דיון והכרעה
המסגרת המשפטית
העקרון הבסיסי בדבר זכותו של שותף במקרקעין לידרוש את פירוק השתוף מעוגן בסעיף 37 לחוק המקרקעין המורה כי "כל שותף במקרקעין משותפים זכאי בכל עת לידרוש פירוק השתוף".
התפיסה המונחת ביסוד הקניית הכוח המשפטי לכל שותף לפירוק שתוף הנה ש"קיומם של יחסי שותפות מקום בו השותפים מסוכסכים אינו רצוי, שכן יכולתה של מערכת המשפט להשכין שלום בין שותפים השרויים במחלוקת, או לכפות עליהם שתוף פעולה, היא מוגבלת.
כפי שהצביע בית המשפט הנכבד בפרשת יפתח, שותף במקרקעין המתנגד לפירוק שתוף על דרך של מכירה, ועומד על חלוקה בעין או על רישום בית משותף אשר תאפשר לו להשאר במקרקעין, מפעיל את "שיקול הדעת הקנייני" שלו ביחס למקרקעין, כלפי השותף המבקש לכפות עליו את מכירתם.
אלו השאלות העיקריותה המתעוררות, אשר נדון בהן כסדרן:
האם פירוק השתוף על דרך רישום בית משותף יגרום ל"הפסד ניכר" לשותפים?
האם פירוק השתוף על דרך רישום בית משותף יוביל ל"שיתוק מערכות הבית המשותף"?
האם יש להמנע מפירוק השתוף בשל הליכי ההסדר?
"הפסד ניכר"
טענתה העיקרית של התובעת הנה כי רישום בית משותף יגרום ל"הפסד ניכר" לשותפים.
...
אולם בסופו של דבר הסכם לא נחתם, ונדרשת הכרעה.
זאת, לאחר שבית משפט השלום דחה את הדיון למשך 4 חודשים על מנת לאפשר לב"כ הנתבעת להביא בפני בית המשפט תוכנית חלוקה על פי תשריט מאושר, ואילו במועד הדיון הנדחה התברר כי ב"כ הנתבעת לא עשה דבר, ולא הביא "כל תשריט מאושר או בלתי מאושר ואף לא הצעת תשריט". בנסיבות אלה, שבהן "לא נעשה כל דבר מצדו של הנתבע לשם המצאת תשריט מאושר" לא מצא בית המשפט מקום להתיר דחיה נוספת.
סוף דבר
מכל הטעמים המפורטים מצאתי כי יש לדחות את תביעת התובעת לפירוק שיתוף בדרך של מכירה, שכן הדרך הראויה לפירוק השיתוף בנסיבות העניין הינה על דרך רישום בית משותף כמצוות סעיף 42(א) לחוק המקרקעין.
התביעה נדחית אפוא.