לפנינו בקשה לצוו מניעה זמני שהגישה מדינת ישראל (להלן – המבקשת או המדינה) כנגד הסתדרות המורים בישראל (להלן – המשיבה או ההסתדרות) המורה להפסיק את הצעדים האירגוניים אשר לדברי המבקשת ננקטו על ידי המשיבה בקשר לעילות המפורטות בהכרזה על סיכסוך עבודה מיום 27.1.19, ולגרום לחבריה, המיוצגים על ידה, לעבוד באופן סדיר, וזאת עד למתן פסק דין בהליך העקרי.
לפי הנאמר בבקשה, מחריפה ההסתדרות את צעדיה והיא מבקשת להשבית כ-100,000 עובדי הוראה, ללא כל בסיס ובהתעלם מההתחייבות המפורשת לשמור על השקט התעשייתי, באופן שיש בו כדי להוביל לפגיעה קשה במערכת החינוך וביכולתו של המשרד לבדוק את עצמו, לזהות את הדרוש טפול, הכוונה או היתערבות הן בתחום הלימוד והן בתחום האקלים, האלימות והמשמעת.
משרד החינוך לא יכול לקיים את המבחן הראשון הקבוע ליום 5.3.19 וככל שימשיכו מעבר למועד זה, בודאי שלא יוכל לקיים את המבחנים הבאים.
בפתח הדיון הציגה ב"כ המשיבה, עו"ד אורנה לין, את בקשת המדינה כ"מהומה על לא מאומה", מאחר שהיו תגובות ספונטאניות של חברי המשיבה בלבד, אבל "אין צעדים אירגוניים פרט לכנס שבוטל אבל הכרזנו על סיכסוך עבודה. החל מיום ראשון יש לנו זכות" (ע' 1, ש' 20- 22 לפרוטוקול הדיון).
כשיש הסכם קבוצי אשר מחייב שקט תעשייתי, על בית הדין לבדוק בדיקה קפדנית במיוחד במסגרת הבקשה לצוו המונע שביתה, תוך בחינת העילה המהותית לסכסוך (ראו עס"ק (ארצי) 18/08 הסתדרות העובדים הכללית החדשה נ' מכתשים מפעלים כימיים בע"מ, 18.11.09).
...
במאמר מוסגר נציין כי אין אנו רואים פסול בכך שתוצאות מבחני המיצ"ב ישמשו כשיקול, בין שיקולים שונים, כדי לבחון הצלחה של מנהל בית ספר, כל עוד השימוש הוא סביר ובתום לב.
מאחר שקבענו שההחלטה לגבי קיום המבחנים ודרך עריכתם היא החלטה של מדיניות משרד החינוך, ולא הוכחה פגיעה בזכויות העובדים כתוצאה מיישומם בעת הזו, אנו סבורים שהאמצעים של אי שיתוף פעולה עם משרד החינוך ועם ראמ"ה בכל הנוגע לעריכת המבחנים וההנחיה שלא להשתתף בישיבות עם בכירי המשרד, כינוסים וכו', מהווים אמצעי כוח לא לגיטימיים - שביתה בלתי מוגנת, כהגדרתה בסעיף 37א לחוק יישוב סכסוכי עבודה, התשי"ז-1957.
בהתייחס למהות הסכסוך וסעיף "מיצוי הזכויות" שבהסכם הקיבוצי, אנו סבורים כי גם מסיבה זו יש הצדקה לתת צו מניעה כנגד הצעדים הארגוניים שבהם נקטה המשיבה.
לסיכום
נוכח האמור לעיל אנו מורים על מתן צו מניעה זמני כנגד כלל האמצעים הארגונים שננקטו על ידי המשיבה בנוגע למבחני המיצ"ב.
כמקובל בסכסוך קיבוצי, אין צו להוצאות.