פתח דבר
עסקינן בבקשה שהוגשה ביום 1/5/2014, בהתאם לחוק חקירת סיבות מוות, התשי"ח-1958, לחקור את סיבות מותם של 44 חללי "אסון הכרמל".
בתאריך האמור הוגשה בקשה על ידי 31 מבקשים – בני מישפחות של חלק מחללי אסון הכרמל – לפיה מתבקש בית המשפט להפעיל את סמכותו בהתאם לסעיף 19 לחוק ולחקור את סיבות מותם הטרגי של 44 חללי אסון הכרמל ביום 2/12/2010, שכן לעמדת המבקשים רשויות החקירה המוסמכות במדינת ישראל לא קיימו חקירה מעמיקה, ממצה וראויה לחקירת הסיבות והגורמים למות יקיריהם של המבקשים ולא תיחקרו באופן ייסודי וראוי את החשד הכבד כי מותם נגרם בעבירה, ואת זהות החשודים בביצועה.
המדינה סבורה כי הואיל וסיבות המוות ונסיבותיו במקרה זה נחקרו והן ידועות, הרי שתפקיד השופט החוקר אינו להניע מחדש את החקירות שכבר היתקיימו אך בשל רצונם של המבקשים, כי בסופו של יום יגיע בית המשפט הנכבד למסקנה אחרת מזו של המשנה לפרקליט המדינה (עניינים פליליים), על בסיס אותו חומר חקירה, ויוציא מתחת ידיו צוי אישום.
הסמכות לגנוז תיקים מסורה בידי הפרקליטות, וקיום הליך חקירת סיבות מוות בשלב זה יהווה אכן ביקורת שיפוטית עקיפה על החלטת רשויות התביעה, ביקורת שאינה מסמכותו של בית משפט זה.
עם כל הצער, הכאב, ההזדהות והרצון להקל, ולו במקצת, על כאבם של בני המשפחות, מסקנתי היא כי אין בידי הכלים המשפטיים להעתר לבקשתם ועל כן אני נאלצת לדחות את הבקשה.
...
בבג"צ 535/89 ריצ'וול נ' בית משפט השלום בחיפה פירש הנשיא שמגר בצורה מרחיבה את המונח "חקירת מוות" – זו אינה בהכרח סיבת המוות הרפואית:
"הביטוי חקירת סיבת המוות חובק את חקירת המוות על סיבותיו וגורמיו, ולא רק את האירוע הביולוגי קליני הסופי המתרחש בשניה בה מגיעים חיי האדם לקיצם."
באותו עניין קבע הנשיא שמגר כי:
"תלונה על מעשה עבירה מן הנכון שתוגש, בראש ובראשונה, למשטרה ויטופל בה בהתאם להוראותיו של חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב- 1982."
וכן:
"חקירת סיבת המוות ביוזמת אדם מעוניין מיועדת בעיקרה למקרים יוצאי דופן, כגון אלה שבהם אין, לדעת האדם המעוניין, חקירה נאותה או אין חקירה בלבד, וזאת, למרות שהתקיימו יסודותיו של סעיף 19 לחוק, שצוטט לעיל."
בבג"צ 3542/93 אזוב נ' מדינת ישראל נאמר כי:
"תכליתו של החוק עניינו ליצור הליך שיפוטי אשר ישמש כאמצעי דיוני פלילי טרומי, לגילוי מעשי גרם מוות בעבירה, כאשר אינם ננקטים או עדיין אינם צפויים מהלכים שיפוטיים פליליים או הליכי חקירה על פי דין..."
אשר על כן, בצדק, מציינת באת כוח המשיבה בסיכומיה כי תכלית הוראות חוק חקירת סיבות מוות היא לאפשר קיומה של ביקורת שיפוטית לבירור סיבת מוות במקום בו הרשויות אינן נוקטות הליכי חקירה או הליכים פליליים על פי דין, הואיל והגיעו למסקנה כי מותו של אדם לא נגרם בעבירה.
עיינתי בהחלטתו של המשנה לפרקליט המדינה לגנוז את התיקים, משהגיע לכלל מסקנה כי חומר החקירה שנאסף בהם אינו מגבש חשד לעבירה פלילית.
הסמכות לגנוז תיקים מסורה בידי הפרקליטות, וקיום הליך חקירת סיבות מוות בשלב זה יהווה אכן ביקורת שיפוטית עקיפה על החלטת רשויות התביעה, ביקורת שאינה מסמכותו של בית משפט זה.
עם כל הצער, הכאב, ההזדהות והרצון להקל, ולו במקצת, על כאבם של בני המשפחות, מסקנתי היא כי אין בידי הכלים המשפטיים להיעתר לבקשתם ועל כן אני נאלצת לדחות את הבקשה.