מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לפטור מהפקדת ערבון בשל קיזוז כספי מכירת דירה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הנסיבות הצריכות לעניין הן בתמצית אלה: המערערים רכשו מן המשיבים דירה לפי הסכם מכר שנעשה ביום 17.6.2014, וקיבלו את החזקה בדירה ביום 26.8.2014.
ב"כ המערערים שיגרה אל המשיבים הודעת ביטול הסכם המכר, אך ב"כ המשיבים דחתה את טענותיהם, ולכן הגישו המערערים את תביעתם בה עתרו למתן סעד המורה על ביטול הסכם המכר, השבה מלאה של כספי התמורה וכן סעדים של פיצויים והחזר הוצאות.
באשר לעילה השנייה של הבקשה לסילוק על הסף (העידר זיקה בין העירעור העקרי לבין העירעור-שכנגד) נטען על ידי המשיבים, שההתדיינות ביחס להחלטת בית-משפט קמא בבקשה מספר 36, קשורה קשר בל יינתק לתוצאת העירעור העקרי, ונושא ההוצאות הוא נושא שהפסיקה קבעה, כי ראוי ולגיטימי להעלותו בגדרי ערעור-שכנגד, מה גם, שהמערערים עצמם העלו את עניין ההוצאות במסגרת העירעור העקרי.
בהתייחס למחיקת העמוד האחרון שבסיכומי המשיבים נטען, שהעמוד האחרון כלל חלק מטענה שהועלתה על ידי המשיבים ביחס להפחתת הפצוי המוסכם שנקבע בהסכם המכר, לרבות טענת קזוז, וכן נכלל באותו עמוד פרק העוסק בהתנהלות הדיונית של המערערים.
מכאן, שכל עוד לא הומצאה למשיבים הודעה בדבר הפקדת ערבון (או החלטת פטור מערבון) לא ניתן לומר שהומצא כתב העירעור "לפי תקנה 420". החלטת כב' סגן הנשיא השופט א. אליקים מיום 22.6.20, המורה לב"כ המערערים להמציא עותק מהודעת העירעור (ביחד עם ההחלטה מיום 22.6.20) למשיבים, לא יאוחר מיום 29.6.20, היא בהחלט הוראה והחלטה שחובה על המערערים לקיימה כהלכתה, ואולם, אין היא באה במקום הוראת תקנה 434, ואין היא באה במקום תקנה 420 הקובעת, מה המסמכים שחובה על המערערים להמציאם למשיבים.
...
.9 כפי שכבר הוסבר לעיל, מסקנתי היא, כי גם במקרה שלפנינו שאלת האחריות בנזיקין ושאלת גובה הנזק קשורות זו בזו באופן היוצר זיקה מספקת בין הערעור שכנגד לבין הערעור העיקרי, קרי - האחריות והפיצויים הם שניהם חלק מעניין אחד.
שני טעמים מובילים למסקנה זו: הטעם האחד מבוסס על בחינה מהותית של שאלת היחס בין האחריות הנזיקית לבין הפיצוי הנזיקי במסגרת עוולת הרשלנות, והטעם השני עניינו בשיקולי מדיניות, לפיהם יש לבחון את שאלת היקפו של הערעור שכנגד" (ההדגשה שלי – י.ג.).
התוצאה מכל האמור לעיל היא, שאני דוחה את הבקשה למחיקת הערעור-שכנגד על הסף, על כל חלקיה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

במסגרת הבקשה עותר המבקש לפטור מהפקדת ערבון או לחילופין, לקזוז סכום הערבון מסכום ההוצאות ושכ"ט עו"ד, ככל שייפסק כנגד המבקש מסכום ההוצאות שנפסקו לטובתו על ידי בית משפט קמא.
כמו כן, הוגשה תביעה כספית (2666-06-16)- שנמחקה.
המשיבה לא הפקידה את הסכום האמור ולפיכך, העגורן נשאר בידי המבקש ובשל צו המניעה, לא נמכר או הועבר לאחר.
המבקש לא פירט האם יש בבעלותו כרטיסי אשראי; האם יש בבעלותו דירה; מה עלה בגורלו של העגורן וכן פירוט אודות כלים נוספים שיש בבעלותו (המשיבה מפנה לנטען על ידי המבקש בהליך שהתנהל בבית משפט קמא, שם טען כי שווי העגורן מסתכם בסך של כ- 140,000 ₪).
...
דיון והכרעה; לאחר עיון בבקשה, בתגובה, בתשובה ובפסק הדין מוחלט להיעתר לבקשה באופן חלקי, זאת מהנימוקים שיפורטו להלן: תקנות 427 ו- 428 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984 קובעות חובת הפקדת עירבון על מנת להבטיח את הוצאות הצד שכנגד היה והערעור יידחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הטענה ביחס להלוואה על סך 100,000 ₪ היא טענה כנגד אבי המבקשות אשר לא ראוי לכרוך בעסקת מכר הדירות, הגם שאינה נכונה, מאחר ומדובר בהיתחשבנות הקיימת בין אבי המבקשות למשיב 2 אשר הוא זה שחייב כסף לאבי המבקשות.
המבקשות טוענות כי אינן קשורות להלוואה הנטענת כנגד אביהן על סך 100,000 ₪ ומבקשות לקזז את הפצוי בגין האיחור במסירה מהיתרה בגין רכישת הדירות.
(ג) המבקש יפקיד ערובה מספקת, להנחת דעתו של בית המשפט, ואולם בית המשפט רשאי, מטעמים מיוחדים, לפטור את המבקש מהפקדת ערובה, אם סבר שהדבר צודק וראוי בנסיבות העניין וכן רשאי להתנות את מתן הסעד הזמני בכמה ערובות; הסעד הזמני ייכנס לתקפו רק עם הפקדת כל הערובות שעליהן הורה בית המשפט, זולת אם בית המשפט הורה אחרת מטעמים מיוחדים.
" ברע"א 6805/20 רותם כהן נ' יצחק כהן (פורסם בנבו, 14.12.2020) מנה בית המשפט את השיקולים שיש לשקול בקביעת גובה הערבות: "השיקול הראשון, המעוגן כיום בתקנה 364 לתקסד"א (וראו גם תקנה 96(א) לתקנות החדשות), הוא הבטחת מקור כספי לפצוי הצד השני מפני הנזק שצפוי להגרם לו בעקבות מתן הסעד הזמני, אם יתברר בדיעבד כי סעד זה ניתן ללא הצדקה. שיקול זה, שניתן לכנותו "הנזק הפוטנציאלי מצו המניעה הזמני", מהוה התכלית המוצהרת של הדרישה לחיוב מבקש הסעד הזמני בהפקדת ערבויות (ערבות וערבון) בכלל, וערובה כספית בפרט.
...
באשר למאזן הנוחות, אני סבורה כי נוטה הוא לטובת המבקשות, אשר אין מחלוקת כי שילמו זה מכבר סכומים העולים כדי 90% מתמורת הדירות.
שיקולים אלה הביאוני לכלל מסקנה לפיה יש להיעתר לבקשה בכפוף להפקדת בטוחות מתאימות.
בהינתן החוב בגין יתרת הרכישה והמחלוקת ביחס לשיק שחולל, אני סבורה כי יש להתנות את מתן הסעד הזמני גם בפיקדון כספי ע"ס 100,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 8.7.20, ניתן פסק הדין המשלים בו נפסק כי יש לקזז מפסק הדין המקורי סך של 37,000 ₪ בגין השיקים שאבדו.
מוסיפה וטוענת המבקשת כי גם מצבם הכלכל של בני משפחתה בכי רע. עוד טוענת המבקשת כי חובותיה מסתכמים בתיק איחוד פעיל במסגרתו הוכרזה כמוגבלת באמצעים לסך של 1.8 מיליון בקרוב ועם זאת החוב לבנק לאומי למשכנתאות אינו מעודכן בתיק כאשר בפועל טוען הבנק לחוב העולה על 1.7 מיליון ₪, ובגינו אף מרחפת מעל ראשה חרב הפינוי ביחס לדירת המגורים שבו היא מתגוררת.
המבקשת מפנה לכך שבפסק הדין המשלים מיום 8.7.20 חויב דוקא המשיב בהוצאות משפט בסך 8,000 ₪ ובנוסף חויב המשיב בעוד 8,000 ₪ בפסק הדין בעירעור למחוזי ולא שילם אותם, ולכן המשיב מחזיק בידיו סכום אשר יכול להבטיח את הוצאותיו היה וייפסקו הוצאות בערכאת העירעור בהליך זה. עוד מפנה המבקשת לכך שבית המשפט המחוזי בהליך ערעור פטר אותה מחובת הפקדת הערבון לנוכח מצבה הכלכי הקשה בהחלטתו מיום 13.10.20.
לטענתה, עניינו של העירעור הוא ביישום נכון ומדויק של פסק דינו של בית המשפט העליון מיום 14.5.18 אשר הורה על החזרת הדין בתיק לערכאה הדיונית על מנת לידון במלוא טענות ההגנה שלה המערערת ובמיוחד לעניין הוספת הראייה ביחס למסמכים שהגיעו לידיה רק בשלב העירעור ולפיהן התברר כי רכב שהיה משועבד לטוב החוב ולמיטב ידיעתה נמכר בהוצאה לפועל בשנת 2010 תוך שהבנק המשיב לא זיכה חשבונה עובר להעמדת החוב לפרעון מיידי.
על הנימוקים לכך, עמד בית המשפט העליון בבש"א 1528/06 ורנר נ' כונס הנכסים הרישמי (17.10.07): "זכות הגישה לערכאות הנתנת לבעל דין אינה זכות מוחלטת. כנגדה ניצב שיקול חשוב שנועד להגן על בעל-הדין שכנגד מפני חיסרון כיס, הטרדה, אובדן זמן וניצול לריק של משאבים אנושיים עקב גרירתו למשפט שנסתיים בפסק לזכותו על דרך הבטחת יכולתו לממש את גביית ההוצאות שנפסקו לטובתו. זכותו של בעל הדין שכנגד היא תמונת ראי של זכות הגישה לערכאות בפן ההפוך שלה – היא נועדה להגן עליו מפני ניצול לרעה של זכות הגישה לערכאות, ולהבטיח את זכותו להוצאות לא רק להלכה, אלא גם במישור יכולת המימוש המעשי. הפקדת העירבון הכספי נועדה, איפוא, להגן על זכותו של בעל הדין הנתבע לממש את גביית ההוצאות שנפסקו לטובתו בהליך שהוגש נגדו וכשל...פטור מעירבון בהליך סרק גורם לפגיעה ישירה בבעל הדין שכנגד, הנושא לבדו בעלויותיו של הליך-הנפל. מכאן השוני במשקלים הניתנים לגורם סכויי ההליך בכל אחד מן המישורים האמורים. " בנוסף, הלכה היא שלא די בכך שהפקדת הערובה תכביד על המבקש מבחינה כלכלית, אלא עליו לפרוס תשתית ראייתית כי אין באפשרותו לגייס את סכום הערבון (בש"א 3849/11 אורי פלג נ' SOFASA Llc (22.5.11)) המבקשת אמנם טענה כי פנתה לקרובי מישפחה, חברים ולבנק בכדי לגייס את הסכום, אך לא פירטה את אותם נסיונות שעשתה על מנת לגייס את הסכום הדרוש.
...
מכל מקום, אף אם אניח כי המבקשת אכן אינה מסוגלת לשלם את האגרה בשל מצבה הכלכלי, וכי אכן פנתה בנסיונות לגייס את סכום הערובה הנדרש, לכל מי שיכלה, אך ללא הועיל, אין מקום להיעתר לבקשה, משום שהתנאי השני הנדרש, בדבר סיכויי ההליך, אינו מתקיים, אף לא במידה הנדרשת לשם קבלת פטור מאגרה.
לאור כל האמור, משלא הוכח התנאי בדבר סיכויי הערעור, הנדרש לשם קבלת פטור מתשלום האגרה או מהפקדת הערובה, דין הבקשה להידחות, וכך אני מורה.
המבקשת תשלם את האגרה ותפקיד את הערובה לא יאוחר מיום 14.8.22, שאם לא כן יימחק הערעור.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 14.3.2024 היתקיים דיון בבקשה ובסופו הסכים ב"כ המבקשים- הנתבעים להותרת צו העיקול הזמני על כנו אך ביקש להכריע בנוגע לסכום הנכון שיש להטיל עיקול בעיניינו ובקש לשקול הסרת עיקול על דירה בלישכת רישום המקרקעין כנגד הפקדת חלקו של הנתבע 1 בתמורת הדירה לאחר ניכוי משכנתות וחיוב מיסים בקופת בית המשפט, (שכן הדירה נמכרה ולא היה על כך חולק).
כמו כן בהחלטה נוספת מיום 20.3.2024 התקבלה בקשתו העקרונית של המבקש – הנתבע להמרת צו העיקול בהפקדת כספים ונותר להכריי מה יהיה הסכום שיופקד לצורך המרת העיקול.
מסכום זה יופקד בידיו הנאמנות של ב"כ המוכר סך של 280,788 ₪ להבטחת תשלומי מיסים אך יוותרו מעוקלים עד להמצאת אישורי המסים שעל פי הוראות הסכם המכר המוכר פטור מהם.
ג) העירבון יוחזר למבקש באמצעות בא כוחו.
...
נראה כי אין מדובר בהשגה ערעורית על החלטה זו אלא בבקשת רשות ערעור על ההחלטה מיום 31.3.2024 שבה נקבע: "מסכימה אני עם האמור בסעיפים 6 ו 7 בתשובה זו ועל כן הבקשה להפחתת סכום הערובה – נדחית.
לאחר עיון בבקשת רשות הערעור הגעתי למסקנה ולפיה דינה להידחות אף ללא צורך בתשובה מהנימוקים כדלקמן: א) לערכאה הדיונית שיקול דעת רחב בכל הנוגע למתן סעדים זמניים ורק במקרים חריגים תתערב ערכאת ערעור בשיקול דעת זה. ראה מיני רבים: רע"א 654/24 לי בינג אסטייטס בע"מ ואח' נ' קרית הרמ"א שיכון ויזמות בע"מ ואח' (6.3.2024) סעיף 13.
אין צורך אם כך לבחון אילו כספים שולמו על ידי הקונים לפני האלת העיקול ואילו- לאחריו ואין מקום להתערבות בהחלטות לסיכום: א) לאור האמור לעיל, נדחית בקשת רשות הערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו