]
ביום 1.11.2023, זומן ד"ר ברוכין לחקירה במישטרה, בעקבות תלונה שהגיש חבר מועצת העיר פתח-תקווה, בחשד להסתה.
לדברים אלו, מתווספים אירועים נוספים בהם ד"ר ברוכין התבטא במהלך תקופת עבודתו כנגד פעולות צה"ל, כאשר פורטו שתי דוגמאות: במהלך עבודתו בביה"ס גולדה מאיר התקבלו תלונות באשר להתבטאויות בפני תלמידים והשמעת דיעות פוליטיות, לרבות שימוש בשפה פוגענית, כאשר בעקבות הארוע זומן ד"ר ברוכין לבירור בפני מנהלת בית הספר דאז, גב' ירדנה כהן, במסגרתו הכחיש את הדברים ובקש להספיק ללמד את הכיתה; במהלך עבודתו בביה"ס גולדה התקבלה תלונה מאת המנהלת דורית ברק, לפיה הוא מיתעלם מתלמידה והפסיק לבדוק את מבחנה, בעקבות הבעת דיעה שונה משלו.
בעיות נוספות העולות מהליך הפיטורים
נפרט בקצרה באשר לפגמים הנוספים העולים מהליך הפיטורים, וזאת כאמור, על מנת שמלוא המחלוקות (או לפחות רובן), יוכרעו על ידינו במסגרת זו.
הלכו של השימוע: עיון בסיכום פרוטוקול השימוע (שאין אנו יודעים אם הוקלט ונראה כי המסמך אינו כולל את השיחה המלאה), מעלה כי אופן נהולו מעיד על הלך הרוח הרגשי של הנוכחים בו. קשה לראת בו שימוע כדין, במסגרתו קיבל ד"ר ברוכין היזדמנות להשיב לטענות העולות כנגדו.
...
קיווינו שבנסיבות אלו, לאור התמונה המשפטית שעלתה מן המסמכים ומן העדויות, ניתן יהיה להגיע להסכמות לטובת כלל המעורבים, אך לצערנו לא הצלחנו לגשר על הפערים על אף מאמצים רבים שהושקעו לצורך כך.
לפיכך, בנסיבות העניין, לאור הפגמים המהותיים שנפלו בהליך הפיטורים, אנו קובעים כי יש להורות על השבתו של ד"ר ברוכין לעבודתו בבית הספר שמיר.
[2: נספח 5 לנספח 10 לתצהיר גב' מזרחי]
לאור כל אלו ולאור קביעתו כאמור לעיל וכמפורט להלן, אנו מבקשים כי העירייה ונציגיה יפעלו בנסיבות אלו, באחריות הנדרשת ובטוחים כי יפעלו כן.
בהקשר זה נבקש להביא מעט מהעקרונות העולים מן החוזר ללמידה משמעותית, אליו הפנתה העירייה:
"מערכת החינוך מעוניינת לחנך את תלמידיה לשיקול דעת ערכי, לתודעה ציבורית פוליטית, למעורבות חברתית ופוליטית ולנקיטת עמדה, ועל כן היא מבקשת לעודד את השיח הערכי והביקורתי ואת ריבוי העמדות בכיתה במסגרת חינוך אזרחי משותף לכל מגזרי החברה, לצד חיזוק המכנה המשותף לכולם. קיים מתח מובנה בין חינוך אידיאולוגי, או חינוך להשקפת עולם או לערכים מסוימים, לבין חינוך לביקורתיות. מתח זה בא לידי ביטוי לעתים גם במערכת החינוך בישראל. בתוך המתח הזה מצופה מהמורים לחשוף את תלמידיהם לסוגיות הנמצאות על סדר היום הציבורי ולהציג ולהבין את הדעות השונות לגבי סוגיות אלו ואת הנימוקים לכל אחת מהן, וזאת במטרה לאפשר לתלמידים לנהל שיח ביקורתי ולגבש את זהותם ואת עמדתם האישית באופן מבוסס, מתוך היכרות עם מגוון רחב של דעות. מדיניות הלמידה המשמעותית והשינויים שחלו בעקבותיה בתכניות הלימודים ובתפיסה החינוכית מפנים זמן ללמידה חווייתית, מעמיקה ומשמעותית, ומעודדים קיום שיח, לרבות שיח בנושאים שנויים במחלוקת, בכיתה ותרבות של חקר והעמקה לעידוד חשיבה ולגיבוש עמדות".[footnoteRef:3] [3: התכנית הלאומית ללמידה משמעותית – השיח החינוכי על נושאים השנויים במחלוקת
]
בשולי הדברים נוסיף, כי לאור הזמן הקצר שנקצב לנו לכתיבת פסק הדין, ומאחר שמצאנו כי בנסיבות פסק הדין אנו נדרשים לגעת ברוב טענות הצדדים ולהסביר את עמדתנו, המבוססת על המסמכים והעדויות, אין מדובר בפסק דין קצר.
אנו מורים כי על העירייה לפעול להשבתו של ד"ר ברוכין לעבודתו באופן פרונטלי, בהקדם האפשרי.
על מנת לאפשר לבית הספר להתארגן, לאור חופשת הפסח הקרבה, אנו קובעים כי על העירייה לפעול בהתאם, בשים לב להלך הרוחות בבית הספר לאחר ההחלטה בסעד הזמני - על מנת שד"ר ברוכין יוכל לשוב ללמד בכיתות באופן פרונטלי, לא יאוחר מהיום בו שבים התלמידים לבית הספר לאחר חופשת הפסח, דהיינו, יום שלישי 30.4.2024.
התביעה כנגד משרד החינוך נדחית, בהיותה מוקדמת, לאור הצהרתה לעיל, בתצהיריה ובסיכומיה.