בדיון שנקבע ליום 14.9.2021 נעתרתי לבקשת העותרת לצרף כמשיבים את משרד הפנים (משיב 3) ואת הזוכה במיכרז (משיבה 4) ולכן לא קוים דיון בצו הביניים.
תמצית טענות הצדדים
ב"כ העותרת טען כי לא נתקבלה החלטה על ידי מועצת העיר להקמת תחנת דלק במקרקעין, גם לא בישיבת 11.3.2012 (נספח ד לעיקרי הטיעון מטעם העותרת) בה הדובר היחידי היה נציג החברה הכלכלית.
בעת קבלת החלטה מנהלית צריכה לעמוד מראש לעיני הרשות המנהלית תשתית עובדתית ראויה ומתאימה, ראו למשל פסק דינה של כב' השוטפת ברק-ארז שדן בשאלת הקצאת מקרקעין, עע"ם 3538/18 עמותת בית כנסת קהילתי כוכב הצפון תל אביב-יפו נגד עריית תל אביב יפו (25.6.2019):
"על החלטה בדבר הקצאת מקרקעין להתבסס על תשתית עובדתית, וכי מטעם זה על הרשות הנוגעת בדבר לברר מה הם צרכי הציבור באיזור ולבחור בגוף המתאים ביותר למילוי צרכים אלו. לשם כך, צוין, עליה להתייעץ עם גורמים מקצועיים במקרים המתאימים, וכן להבטיח זכות טיעון לתושבי הסביבה אשר יושפעו מההחלטה... .... נכסי מקרקעין באזורים ערוניים הם משאב צבורי מוגבל".
אין גם להמעיט מחשיבות בחינת הנושא באמצעות חברי מועצת העיר, הגוף הנבחר ראו בעיניין זה פסק דינו של כב' השופט אלרון בעע"ם 7058/19 סלום נגד עריית נוף הגליל (20.4.21):
"לרשויות המקומיות מוענקות בחוק סמכויות גורפות ונרחבות, המייחדות את מעמדן ביחס לרשויות מנהליות אחרות. הטעם לכך נעוץ, בין היתר, בכך שבניגוד לרשויות מנהליות אחרות, הנהגת הרשויות המקומיות נבחרת בהליך דמוקרטי, והליך מימוש סמכויות אלה נושא אף הוא אופי מעין זה. לרשות המקומית מועצה נבחרת, אשר תפקידה דומה לזה של הרשות המחוקקת במדינה: חבריה, אשר נבחרים בהליך דמוקרטי, מחוקקים חוקי עזר התוחמים את סמכויות ראש הרשות המקומית, קובעים את תקציב הרשות, מתוים מדיניות שעל ראש הרשות לממש, ומפקחים על פועלו...מעמד חברי מועצת הרשות המקומית, כנבחרי ציבור הנותנים דין וחשבון בפני קהל בוחריהם, מאפשר להם לשקף באופן מיטבי את סדרי העדיפויות אשר יקדמו את טובת הכלל תוך היתחשבות "בהרכב האוכלוסייה של כל מקום ומקום, הרגליה ודרכי חייה ובצביונו של אותו מקום".
בנסיבות אלו אין שהוי מצידה של העותרת.
מסיבות שלא הובררו לפתע, אחרי עיכוב של שנים, האיצה החברה הכלכלית את התהליכים בחודשים האחרונים ולטעמי היציאה למכרז הייתה מוקדמת מדיי, הדרך של קביעת עובדות בשטח, בדרך של השקעה של 800,000 ש"ח בפתוח קרקע, יצירת מצגים כלפי משתתפים במיכרז (ראו למשל טענת משיבה 4 בדבר ההשקעות שהשקיעה על פי תשובתה, שאינה נתמכת בתצהיר), אינה דרך ראויה ככל שמדובר בדרך פעולה של רשות מנהלית.
...
בהקשר זה בלבד אני מקבל העתירה, אוסר על קידום הליכי מכרז 20/2021 עד להחלטה אחרת של מועצת העיר, ככל שמדובר במכרז אותו העיריה רוצה לקדם באמצעות החברה הכלכלית.