מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לפסילת חלקים מהערכה נוירופסיכולוגית בתיק פלת"ד

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בא-כוח הנתבעת עמד על כך שהוא מייצג חברות בטיחות בתיקי פלת"ד זה עשרות שנים וההלכה הידועה כי לא בנקל ייפסל מומחה מוכרת וידועה לו, אך לטענתו, נסיבות המקרה דנן מצדיקות את פסילת המומחה.
המומחה הסביר כי סעיף 32(א)(1)(ג) קובע 25% נכות אם ישנו ליקוי קוגניטיבי בשניים מן התחומים הבאים: קשב, זכרון או תפקודים ניהוליים, ולטענת המומחה היו לתובע ליקויים בשניים מהתחומים, אלא שמי שביצע את האיבחון הנוירופסיכולוגי, ד"ר גליק, מצא ליקוי רק בתפקידים ניהוליים, ועל כך אפרט להלן.
התובע טען כי אין להתייחס לטענות הנתבעת בכל הקשור לחוות הדעת של פרופ' שטיינר שכן מינויו בוטל על ידי בית המשפט ולכן חוות הדעת הוצאה מן התיק ואינה חלק ממנה עוד.
כך סיכם כב' השופט ויצמן ברע"א 3866-12-21 (מחוזי מרכז) פלוני נ' שומרה חברה לביטוח בע"מ (החלטה מיום 8.12.21): "מינוי מומחה נוסף הוא נושא שאינו מעוגן במפורש בתקנות הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (מומחים) התשמ"ז- 1986 (להלן- התקנות), להבדיל מפסילת מומחה ומינוי מומחה אחר תחתיו על פי סעיף 17(א) לתקנות. עם זאת, במהלך השנים, ומכוח סמכותו  הטבועה של בית המשפט, התפתחה פראקטיקה של מינוי מומחה רפואי בנוסף למומחה קודם שמונה על ידי בית המשפט וזאת מקום בו הסתבר לבית המשפט כי אין בחוות דעתו של המומחה הראשון בסיס ראוי להערכת המצב הרפואי של הנפגע (אליעזר ריבלין, תאונת הדרכים - תחולת החוק, סדרי דין וחישוב הפיצויים 699-694 (מהד. 4, 2012)). ואולם בצד זה הובהר, כאמור, כי מינוי המומחה הנוסף לא ייעשה כדבר שבשיגרה, אלא אך ורק במקום בו בית המשפט חש כי נבצר ממנו להגיע לחקר האמת לגבי מצבו של הנפגע, בהסתמך אך ורק על סמך חוות דעתו של המומחה הראשון (ע"א 1534/12 - מוחמד זידאן ואח' נ' הראל חברה לבטוח בע"מ, (2013); רע"א 337/02 מזרחי נ' כלל חברה לביטוח, (להלן-עניין מזרחי) (2002); וראו פסק דיני תא (מרכז) 40227-01-14 - ת.ל. נ' כלל חברה לביטוח בע"מ (2015)).
 כך נקבע לעניין מינוי מומחה רפואי נוסף ברע"א 7777/99 גלס נ' יעקב (1999)  כי: "אכן, לא בכל מקרה בו מתגלות במהלך החקירה הנגדית, פירכות מסוימות בחוות דעתו של המומחה שנתמנה, מתעורר הצורך במינוי מומחה נוסף באותו תחום. אולם, כאשר מתעוררים ספקות מהותיים בדבר נכונות חוות הדעת, או משמתברר כי אין בה בסיס ראוי או מספיק להערכת המצב הרפואי, עשוי בית המשפט למנות מומחה מטעמו, כדי לאפשר לו בירור עובדתי מלא של השאלות במחלוקת. סמכות זו נתונה לבית המשפט אף אם לא נתבקש לכך על ידי אחד מבעלי הדין"    כך גם כתב כב' הש 'א. ריבלין בספרו הנזכר בעמוד 694-696 - "בית המשפט ימנה מומחה נוסף כאשר יש בלבו ספקות באשר ליכולתו להכריע בתיק על סמך חוות הדעת של המומחה שמונה: כך, למשל כאשר קיימות גישות שונות ברפואה והמומחה התבסס רק על אחת מהן או מקום בו יש לבית המשפט ספק בשאלה אם המומחה היתייחס נכונה לתלונותיו של התובע. מינוי מומחה נוסף ייעשה כאשר השופט חש שאין באפשרותו להגיע לחקר האמת... חשוב לזכור כי בית המשפט אינו חייב למנות מומחה נוסף במקרה בו אין הוא מוכן לסמוך על חוות דעתו של המומחה הקיים כלשונה כל עוד יכול בית המשפט להגיע, על סמך החומר שבפניו לממצאים הרפואיים הדרושים לו כדי להכריע במשפט. אין בית המשפט חייב למנות מומחה נוסף... את סמכותו למנות מומחה נוסף יפעיל בית המשפט בזהירות ולא כדבר שבשיגרה."   לא ניתן לומר כי בקשתה של הנתבעת למינוי מומחה נוסף מופרכת ואין לה על מה לסמוך.
...
הזיכרון המילולי והחזותי, תפקודי השפה והכשרים החזותים תקינים לסיכום: על פי בדיקה זו הודגמו ליקויים בתפקודים הניהוליים שחומרתם קלה.
אולם חמשת הנימוקים שפרטתי: הגרסה של ערפול הכרה והתעוררות באמבולנס שאינה עולה בקנה אחד עם תיאור מד"א בשטח ועם התיאור בתיעוד מבית החולים שערי צדק ממועד התאונה; הקביעה כי קיימת חולשה בצד ימין של הגוף, כאשר בדיקות אובייקטיביות כמו – דלדול שרירים והחזרים גידיים תקין והקביעה הינה על סמך תשובות מילוליות של התובע והתרשמות לא מתועדת ולא מפורטת; ללא הנמקה מדוע נקשרה הפרעת הקשב והריכוז לתאונה, מביאים אותי למסקנה כי לא מדובר בתמיהות של מה בכך, או תמיהות שגרתיות שמתקיימות בתיקים לא מעטים, אלא מדובר בספקות מהותיים שעולים בכל שלב ושלב של חוות הדעת.
כפי שציטטתי בסעיף 12 לעיל, מספרו של כב' השופט ריבלין: "בית המשפט ימנה מומחה נוסף כאשר יש בליבו ספקות באשר ליכולתו להכריע בתיק על סמך חוות הדעת של המומחה שמונה: כך, למשל כאשר קיימות גישות שונות ברפואה והמומחה התבסס רק על אחת מהן או מקום בו יש לבית המשפט ספק בשאלה אם המומחה התייחס נכונה לתלונותיו של התובע" (ההגשה שלי, ב"י), אני מוצאת כי במקרה זה יש לקבל את בקשת הנתבעת ולהורות על מינוי מומחה נוסף.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי בקשה מטעם הנתבעות להורות על פסילת חלקים מ"הערכה נוירופסיכולוגית" שנערכה לתובע בתיק פלת"ד זה. התביעה הנדונה הוגשה בגין נזק גוף שניגרם לתובע בגין פציעתו בתאונת דרכים מיום 10.2.2019 כנוסע באוטובוס שהתהפך לתעלה בצד הדרך.
תקנה 9(א) לתקנות פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (מומחים), התשמ"ז-1987 מאפשרת למומחה הרפואי שמונה בתיק פלת"ד "לידרוש מהנפגע לעמוד לבדיקה רפואית או אחרת". אין חולק איפוא כי המומחה בעניינינו היה רשאי להפנות את התובע להערכה נוירופסיכולוגית אצל המאבחן.
...
לאחר עיון זה, אני מורה כי הצדדים ישקלו אפשרות להגיע להסכמות שייתרו את הדיון שנקבע, ובכל מקרה שידברו ביניהם טרם קדם המשפט.
אין בכך כדי להצדיק מחיקת סעיף זה. לסיכום, הבקשה מתקבלת באופן שבו חלקים מ"הערכה נוירופסיכולוגית" שנמסרה על ידי הנוירופסיכולוג יימחקו, ובמקומן – יוספו אמירות מתומצתות או מתמצתות (פרפרזות), כפי שהוריתי לעיל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי מרכז-לוד ת"א 29885-08-14 בן כמאל ואח' נ' קרנית הקרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים ואח' תיק חצוני: בפני כב' השופט צבי ויצמן תובעים 1. איוב מחמוד בן כמאל 2. כאמל איוב 3. רימה איוב נתבעים 1. קרנית הקרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים 4. איוב מחמוד ג'מיל החלטה
בקשה לפסילת מסמכים רפואיים אשר הועברו ע"י התובעים לעיון המומחים הרפואיים אשר מונו ע"י בית המשפט לצורך קביעת נכותו של התובע 1 (להלן- התובע) כתוצאה מתאונת דרכים מיום 3.12.11.
מיסמך א הנו מיסמך המופנה אל ב"כ התובעים וככזה ברור כי הנו מוזמן, מיסמך ג מסכם את דיווח מישפחת התובע באשר למצבו, מיסמך ה הנו הערכה נוירו פסיכולוגית שהוזמנה באופן פרטי ע"י מישפחת התובע.
מיסמך ג – הנו טופס הפניה וקבלה של המרפאה לבריאות הנפש של משרד הבריאות, גם מיסמך זה נראה חלק מתיקו הרפואי של התובע במרפאה לבריאות הנפש, מדובר בטופס סטנדרטי של המרפאה, הכולל רובריקות קבועות אותם ממלא הרופא המטפל, הטופס נועד לצרכי הפנית הנפגע לטפול נידרש.
...
סוף דבר – אינני מתיר את המצאת המסמכים א, ה למומחה הפסיכאטרי, אין מניעה להמציא למומחה את המסמכים ב-ד. בנסיבות העניין אין צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רקע עובדתי כנטען בכתב התביעה, התובעת (להלן: "המשיבה"), ילידת 26.07.1979, נפגעה ביום 03.07.2011 בתאונת דרכים, התביעה הוגשה בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 (להלן: "חוק הפלת"ד). במקביל להגשת כתב התביעה, עתרה המשיבה בבקשה למינוי מומחים רפואיים בתחום האורתופדיה, נוירולוגיה, נוירופסיכולוגיה, א.א.ג, פסיכיאטריה, עיניים, שקום ותעסוקה.
שני מסמכים נוספים אותם עותרת המבקשת לפסול מהגשה למומחה הם מסמכים "נלווים" להערכה הנוירופסיכולוגית האמורה, אשר כותרתם "סיכום ביקור" ו"הפניה לריפוי בעסוק", הנסמכים על הממצאים שנקבעו בהערכה הנוירופסיכולוגית וניתנו על בסיסה.
אין כך בעניינינו, שכן המשיבה נבדקה והוערכה על יד פסיכולוג באופן פרטי, נראה כי לצורך ההליך המשפטי, אשר כאמור, אינו חלק מצוות הטיפול השוטף, לאחר שנבדקה על ידי מומחה מטעם ביהמ"ש. ההערכה הנוירופסיכולוגית התקבלה מיד לאחר הגשת חוות דעת המומחה לתיק ביהמ"ש ובאותו שלב פנתה המשיבה אל המומחה בשאלות הבהרה אשר רובן מתבססות על ההערכה הנוירופסיכולוגית כאמור.
...
בעקבות החלטתי האחרונה, הוגשה מטעם המבקשת בקשה לביטול ההחלטה שניתנה "במעמד צד אחד" ובמקביל, עתרה המבקשת לפסילת המסמכים ולפסילת שאלות ההבהרה אשר נשלחו מטעם המשיבה לד"ר שטרייפלר.
המשיבה הגישה את שאלות ההבהרה למומחה תוך ימי הפגרה ומכאן שהמועד לא חלף וטענה זו של המבקשת דינה להידחות.
סוף דבר ד"ר שטרייפלר, יתבקש שלא להתייחס לשאלות ההבהרה ולמסמכים ששוגרו אליו וישיב אותם לב"כ התובעת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

ביום 28.11.13, הגישו המבקשים את הבקשה בה עסקינן, במסגרתה ביקשו מבית המשפט להורות על פסילת שלושה מסמכים אשר הומצאו למומחים הרפואיים ע"י המשיבה בטענה שהם אסורים בהמצאה לעיונו של מומחה רפואי הממונה מטעם בית המשפט בתביעה לפי חוק הפלת"ד, בין היתר בהיותם מסמכים מוזמנים על ידי התובעת.
בעיניין זה יש לציין כי בכדי שבדיקה תיחשב חלק מהליך רפואי – בדיקה לצרכי טפול – יש להראות כי זו הייתה המטרה הדומינאנטית שעמדה ביסודה (להבדיל, למשל, מבדיקה המשרתת את התכלית של מתן חוות דעת).
"איסור זה מיתקיים בין אם חוות הדעת הן גלויות ומפורשות ובין אם הן חבויות בתוך מסמכים, הנראים על פניהם כאישורים רפואיים או כמסמכים שנערכו לצורך טפול רפואי. גם מיסמך ערוך על ידי רופא מטפל, המסכם ומפרש את תיקו הרפואי של הנפגע, חורג מגדר המסמכים המותרים בהגשה" (אליעזר ריבלין תאונות הדרכים – סדרי דין וחישוב הפיצויים 562 (מהדורה שלישית, 1999))".
בין היתר הומלץ שהתובעת תישאר שנה נוספת בגן חובה, תעבור איבחון נוירופסיכולוגי וכן ריפוי בעסוק.
" ת.א (מחוזי י-ם) 11825-05/10 אור אבוטבול נ' ישראל אבוטבול (04/07/2011) בעיניין זה נקבע בפסק דינו של כב' השופט זילברטל ב-רע"א 3007/12 פלונית נ' הראל חברה לביטוח בע"מ (30/05/2012), כי: "אכן, על-פי מצוות המחוקק אין לצרף לבקשה למינוי מומחים ואין להציג למומחה "חוות דעת רפואית" (תקנה 8(א) לתקנות), אך נוכח האמור לעיל, אני סבור שאין להרחיב את משמעות המונח "חוות דעת" אל מעבר למסמכים שמתקיימים בהם סממנים מובהקים של חוות דעת, כגון: הערכת שיעור הנכות הצמיתה, הערכת סכויי ההחלמה או ההחמרה בעתיד (י' אנגלרד, פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, (מהדורה שניה, תש"ן), עמ' 279, ס' 439).
...
אף אם יש במסמכים מימד של חיווי דעה, הלכה היא כי אין בכך בכדי להביא בהכרח למסקנה כי המסמך כולו בגדר חוות דעת שהצגתה למומחים אסורה.
. ניתן יהיה לקבוע כי מדובר במסמך שנערך כל-כולו לצורך ההליך המשפטי רק במקרים בהם הדבר הוא בגדר מסקנה מובהקת המבוססת על מכלול הנסיבות (כגון מועד מתן המסמך ביחס למועדי ההליך, היותו מסמך יחיד שאינו משתלב בהקשר של טיפול רפואי שקיומו מעוגן במסמכים נוספים, ועוד).
אשר על כן ולאור העולה מהמקובץ, אני דוחה את הבקשה, ומתירה הצגת המסמכים בפני המומחים אשר מונו מטעם בית המשפט.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו