ראה למשל החלטתו של כב' השופט גרוסקופף שניתנה ברע"א 6898/21 מוסדות בית הכנסת ישיבה וכולל אבן חיים נ' חוג ידידי המדרשיה בישראל (27.12.21) בסעיף 6 שם נקבע: "כידוע, בית המשפט מוסמך, בין אם ביוזמתו ובין אם לבקשת אחד מהצדדים, למחוק תובענה ממספר טעמים... התוצאה של מחיקת תובענה היא ביטולו של ההליך, על כרעיו ועל קרביו, במובן הזה שכל מה שנקבע או בוצע במסגרתו אינו מוחזק עוד כבעל תוקף משפטי מחייב. משמעות הדבר היא שמחיקת תובענה, להבדיל מדחייתה, איננה יוצרת מעשה בית-דין ומכאן שאיננה מונעת הגשת תובענה חדשה בגין אותה עילה (בכפוף למגבלת היתיישנות). הגם שמחיקת תובענה איננה סעד קצוני כמו דחיית התובענה, היא טומנת בחובה סנקציות כלפי התובע, כגון תשלום אגרה פעם נוספת, הסכנה כי יושתו עליו הוצאות בגין מחיקת התובענה והמתנה עם בירור תביעתו החדשה. ואולם, לצד זאת, מחיקת ההליך עלולה לפגוע באופן בלתי צודק בצד שכנגד. זאת, שכן, בעוד דחיית תובענה מביאה לסיום ההיתדיינות באופן סופי, מחיקת התובענה מותירה את הסיכון לכך שהצד שכנגד ינקוט בהליך חדש, אשר במסגרתו יידרש ליבון המחלוקות בין הצדדים". ראו גם: הרפורמה בסדר הדין האזרחי, מורה נבוכים, עמ' 252 שם צויין כי: "מבחינה רעיונית הפרת הוראות וצוים של בית המשפט הוותה גם על פי התקנות הישנות טעם מספק למחיקת תובענה".
דרכי ההמצאה קבועות בתקנה 163 לתקנות החדשות, אשר קובעת כדלקמן:
"163 (א) ההמצאה תהיה ככל האפשר לנמען עצמו; אם הנמען מיוצג בידי עורך דין, יש להמציא לו במקומו; אם מינה לשם ההמצאה מורשה מטעמו - ניתן להמציא למורשה במקומו".
"(ב) אם אין אפשרות למצוא את הנמען, די בהמצאת המסמך בביתו לאחד מבני משפחתו הגרים עמו שם ושלפי מראית עין מלאו לו שמונה עשרה שנים".
תקנה 475(א) לתקנות הישנות קבעה:
"(א) היה בעל דין מיוצג על ידי עורך-דין, יומצא כתב בי-הדין באחת מן הדרכים המפורטות להלן:
(1) הורה בית המשפט להמציא את כתב בי-הדין במסירה אישית, ימציא בעל הדין את כתב בי-הדין באמצעות עורך דינו, פקידו או שליח מטעמו בהקדם האפשרי, זולת אם קבע בית המשפט מועד מסירה;
(2) לא הורה בית המשפט על מסירה אישית, ישלח בעל הדין את כתב בי-הדין בדואר רשום עם אישור מסירה, לא יאוחר מחמשה ימים מיום שהוגש הכתב לבית המשפט או מיום שניתנה ההחלטה שלפיה על בעל דין להמציא כתב בי דין.
תקנה 487 לתקנות הישנות אליה הפנה המערער קובעת:
"המצאת כתב בי-דין לפסול-דין תהא בהמצאתו לאחד מהוריו או לאפוטרופסו, ובאין לו הורים או אפוטרופוס - בהמצאה למי שהפסול-דין גר עמו או נתון להשגחתו, והכל אם לא הורה בית המשפט אחרת; בית המשפט רשאי להורות כי מסירת הכתב לפסול-דין עצמו תהא המצאה כדין".
הינה כי כן, המצאה באמצעות מורשה אפשרית רק למי שבעל הדין מינה אותו להיות מורשה לקבלת כתבי בי-דין.
יודגש, כי בית המשפט מחק את כתב התביעה רק לאחר שנתן למערער שתי הזדמנויות (נוסף על ההמצאה הראשונית בה היה מחוייב) להמציא את כתב התביעה ישירות למשיבה, אך הוא לא עשה כן, תוך שפעם אחר פעם הוא המציא את כתב התביעה למטפלת "אירנה", ולא למשיבה, זאת - גם לאחר שקבע בית משפט קמא קביעה עובדתית כי אירנה איננה מורשה של המשיבה, ואין להסתפק בהמצאה לגב' אירנה.
...
ביום 27.03.2022 ובטרם ניתנה החלטה בבקשה לתיקון טעות סופר, הוגש הערעור מטעם המערער לבית משפט זה.
יצוין, כי לאחר הגשת הערעור, ביום 28.03.2022, ניתנה החלטת בית משפט קמא בעניין הבקשה לתיקון טעות סופר שהוגשה, שם נקבע כי: "אין עסקינן בטעות סופר. משעה שניתנו לתובע מספר הזדמנויות להמציא את התביעה לנתבעת 2 ולא עלה בידו לעשות כן ולהציג לבית המשפט אישור מסירה כדין, כאמור בהחלטתי מיום 25.01.2022, רשאי בית המשפט להורות על מחיקתה בהתאם לתקנה 41 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט – 2018. מחיקת התביעה איננה בבחינת מעשה בי"ד ואיננה נחשבת כיום 'צעד דרמטי' (ראו: 2602/21 יצחק בן חמו נ' ליימן סליסל בע"מ (20.12.2021). לפיכך הבקשה נדחית".
בעקבות כך הגיש המערער, ביום 08.04.2022, הודעה מטעמו לבית משפט זה, אליה צירף את החלטת בית משפט קמא מיום 28.03.2022 תוך שהבהיר כי אין בהחלטת בית משפט קמא כדי לשנות את הודעת הערעור או את נימוקיה "אלא לחזקם דווקא".
עוד טען המערער, בנימוקי הערעור, כי בכל מקרה, גם אם ינתן פסק דין בהעדר הגנה נגד המשיבה, הוא לא יפעל לגביית הסכום שייפסק לזכותו, אלא רק בסמוך להתיישנות פסק הדין (25 שנה).
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, החלטת בית משפט קמא וכל אשר בפניי, שוכנעתי כי אין לערעור סיכוי להתקבל ולכן, מכוח סמכותי על פי תקנה 138(א)(1) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 (להלן: "התקנות החדשות") החלטתי לדחות את הערעור, על שני חלקיו, בלא צורך במתן תשובה.
מהשתלשלות העניינים בתיק, שלא בכדי פורטה לעיל על ידי בהרחבה, עולה, אפוא, מסקנה ברורה, לפיה בית משפט קמא עשה שימוש ראוי, צודק ונכון, בסמכותו להורות על מחיקת התביעה נגד המשיבה.
סופו של דבר, אני דוחה את הערעור על כל חלקיו.