מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לפסילת דו"ח חוקר פרטי בשל האזנת סתר בלתי חוקית

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

וכך נקבע באותו עניין: "...גם אם אניח כי החוקר מטעם המבקשת פעל בנגוד להוראות חוק החוקרים הפרטיים בעת השגת מימצאי החקירה – ואיני נידרש להכריע בעיניין זה – אין הדבר כשלעצמו מוביל למסקנה כי פירות החקירה פסולים מלשמש כראיה במשפט. כשרות הראיה נבחנת בנפרד מחוקיות האופן שבו הושגה (ע"פ  115/82 מועדי נ' מדינת ישראל, פד"י לח(1) 197 (1984)). לאמור: אין הראיה נפסלת אך משום שלצורך השגתה הופר דבר חוק. אמנם, כלל זה אינו חזות הכל ונקבעו לו בחקיקה מספר חריגים. כך למשל, סעיף 13 לחוק האזנות סתר פוסל ממצאים שהושגו תוך הפרת החוק מלשמש כראיה בבית המשפט. הוראה דומה ניתן למצוא בסעיף 32 לחוק הגנת הפרטיות. אלא שלא כך בחוק החוקרים הפרטיים, בגדריו לא נמצאה כל הוראה הפוסלת ראיות שהושגו שלא כדין. משום כך סבורני כי לא היה מקום להורות על פסילת הקלטת והתמליל מטעם זה, ואף לא מן הטעם כי הן הושגו תוך הפרה לכאורה של כללי האתיקה החלים על חוקרים פרטיים.
אף בסיכומיה מציינת המשיבה בהרחבה כי: "חשבונית היא המסמך שמהוה ראיה חד משמעית ומכריעה לרכישת המוצר בישראל. מקור הדרישה לכך הוא כי לעיתים פונים אזרחים אשר רכשו את המוצר בחו"ל ובחלוף תקופה מסוימת, לעיתים שנים אחדות, מבקשים לקבל שירות ללא תשלום. מקור נוסף לדרישה זו נעוץ בכך שהרשתות והחנויות המוכרות את מוצרי המשיבה אינן ממלאות אחר (חובת – י.ק.) מילוי כל פרטי רכישת המוצר בתעודת האחריות ואין בדרישת המשיבה אלא לייעל ולהקל את השרות. זו דרישה לגיטימית וחוקית ואין בהן (כך במקור) כדי הפרה של הוראת תקנות הגנת הצרכן (אחריות ושרות לאחר מכירה)" (סעיפים 66-68 לסיכומים, ההדגשות במקור).
לאמור לעיל יש להוסיף את דברי מנהל המשיבה, מר בן נר בעדותו בבית המשפט לפיהם: "הדוח הזה מתאים לחשבונית שצירפת שאין לה לטעמי קשר למוצר שהמבקש התלונן עליו. צירפתם חשבונית על מוצר שנקרא fj32t המספר הסידורי שצוין על ידי המבקש היה של fj32t. יחד עם זה, בכתב התביעה הוגשה חשבונית להוכחת הרכישה של המוצר עם מוצר אחר" (עמ' 282 ש' 9-12).
...
רשלנות המבקשים לא הצביעו על חובת זהירות הקיימת בין המשיבות לבין חברי הקבוצה הצרכנים בהקשר זה, ואני סבור כי מקום בו אושרה עילת הפרת החובה הקוקה, אין להידרש גם לעילת הרשלנות.
סוף דבר מהטעמים המפורטים לעיל אני מאשר את בקשת האישור לגבי כלל המשיבות למעט מיני ליין בע"מ בהתאם לטבלה שבסעיף 257 לעיל ובהתאם למפורט להלן: הגדרת הקבוצה "כל מי שרכש או קיבל במתנה "טובין" (כהגדרתם בתקנות האחריות) שנרכשו בתקופה שהחל מיום 1.6.12 (לגבי טובין שמחירם הכולל עולה על 10,000 ₪) או שנרכשו בתקופה שהחל מיום 16.8.12 (לגבי טובין שמחירם עולה על 150 ₪ ועד 10,000 ₪), עד יום 11.2.24 (יום מתן ההחלטה בבקשת האישור), אותם ייבאו או ייצרו ו/או שיווקו המשיבות, אשר נדרש לשלם עבור שירות בתקופת האחריות ו/או שטרח בבירור תקופת האחריות או בשחזור חשבונית רכישה למטרת קבלת שירות בתקופת האחריות, והכל – בשל כך שהמשיבות לא צירפו לטובין מדבקת אחריות, ו/או שהמשיבות לא הכירו בתוקפה של מדבקת אחריות מלאה ו/או לא מילאו את מדבקת האחריות כשביצעו מכירה כקמעונאיות, ו/או שמתן שירות הותנה על ידי המשיבות בהצגת חשבונית רכישה ו/או שבתנאי תעודת האחריות של הטובין כלול תנאי בדבר חובת הצגת חשבונית רכישה".
תביעתו האישית של יקיר ניסים נגדה – נדחית, והוא ישלם לה את הוצאות ההליך בסך 15,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לאחר משא ומתן בין הצדדים שכשל הוגשו ראיותיהם, ובמסגרת זו ניתנה רשות לדחיית העיון בדוח חוקר שהוכן על ידי התובעים.
וכך קבע בית המשפט העליון ברע"א 7219/11 ‏‏הפניקס חברה לביטוח נ' נעים (11.6.2012) (להלן "עניין נעים"): "גם אם אניח כי החוקר מטעם המבקשת פעל בנגוד להוראות חוק החוקרים הפרטיים בעת השגת מימצאי החקירה – ואיני נידרש להכריע בעיניין זה – אין הדבר כשלעצמו מוביל למסקנה כי פירות החקירה פסולים מלשמש כראיה במשפט. כשרות הראיה נבחנת בנפרד מחוקיות האופן שבו הושגה (ע"פ 115/82 מועדי נ' מדינת ישראל, פ"ד לח(1) 197 (1984)). לאמור: אין הראיה נפסלת אך משום שלצורך השגתה הופר דבר חוק". בית המשפט העליון עמד על חריגים לכלל האמור, שעניינם השגת ראיה באמצעות האזנת סתר או תוך פגיעה בפרטיות, אך חריגים אלו אינם חלים בעניינינו ואף לא נטען לכך.
...
לא שוכנעתי כי הנתבע 1 מסייע לעסק בצורה כלשהי, מייעץ לו או תורם לתפעולו בדרך כלשהי.
התוצאה אשר על כן אני מורה כי הנתבעים יפנו את הנכס מכל אדם וחפץ וימסרו את החזקה בו לתובעים לא יאוחר מיום 1.3.20.
הנתבעים ישלמו לתובעים שכ"ט עו"ד בסך של 7,000 ₪ והוצאות משפט וזאת תוך 30 יום.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מבחינה מעשית סבורים הם כי אין בגישה המבקשת לראות בפעולות הצדדים שתי עיסקאות נפרדות משום סיוע לפיתרון הסוגיה, שכן זו מחייבת היתמודדות עם שורה של שאלות משפטיות סבוכות (כגון הוכחת הסכמה בעל-פה הסוטה ממסמך בכתב, דרישת כתב ביחס לחוזה הנסתר, מעמדו של זכרון דברים כהסכם מחייב ועוד), כאשר בסופו של דבר השאלה חוזרת למקומה – לסוגיית אי החוקיות (פרידמן, בעמ' 160-157; בן פורת, בעמ' 188-187).
עוד ביקשה המשיבה לפסול את הדוח "בשל העובדה שכותבו ביצע את החקירות תוך היתחזות לאחר, הטעה, תחבולה והצגת מצגי שוא כלפי הנחקרים", וזאת בנגוד לתקנות חוקרים פרטיים ושרותי שמירה (אתיקה מקצועית), התשל"ב-1972 (להלן: "תקנות האתיקה").
כך למשל, סעיף 13 לחוק האזנות סתר פוסל ממצאים שהושגו תוך הפרת החוק מלשמש כראיה בבית המשפט.
...
המשיבה טענה בתגובתה כי יש לדחות את הבקשה.
מכלל האמור אני קובעת אפוא כי החוזה הנסתר בין המשיבה לחייב התבסס על חזקת השיתוף וקבע חלוקה שווה של הנכסים ביניהם, ובפרט לגבי דירת המגורים, וזאת אף אם למראית עין נכסים אלה נרשמו על שם המשיבה.
סוף דבר בקשת המנהל המיוחד מתקבלת באופן חלקי במובן שאני קובעת כי מחצית הזכויות של המשיבה בדירת המגורים ברחוב יחזקאל שטרייכמן 6, תל-אביב, הידועה כגוש 6884, חלקה 17, יוקנו למנהל המיוחד.
כמו כן אני קובעת כי מחצית ממניותיה של המשיבה בחברת או. אר. ג'י. גרין אנרג'י בע"מ, ח.פ. 51-483851-5, ובחברת פסגות גבעתי ייזום פרויקטים בע"מ, ח.פ. 51-538415-4, יוקנו אף הן למנהל המיוחד.

בהליך רשות ערעור פלילי (רע"פ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

כמו כן, נדחתה טענת המשיב כי הבקשה לבצוע האזנות סתר לא הוגשה בידי הגורם המוסמך לכך – מנהל המחלקה לחקירות שוטרים או סגנו, בהתאם לסעיף 6(א) לחוק האזנת סתר, התשל"ט–1979 (להלן: החוק) וסעיף 49יא(א) לפקודת המישטרה [נוסח חדש], התשל"א–1971, מאחר שנקבע כי החתימה על הבקשה והגשתה נעשו "על דעתו ובאישורו" של סגן מנהל המחלקה לחקירות שוטרים, לאחר ששקל את נחיצותה לצורך החקירה ואת כלל השיקולים הרלוואנטיים.
המערערת הוסיפה וטענה כי קביעה לפיה לא ניתן לעשות שימוש בתוצרי ההאזנה לצורך הוכחת עבירות מסוג עוון, "עלולה להביא לאבסורד" במישור המעשי.
שכן, לגופו של עניין, בעיניינו של המשיב – ובכך מסכים אני עם מסקנתו האופרטיבית של חברי – לאור קירבתן של העבירות 'הנוספות' עבירת מירמה והפרת אמונים לעבירת השוחד, לא חרגה הרשות החוקרת מתכלית הצוו שניתן ולא נפל פגם בכך שלא פנתה בבקשה להסרת המיגבלות (וראו לתמיכה בעמדה זו עמ' 19 לסיכום דיוני ועדת החקירה הפרלמנטרית: "ניתן צו האזנה ביחס לעבירות של שוחד, אך במהלך ההאזנה מתגלות ראיות הנוגעות לעבירות קשורות כמו מירמה והפרת אמונים. על פי דו"ח צוות משיח במקרה כזה לא חייבים לגשת לבית המשפט כי רואים את ההאזנה לעבירות אלה כנגזרת מההיתר המקורי").
השופט קרא, לעומת זאת, מציין כי הפרקטיקה של בקשת צו הרחבה היא אמנם ראויה, ואולם אינה מעוגנת בחוק האזנת סתר – ועל כן אין מקום לחייב את הרשות החוקרת לפנות לבית המשפט לקבלת צו מסוג זה. לגישתו, סעיף 13(ג1) לחוק מקנה לגופי האכיפה את הרשות לעשות שימוש בתוצרי האזנת סתר לצורך הגשת כתב אישום והרשעה בעבירה שונה מאלה שפורטו בצו המתיר, ולכן ספק אם העדר פנייה כאמור יכול להביא לפסלות הראיות מחמת אי-קבילות (פסקה 6 לפסק דינו של השופט קרא).
במסגרת העיסוק בפרשנות סעיף 13(ג1) לחוק האזנת סתר, ובבואנו ליצוק תוכן להוראת חוק זו, יש לתת את הדעת לתכליתו של החוק ולאינטרסים שביסודו המושכים לכוונם מנוגדים.
המקרים שבהם ניתן לקבל היתר לבצוע האזנת סתר הם חריגים ומגודרים היטב בחוק, והם תוצר של מערכת איזונים פנימית: "חוק האזנת סתר מגלם בתוכו איזון בין שני אינטרסים מתנגשים: מצד אחד, ניצב אינטרס קידום ההליך הפלילי באמצעות השגת ראיות נגד חשודים בבצוע פשעים, ולצורך מילחמה בעבריינות; מצד שני, עומד אינטרס ההגנה על הפרטיות ועל צינעת חייו של האדם, שהאזנת הסתר פולשת לחייו הפרטיים, וחודרת גם לפרטיות צדדים שלישיים, ששיחותיהם מישתלבות בהאזנה בלי ידיעתם ובלי הסכמתם. חוק האזנת סתר טומן בחובו איזון בין הצורך להגן על הפרט מפני היתערבות בצינעת חייו על ידי האזנה לשיחותיו ללא רצונו וללא ידיעתו, לבין צרכי החברה בקיום אמצעי האזנת הסתר בשל שיקולים של מילחמה בפשע". (בג"ץ 5207/04 אפל נ' היועץ המשפטי לממשלה, פסקה 7 (20.5.2007); להלן: עניין אפל).
...
ומשהונחה הבקשה על שולחנו של הנשיא, עליו לתת את דעתו, בין היתר, לשורה של שיקולים כדלקמן: מה הם השיקולים אשר צריכים להנחות את השופט בגבשו עמדתו לעניין בקשה למתן היתר להאזנת סתר? בלי להתיימר לקבוע כאן רשימה ממצה, הרי נראה לי כי על השופט לברר, בעזרת החוקר המבקש, את השאלות הבאות: האם מדובר בחשד לביצוע עבירה חמורה, אשר יש לציבור עניין מרבי במניעתה או בגילוי מבצעיה, אשר גובר על העניין שיש לו בהגנה על פרטיותם של האנשים שהבקשה נוגעת להם? האם נחה דעתו של השופט, כי ההאזנה לשיחות טלפוניות של החשודים הינה אכן נחוצה להשגת המטרות הנ"ל, ואין בנמצא שיטות חקירה רגילות ושיגרתיות העשויות באופן סביר להבטיח תוצאות דומות? אם הבקשה מוגבלת להאזנה לשיחות של חשוד מסוים, או של חשודים אחדים מסוימים, יבדוק השופט האם אכן יש בידי החוקרים מידע המספיק לעורר חשד נגד הנוגעים בדבר, במידה המצדיקה פגיעה בפרטיותם בדרך של האזנת סתר לשיחות הטלפון שלהם.
סופו של דבר, אני מצטרפת לעמדתו של חברי השופט י' אלרון, כמפורט בסעיף 35 לפסק דינו.
ובמישור האופרטיבי, אני סבורה כחבריי שיש לקבל את הערעור ולהחזיר את התיק לבית המשפט המחוזי כדי שידון בהרשעת המשיב בעבירת מרמה והפרת אמונים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

באותה נשימה, התובע ציין כי מחמד ביקש לקיים עמו מפגש לפני הבוררות וכי הוא הסכים לכך, מתוך כבוד לרצון המשפחה, מחמד הגיע למפגש עם התובע בלווי הוריו, הנתבעים 2 ו-3, וזאת על אף שהתובע הבהיר להם כי הדבר אינו חוקי ואינו מקובל.
למחרת היום, ביום 6.9.2017, הנתבעת 1 הגישה בקשה לפסילת דו"ח הבוררים ומינוי בוררים חדשים תחתיהם, וזאת בעקבות הדברים שעלו מהודעת התובע מיום 5.9.2017.
התובע טוען כי אמירת הדברים הפוגעניים מול החוקר עונה על הגדרת המונח פירסום בחוק איסור לשון הרע, ואילו הנתבעים 2ו- 3, טוענים כי החוקר הפרטי הנו השלוח של התובע, ומשכך, אמירת הדברים הפוגעניים בפניו הנה כאמירתם בפני התובע עצמו.
בעיניין זה ראו 7219/11 הפניקס חברה לביטוח נ' בויראת נעים (נבו 11.6.2012), שם נקבע כדלקמן: "גם אם אניח כי החוקר מטעם המבקשת פעל בנגוד להוראות חוק החוקרים הפרטיים בעת השגת מימצאי החקירה- ואיני נידרש להכריע בעיניין זה- אין הדבר כשלעצמו מוביל למסקנה כי פירות החקירה פסולים מלשמש כראיה במשפט. כשרות הראיה נבחנת בנפרד מחוקיות האופן שבו הושגה (ע"פ 115/82 מועדי נ' מדינת ישראל, פד"י לח (1) 197 (1984)). לאמור: אין הראיה נפסלת אך משום שלצורך השגתה הופר דבר חוק. אמנם, כלל זה אינו חזות הכל ונקבעו לו בחקיקה מספר חריגים. כך למשל, סעיף 13 לחוק האזנות סתר פוסל ממצאים שהושגו תוך הפרת החוק מלשמש כראיה בבית המשפט. הוראה דומה ניתן למצוא בסעיף 32 לחוק הגנת הפרטיות. אלא שלא כך בחוק החוקרים הפרטיים, בגדריו לא נמצאה כל הוראה הפוסלת ראיות שהושגו שלא כדין...מדברים אלה אין להסיק כי הפרת חוק החוקרים הפרטיים נותרת לעולם ללא מענה וכי איש הישר בעיניו יעשה. אלא שהתרופה להפרת חוק החוקרים הפרטיים אינה מצויה במישור הראייתי, כי אם במישור המשמעתי והפלילי (וראו לעניין זה סעיפים 25 ו- 30 לחוק החוקרים הפרטיים).
...
לאור כל האמור לעיל, אני קובעת כי לא קמה לנתבע 2 עילה בגין לשון הרע בנוגע לאירוע הנ"ל. כאן המקום לציין, כי לא מצאתי לדון בטענות הצדדים בכל הנוגע להרחבת החזית הנטענת לגבי המכתב ששלח התובע לבית הדין ביום 5.9.2017.
לאור כל האמור לעיל, אני קובעת כי עלה בידי הנתבע 2, להוכיח את עוולת התקיפה.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, אני מחייבת את התובע לשלם לנתבע 2 פיצוי כספי על סך של 7,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו