מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לפי תקנה 114א לתקנות סדר הדין האזרחי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

נביא לעניין זה מדבריו של כב' הש' א. גרוניס בעיניין רעא 1690/14 - כפיר בן אדוה נ' חברת דואר ישראל בעמ,(2014) – "...דעתי היא, כי ההחלטה שניתנה על ידי בית המשפט המחוזי נכנסת בגדר החריגים המנויים בסיפה לסעיף 1(10) לצוו בתי המשפט, שכן עסקינן בטענה להפרת צו עיון במסמכים שנזכרו בכתבי טענות, ולפיכך ניתן לראותה כהחלטה בעיניין עיון במסמכים. ודוקו, ער אני לכך כי אין מדובר בהשגה על החלטה המורה על מתן צו לעיון, אלא בהשגה על החלטה בה נדונה טענה להפרה של צו שניתן בעבר. להשקפתי, שני המקרים המתוארים באים בגדר החריגים שנקבעו בסיפה של סעיף 1(10) לצוו בתי המשפט, שכן מדובר בהחלטות "בעיניין... עיון במסמכים...". משכך, איני סבור כי הוראות צו בתי המשפט חלות במקרים מסוג זה" (וכן ראו רעא 9989/17 - ניו ספורט אנד מרקטינג בעמ נ' עוד עמית זילברג, (2018), ממנו עולה כי בתי המשפט דנים כדבר שבשיגרה בבקשות רשות לערער שעניינן מחיקת כתבי הגנה ע"פ תקנה 122 לתקנות) ולגופם של דברים – מחיקת כתב הגנה- קיצורו של דין סמכותו של בית המשפט להטיל סנקציה על בעל דין שהפר צו ולרבות צו בעיניין גילוי ועיון במסמכים ומענה על שאלון, קבועה בתקנה 122 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן- התקנות) המורה: "בעל דין שאינו מקיים צו להשיב על שאלון, צו לגילוי מסמכים, צו לעיון במסמכים או צו למתן פרטים נוספים לפי תקנה 65, הרי אם הוא התובע ימחק בית המשפט או הרשם את תובענתו, ואם הוא הנתבע ימחק בית המשפט או הרשם את כתב הגנתו ודינו כדין מי שלא הגיש כתב הגנה, אלא שרשאי בית המשפט או הרשם להאריך את המועד לקיום הצוו." בצד זה הובהר בפסיקה כי עסקינן בסנקציה חריפה ומרחיקת לכת הפוגעת בזכות הגישה לערכאות ועל כן היא שמורה למקרים חריגים וקיצוניים בלבד, כאשר ניכר כי בעל הדין פעל בזדון ובזלזול כלפי בית המשפט, ואולם במקום שקיימות אינדיקאציות לכך שבעל הדין פעל בתום לב או מתוך חוסר הבנה ואפילו מתוך רשלנות, יימנע בית המשפט משימוש בסנקציה חמורה זו. כך הובהר, כדוגמה, ברע"א 9989/17 ניו ספורט אנד מרקטינג בע"מ נ' עמית זילברג (2018) (להלן- עניין ניו ספורט): " הסנקציה של מחיקת כתב תביעה או כתב הגנה היא חריפה ומרחיקת לכת שכן היא נושאת בקירבה פגיעה בזכות הגישה לערכאות ובזכותו של בעל דין להליך הוגן ... משכך, הלכה מושרשת היא כי השמוש באמצעי זה שמור למקרים קצוניים – רק כאשר ניכר כי בעל דין פעל בזדון או הביע זילזול בבית המשפט...ואכן, סקירת הפסיקה של בית משפט זה בנוגע לתקנה 122 מעידה כי השמוש בה נעשה במשורה, בנסיבות חריגות בלבד; וככל שישנן אינדיקאציות כי בעל הדין פעל בתום לב או מתוך חוסר הבנה – ולוּ ברשלנות – יימנע בית המשפט ממחיקת כתב התביעה או כתב ..."(הדגשה שלי – צ.ו) עוד נפסק, כי אין דומה עניין מחיקת כתב התביעה (שאינו מהוה מעשה בית דין) לעניין מחיקת כתב הגנה המהוה למעשה מתן פסק דין כנגד הנתבע.
נוסף על כך, יש לזכור כי לפי תקנה 114א לתקנות סד"א בעל דין שהוצא נגדו צו לגילוי מסמכים, בין אם כללי בין אם ספציפי, והוא אינו ממלא אחריו "לא יהא רשאי להגיש את המסמך כראיה מטעמו באותה תובענה, אלא ברשות שנתן בית המשפט לאחר שנוכח כי היה לבעל הדין הצדק סביר למחדלו" (אורי גורן סוגיות בסדר דין אזרחי 246 (מהדורה שתים עשרה, 2015)) "(עוד ראו לעניין זה - (ראו:רע"א 5247/15 תיאופילוס נ. הימנותא בע"מ (2016); רע"א 6715/05 מחסני ערובה נעמן בע"מ נ' איזנברג (2005))
...
בנסיבות הנדון, אני סבור כי על אף שנפלו פגמים של ממש בהתנהגות המבקשת וכי מצופה היה מהמדינה לפעול ביתר נחישות לקיום צווי בית המשפט באופן מלא ובמועד, הרי שעל אף שכך ראוי היה בנדון לנקוט בסנקציה פחות קיצונית ומרחיקת הלכת של מחיקת כתב הגנתה ולהסתפק בהטלת הוצאות לשיכמה של המבקשת.
מחיקת כתב ההגנה בשלב זה והותרתה של המבקשת ללא כל הגנה נחזית להיות קיצונית בנסיבות אלו, וזאת אף שאני מקבל את הטענה כי התנהלות המבקשת בנסיבות העניין הייתה לא ראויה, ואולם אינני סבור כי היא הגיעה עד כדי זדון.
סוף דבר נוכח האמור, הריני מקבל את הבקשה ומורה על ביטול החלטתו של בית משפט קמא בדבר מחיקת כתב הגנתה של המבקשת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

כאשר ישנה טענה לאי קיום צו המורה על גילוי מוקדם, נקודת המוצא להכרעה בבקשה למחיקת התובענה עוגנה בפרק ט' בתקנות סדר הדין האזרחי התשמ"ד -1984 (להלן: "התקנות הנוכחיות"), הדן בהודיות, שאלונים וגילוי מסמכים.
נוסף על כך, יש לזכור כי לפי תקנה 114א לתקנות סד"א בעל דין שהוצא נגדו צו לגילוי מסמכים, בין אם כללי בין אם ספציפי, והוא אינו ממלא אחריו "לא יהא רשאי להגיש את המסמך כראיה מטעמו באותה תובענה, אלא ברשות שנתן בית המשפט לאחר שנוכח כי היה לבעל הדין הצדק סביר למחדלו" (הדגשה לא במקור א.ב.).
...
בדיון ביום 18.5.20 הבוקר ביום 18.5.20 הופניתי ל"הודעה על הגשת ראיות מטעם התובע" .המדובר במסמך שכולל לכאורה כ495 עמודים בעמוד השני בהודעה נכתב :"המסמכים מוגשים על מנת לעמוד במועדים שנקבעו על ידי בית המשפט הנכבד" ( כך במקור א.ב.) בדיון כוח הנתבעות עמד על שתי בקשותיו ובין היתר , טען , שעקב התנהלות מצד התובע יש לקבל את הבקשה העיקרית למחיקת תובענה .
ב"כ הנתבעת טען, בין היתר בדיון שדין הבקשה למחיקת התובענה להתקבל גם הואיל והטעמים שנרשמו בתשובת התובע להפרת הצו פשוט אינם רלבנטיים מהסיבות העיקריות הבאות:א. בזמן הסכמה שקיבלה תוקף של החלטה , ידעו שמדובר בראיות של 13 שנה, ב. הייתה החלטה והסכמה על מסירת מסמכים בדרוג ועל הגשת ראיות בדירוג.
( המדובר כידוע הן במסמך מועיל והן במסמך מזיק) בנסיבות אלה בפרט בתיק הותיק זה, לא ברור גם על יסוד מה הבוקר כשהופיע חיווי על סריקת מאות מסמכים צורפה הודעה :" המסמכים מוגשים על מנת לעמוד במועדים שנקבעו על ידי בית המשפט הנכבד" ( כך במקור א.ב.) בשורה התחתונה- מהמקובץ עולה, כי ספק גדול אם אין זה המקרה המיוחד שבו מוצדקת המחיקה, בראי "נקודת האיזון" בסעיף 122 לתקנות הנוכחיות, בלא להאריך את המועד פעם נוספת, וזאת בשים לב למחדלים, לא כל שכן להצטברותם והשלכתם ברגיל.
וברור שעל מנת שלא לפגוע בזכויות הדיוניות גם של הנתבעות בפרט בשים לב להיקף החומר והמורכבות שציינו הצדדים נדרשת הארכה להגשת ראיותיהן סוף דבר אשר על כן, הבקשה של הנתבעת 2 למחיקת תובענה נדחית לעת עתה, ובקשת התובע למתן ארכה להגשת הראיות מתקבלת, וכפועל יוצא - גם הבקשה למתן ארכה של הנתבעות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוסף מבקש וטשטיין כי בית המשפט יורה לפי תקנה 114א לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן: "תקנות סדר הדין האזרחי") כי לא תותר הצגת מסמכים שלא גולו בהליך גילוי הראיות.
...
כללי מונחות לפניי בקשות הדדיות להורות על קיום החלטתי בבקשות שמספרן 21, 22, 23 ו-24, אשר ניתנה ביום 13.12.2016 (להלן: "ההחלטה").
משכן אני דוחה את בקשת כהן.
לא מצאתי שמועדים אלו רלוונטיים למחלוקת המתבררת בענייננו ולכן אני דוחה את בקשתו של כהן.
משכך אני נעתר לבקשת כהן ומורה על וטשטיין להגיש כתבי התחייבות מטעם חברת ל.וו.אי.פי.אס ומטעם משרד ליעד וטשטיין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לטענת המבקשים היות התקנות הישנות חלות על בקשה זו, הרי שבהתאם לתקנות משהתובעים לא גילו את המסמכים עליהם עם מסתמכים בראיות מטעמם במסגרת ההליך שבכותרת, הרי שלפי תקנה 114א לתקנות התקסד"א- 1984 מנועים התובעים מלהסתמך על המסמכים אלא ברשות בית המשפט ולאחר שנוכח כי היה לבעל הדין הצדק סביר למחדלו.
...
יחד עם זאת ועל אף האמור, עיון בתצהירים וטענות הצדדים ונימוקיהם מעלה כי יש צדק בנימוקי התובעים, וכי דין הבקשה להידחות, שכן כלל המסמכים גולו לנתבעת מס' 1 בהליך שבכותרת או במסגרת כלל ההליכים שמתנהלים ביניהם.
סבורתני כי התובעים פעלו לגילוי כלל המסמכים המצויים ברשותם וזאת במסגרת תצהיר גילוי המסמכים מיום 23/11/21 ורק בשל נימוק זה דין הבקשה להידחות.
בנסיבות אלו סבורה אני כי עולה החשש שהנתבעת עושה שימוש לרעה בהליכי משפט בכדי למשוך זמן ולהתיש את כל הנוגעים בדבר וכי המסמכים הנדרשים לה כבר מצויים ברשותה זה מכבר וכי אין נפקות עניינית מעשיית לבקשה זו. בנסיבות אלו ולאור האמור, הבקשה למחיקת ראיות התובעים והוצאת המסמכים מהתיק נדחית בזאת.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

המבקשים לא פעלו בזדון ולא מנעו את הגילוי לצורך השגת יתרון דיוני אלא להיפך: המבקשים לא היו יכולים להשיג את המסמכים, ועניין זה מהוה "הצדק סביר" במובנו לפי תקנה 114א לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 החלות בעיניין דנן (להלן התקנות הישנות).
...
אני סבורה כי מדובר בבקשה לפי פרק ט' (וראו תקנה 112 לתקנות הישנות; ותקנות 57-58 לתקנות החדשות), עליהן כידוע לא ניתן לבקש רשות ערעור לפי הוראת סעיף 1(10) לצו בתי המשפט (סוגי החלטות שלא תינתן בהן רשות ערעור), התשס"ט-2009 (להלן הצו) הקובע כי: לא תינתן רשות ערעור על החלטה מן הסוגים המפורטים להלן: (10) החלטה לפי פרק ט' לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, למעט החלטה בעניין גילוי מסמך פלוני, עיון במסמכים ובעניין טענת חיסיון.
אינני מקבלת את טענת המבקשים לפיה החלטת בית משפט קמא ביחס לבקשה 97 הינה החלטה בעניין גילוי מסמך פלוני.
לכן, לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את בקשת רשות הערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו