בפני בקשה למתן צו מניעה זמני האוסר על המשיבות להפעיל גן ילדים בנכס מקרקעין המצוי ברח' שמיר 35 (גוש 28108 חלקה 73) בשכונת גילה בירושלים והמשמש כבית הכנסת "אוהל יצחק" (להלן - המקרקעין).
בתגובה זו טענה כי היא אינה מפעילה גן ילדים במקרקעין וכי הבקשה "הוגשה כנגד המשיבים הלא נכונים". לגופם של דברים ציינה המשיבה 1, בין השאר, ל"מצוקת מקום להפעלת גני ילדים ו/או מעונות יום" וכי לאחר בדיקות שערכה "נאותה הנהלת בית הכנסת להיענות בחיוב לתושבי המקום ולצורך הצבורי, וזאת עד שעירית ירושלים תמצא פיתרון לזעטוטים".
המשיבה 1 ביכרה שלא להגיש תגובה מפורטת (ואף לא סיכומים) מטעמה ונראה כי היא נסמכת על עמדת המשיבה 4, שצורפה כצד לבקשה ושפרטה עמדתה בהרחבה בתגובתה לבקשה ובסיכומיה.
יפים לענייננו הדברים שנקבעו בהקשר זה בת.א. 3444/05 (שלום ראשל"צ) ספטון נ' קכמן (28.5.07), בו נדונה פעילותו של גן ילדים בדירת מגורים:
"אין צורך לאמר, כי בקשה לשימוש חורג צריכה להיות מוגשת לרשות מראש, בטרם פתיחת גני הילדים, ולא בדיעבד (ר' סעיף 146 לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965 וכן עפ"א (ת"א) 80026/02 מ"י נ' בני ציון כפר שיתופי אגודה חקלאית בע"מ (לא פורסם), 28.11.2004, ס' 7 לפסק דינה של כב' הש' י' שיצר)... אין להקל ראש בחשיבות ההיתר לשימוש חורג. הצורך בהיתר מאפשר לרשות להסדיר היבטים צבוריים שונים הכרוכים בהפעלת גן ילדים בדירת מגורים בבית המשותף, כגון היגיינה ואיכות סביבה. במסגרת בקשה לאישור חורג תבחן הרשות את "בטיחות הפעוטים, רווחתם... וזאת מבלי לפגוע פגיעה של ממש בשכנים" (ע"פ (נצ') 846/01 הרצל ואח' נ' הוועדה לתיכנון ובניה, תק-מח 2002(2), 21934).
...
אין בידי לקבל את טענות המשיבות בדבר "הנוהל" או "הנוהג" בעניינים אלה, לפיהם, כך נטען, למעשה לא אוכפת העיריה את הדין במקרים אלה וכי התחלת פעילות ללא היתר היא בבחינת הכרח בל יגונה.
גם בת"א (מחוזי ירושלים) 3029/01 פדהאל ג'אן לוק נקש נ' חדווה בן יוסף (28.6.2001) נקבע, כי:
"הפסיקה יצרה איזון בין האינטרסים השונים: כאשר הבניה נעשית עפ"י היתר כדין, יש צורך בפגיעה ממשית מאוד בבעל המקרקעין על מנת לזכות בסעד של הריסה. כאשר הבניה נעשית שלא כדין, די בפגיעה קלה בנוחיות או בהנאת בעל המקרקעין כדי לזכות בסעד של הריסה".
בענייננו שוכנעתי, כי המבקשים אכן חווים, לכל הפחות, "אי נוחות" ופגיעה ברווחתם ובאיכות חייהם, בפעולת גן הילדים בסמוך לביתם.
סיכומם של דברים
העולה מהאמור לעיל הוא כי דין הבקשה להתקבל, כמפורט להלן.