסק דין שניתן בהרכב מורחב, כבעניינינו, מעוררת שאלה מקדמית בדבר תחולתן של הוראות סעיף 18 לחוק-יסוד: השפיטה וסעיף 30(א) לחוק בתי המשפט על הנושא, נוכח הקושי הלשוני הקיים לכאורה לגבי האפשרות לקיים דיון נוסף על עניין שפסק בו בית המשפט העליון בהרכב העולה על שלושה.
מעבר לכך, הרי שבנוסף לביסוס הנידרש בבקשה לדיון נוסף של אחת מהעילות המנויות בסעיף 30(ב) לחוק בתי המשפט, יש להראות כאמור כי "יש מקום לדיון נוסף", שכן: "החוק היקנה לשופט הדן בעתירה לדיון נוסף שיקול דעת רחב לבחינה האם המקרה שלפניו, על-פי נסיבותיו ועל-פי מאפייניו, משתייך לאותם מקרים חריגים-שבחריגים, נדירים-שבנדירים, שבהם יקוים דיון נוסף" (עיינו: עניין מילוא, פיסקה 7; ד"נ 6/82 ינאי נ' ראש הממשלה, פ"ד לו(3) 99, 102-101 ­(1982); יואל זוסמן סדרי הדין האזרחי (מהדורה שביעית), 871 (1995); מרזל, בעמ' 236-235, 253-247).
...
באשר לעמימות עליה קובלים המבקשים – מקובלת עלי עמדת המשיבים המובאת בפיסקה 29 שלעיל.
כפי שציין השופט נ' סולברג בחוות דעתו, יש בפסק הדין משום "ליטוש והכוונה" שנועדו להסיר עמימות מסוימת שהיתה בנושא זה. לסיכום: הנני סבור כי המקרה דנא איננו נופל בגדר אותם מקרים נדירים שבנדירים, שבהם מוצדק לקיים דיון נוסף על פסק דין, שניתן מלכתחילה בהרכב מורחב (כאן של חמישה שופטים).
לאור כל האמור לעיל – הבקשה נדחית, והכל ללא צו להוצאות.

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון דנג"ץ 5988/23 לפני: כבוד הנשיאה א' חיות המבקש: יששכר בן חיים נ ג ד המשיבים: 1. הכנסת 2. ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת 3. משלת ישראל 4. ראש הממשלה 5. שר המשפטים 6. היועצת המשפטית לממשלה בקשה לקיום דיון נוסף בפסק דינו של בית המשפט העליון בבג"ץ 5801/23 מיום 1.8.2023 אשר ניתן על ידי כבוד השופטים נ' סולברג, י' כשר ור' רונן בשם המבקש: בעצמו ][]החלטה
ביום 1.8.2023 נדחתה העתירה על הסף בפסק דין תמציתי בזו הלשון: "עתירה שעניינה בבקשת [המבקש], שאינו מיוצג, כי נורה על ביטול תיקון מספר 3 לחוק יסוד: השפיטה; כי נורה למשיבה 1, הכנסת, לחוקק 'חוק סבירות כדי להבטיח כי שופטי העליון בשבתם כדין יחויבו להפעיל מבחני סבירות בתנאים מסוימים'; וכי נורה על מתן צו-ביניים, המורה לראש ממשלת ישראל 'להמנע מהחלטה המאשרת את מינויו של אריה דרעי לשר'.
המבקש מוסיף ומלין על כך שעתירתו נדחתה ללא דיון במעמד הצדדים, בפרט נוכח העובדה שעתירות אחרות העוסקות בתיקון לחוק-יסוד: השפיטה הועברו לדיון בפני הרכב.
...
דין העתירה להידחות על הסף.
העתירה נדחית אפוא על הסף.
עיינתי בטענות המבקש ובאתי לידי מסקנה כי דין הבקשה לדיון נוסף להידחות.
אשר על כן, הבקשה לדיון נוסף נדחית, ועמן נדחות הבקשות הנוספות שפורטו בפסקה 3 לעיל.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופטת ר' רונן: עניינה של העתירה שלפנינו בבקשת העותרת כי נורה למשיבים 3-1 (הרשות השופטת; בית המשפט העליון; ונשיאת בית המשפט העליון – השופטת א' חיות) לנמק מדוע החליטה הרשות השופטת בראשותה של המשיבה 3 (להלן: הנשיאה חיות) לקיים את הדיון בעיניינו של חוק יסוד: השפיטה (תיקון מספר 3) (להלן: התיקון לחוק יסוד השפיטה) בהרכב מורחב של 15 שופטים, בראשות הנשיאה חיות, חרף העובדה כי קיים חשש למשוא פנים ולפגיעה במראית פני הצדק באופן המונע מהנשיאה חיות להישתתף בדיונים בדבר שאלת חוקיות התיקון לחוק היסוד.
כך, סעיף 17(5) לחוק נציב תלונות הציבור על שופטים, התשס"ב – 2002 קובע כי נציב לא יברר תלונה שהיא – "בקשה של בעל דין ששופט פלוני יפסול עצמו מלישב בדין כי קיימות נסיבות שיש בהן כדי ליצור חשש ממשי למשוא פנים בניהול המשפט; כללה התלונה נוסף על בקשת הפסלות כאמור ענינים שרשאי הנציב לברר לפי הוראות חוק זה, יברר הנציב את אותו החלק שבו לא התבקשה פסלות השופט כאמור". בנסיבות אלה, שאלת פסילתה האפשרית של הנשיאה מלדון בעתירות ממילא אינה שאלה שהנציב היה מוסמך לידון בה. יתרה מכך, סעיף 24(ג) לחוק האמור קובע כי בית המשפט לא יזקק "לבקשת סעד נגד החלטותיו וממצאיו של נציב תלונות הציבור בענין תלונה". מכאן שגם דינה של העתירה נגד הנציב להיות מסולקת על הסף.
...
בהמשך לכך קובע סעיף 77א(ג) לחוק בתי המשפט את הדרך להשיג על החלטה כאמור, כדלקמן: "החלטת שופט או בית משפט לפי סעיף זה תהיה מנומקת, ורשאי בעל דין לערער עליה לפני בית המשפט העליון; בערעור ידון נשיא בית המשפט העליון, או מותב של שופטי בית המשפט העליון, או שופט אחד, הכל כפי שיקבע הנשיא." העולה מהמקובץ הוא כי כאשר יש לבעל דין טענת פסלות, הוא צריך להעלותה קודם כל לפני השופט שהטענה נטענת לגביו (ראו גם: ע"פ 344/99 בשן נ' מדינת ישראל, פ"ד נג(2) 599 (1999); כאשר על החלטתו של אותו שופט ניתן לערער לפני בית המשפט העליון.
מטעם זה – דין העתירה להידחות.
לאור כל האמור לעיל אנו דוחים את העתירה על הסף.

בהליך בשג"ץ (בשג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

] לפניי ערעור על החלטת בית משפט זה (הנשיאה א' חיות) מיום 4.9.2023 בבג"ץ 5658/23 (ו-7 עתירות קשורות) שלא לפסול עצמה מלדון בהליכים שעניינם תיקון מס' 3 לחוק-יסוד: השפיטה (להלן: התיקון).
בחלוף למעלה מחצי שנה, ביום 24.7.2023, עברה בקריאה שניה ושלישית הצעת חוק-יסוד: השפיטה (תיקון מס' 4), והיא פורסמה ברשומות ביום 26.7.2023 (חוק-יסוד: השפיטה (תיקון מס' 3); להלן: התיקון).
בסמוך לאחר חקיקת התיקון הוגשו לבית משפט זה מספר עתירות (להלן: העתירות) וביום 31.7.2023 קבעה הנשיאה כי העתירות תשמענה לפני כל שופטי בית משפט זה. ביום 4.9.2023 הגיש המערער, הוא המשיב 2 בבג"ץ 5659/23 אורון נ' ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, בקשה לפסילת הנשיאה מלדון בעתירות (יוער כי לבקשה זו קדמה עתירה שהוגשה לבית משפט זה והעלתה טענות דומות; בג"ץ 6085/23 לביא זכויות האזרח מינהל תקין ועידוד ההתיישבות נ' הרשות השופטת (13.8.2023); כן ראו בג"ץ 6109/23 התנועה לאיכות השפיטה בישראל נ' הרשות השופטת (14.8.2023)).
עוד הוסיפה הנשיאה כי הסוגיה שעומדת לדיון בעתירות נוגעת לעילה מוכרת במשפט המנהלי ועל כן ניתן למצוא לגביה התבטאויות של שופטי בית המשפט לאורך ולרוחב הפסיקה, במאמרם ובהרצאות.
לטענת המערער, דברי הנשיאה בכנס מגלים כי קיים "הרבה למעלה" מחשש למשוא פנים ולפגיעה במראית פני הצדק.
בהמשך הגיש המערער בקשה נוספת לדיון בפני המותב כאמור.
...
לאחר שעיינתי בערעור על נספחיו, באתי לכלל מסקנה כי דינו להידחות.
כפי שציינה גם הנשיאה בהחלטתה, אין מקום להרחיב את השימוש בטענת מראית פני הצדק למקרים שבהם מועלית טענת פסלות אשר נעדרת ביסוס אובייקטיבי ממשי, "אם לא כן, נמצאנו מרוקנים מתוכן את הלכות הפסלות שפותחו בבית משפט זה" (ע"א 10412/06 כוחיי נ' רשות שדות התעופה בישראל, פסקה 8 (23.4.2007); ע"פ 28/98 אסרף נ' בן דורי, פסקה 6 (2.3.1998)).
הערעור נדחה אפוא.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום זה אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את חוק-יסוד: השפיטה (תיקון מס' 3) (להלן בהתאמה: חוק היסוד ו-התיקון), לפיו התווסף לחוק היסוד סעיף 15(ד1) הקובע כך: "על אף האמור בחוק-יסוד זה, מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, לא ידון בעיניין סבירות ההחלטה של הממשלה, של ראש הממשלה או של שר אחר, ולא ייתן צו בעיניין כאמור; בסעיף זה, 'החלטה' – כל החלטה, לרבות בעינייני מינויים או החלטה להמנע מהפעלת כל סמכות". במילים אחרות, התיקון קובע כי בתי המשפט – ובכללם בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק – אינם מוסמכים עוד לקיים ביקורת שיפוטית על סבירות החלטות הממשלה, ראש הממשלה והשרים.
זאת, למעט שלושה חריגים בולטים: הראשון הוא חוק-יסוד: הממשלה (תיקון מס' 6), ס"ח התשנ"ז 114 – העוסק בכשירות אדם המחזיק באזרחות נוספת לכהן כשר; השני הוא חוק-יסוד: השפיטה (תיקון מס' 2), ס"ח התשס"ב 598 – שקבע כי נציב תלונות הציבור על שופטים ייכלל ברשימת הגורמים שרשאים להציע לועדה לבחירת שופטים לסיים כהונה של שופט; והשלישי הוא התיקון נושא העתירות דנן.
כפי שמתאר אמנון רובינשטיין במאמריו סיפורם של חוקי-היסוד: "בבוקרו של ה-17.3.1992 ביקש ממני יושב-ראש הכנסת דב שילנסקי לדחות את ההצבעה על החוק ולקיימה רק לאחר ההצבעה על התיקונים לחוק הערבות, שאותה יזם חבר-הכנסת שמעון שיטרית. הנימוק היה שתיקוני חוק הערבות חשובים לחבר-הכנסת שיטרית כחלק ממסע הבחירות שלו, וכי אין שום בעיה בשינוי סדר ההצבעה. אני, בחולשתי, הסכמתי להצעה, אך התניתי זאת בכך שחבר-הכנסת שיטרית ידאג לכך שחברי סיעתו יישארו להצבעה על חוקי-היסוד. בהצבעה על תקוני חוק הערבות הישתתפו שישה-עשר חברי-כנסת מ'העבודה', ומייד לאחריה החלו חלקם לעזוב את אולם המליאה. בראותי זאת רצתי אל דלת היציאה בניסיון לחסום את יציאתם ולהזכיר להם את הבטחתם להשאר להצבעה (זו גם הסיבה לעובדה שלא נאמתי בדיון החשוב שהתקיים בהצעת חוק-היסוד שיזמתי), אך הכל היה לשוא. חברי-כנסת מה'עבודה' עזבו את המליאה, ובהצבעה על חוק-יסוד: כבוד האדם וחרותו הישתתפו רק שבעה מחברי סיעת 'העבודה'. אילו רק אחד מהעוזבים היה מסכים להשאר, הייתה נופלת ההסתייגות לגבי שריון החוק, וחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו, כמו אחיו על חופש העיסוק, היה משוריין" (שם, עמ' 95).
...
כשלעצמי סבורני, כי אין זה סוף הדרך.
ניטיב אפוא לעשות, אנו השופטים, אם נוסיף ונאמר בשולי פסק הדין: "אכן, בצעד חריג וחסר-תקדים, נאלצנו ברוב דעות להורות על פסילתו של חוק-יסוד. באופן פורמלי, לא היה מנוס מלהורות על ביטולו המוחלט של דבר החקיקה, אף בנוסחו ה'רזה', שכן אין זה בסמכותנו לכתוב את דבר החקיקה מחדש. יחד עם זאת, מקבלים אנו את מרותו של המכונן, את מרותו של העם שאֵלו הם נציגיו. נעשה כמידת יכולתנו, על מנת להגשים את רצונו של המכונן. לפיכך, משקבענו כי נוסח 'רזה' של החוק, לא היה נפסל על-ידנו, אזי אין אנו רואים צורך להמתין לחקיקתו של חוק-יסוד חדש שיקבע הסדר דומה. בהעדר מגבלה חוקית, ומשהדבר מצוי בגדרי סמכותנו, נודיע עתה, כי מעתה והלאה, נסיג את הגלגל לאחור. לא נשתמש עוד בעילת הסבירות בעניינן של החלטות הממשלה ושׂריה, אלא אם כן נקבע כי ישנם נתונים חד-משמעיים, המלמדים כי אותה החלטה כה בלתי-סבירה, באורח קיצוני, עד ששום ממשלה סבירה לא היתה יכולה לקבל החלטה שכזו. אותו מבחן ותיק וטוב, שהיה באמנה איתנו מראשית הדרך ועד לפסק הדין בעניין דפי-זהב; סבירות נוסח 'וונדסברי'". 'אל תגידו יום יבוא, הביאו את היום, כי לא חלום הוא, ובכל הככרות הריעו רק שלום'.
אשר על כן, העתירות מתקבלות במובן זה שיוכרז על בטלותו של תיקון מס' 3 לחוק-יסוד: השפיטה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו