מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לעיקול קצבת נכות לטובת מזונות

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

התובע מבקש, כי בית הדין יקבע, שחלק מהקיזוזים שביצע הנתבע מקיצבת הנכות הכללית לה הוא זכאי, נעשו שלא כדין, ואינם עולים בקנה אחד עם עניין 'פולדי', ואף לא עם החוזרים הפנימיים של הנתבע.
בהתייחס לשנים 2013-2014, טען התובע, כי במשך מספר חודשים העביר הנתבע את מלוא קצבת נכותו לתיק ההוצל"פ, בגין עיקול שהוטל ע"י גרושתו, והוא לא הופנה באופן מידי למחלקת הבטחת הכנסה, אלא רק לאחר שפנה לברר, מדוע לא קיבל את קצבת הנכות.
באשר לקצבאות הנכות לחודש דצמבר 2013 ועד אפריל 2014, טען הנתבע, כי הקיצבאות הועברו ללישכת ההוצל"פ, לפי צו ההוצל"פ לטובת חוב המזונות, והתובע הופנה לקבלת גמלת הבטחת הכנסה החל מחודש ינואר 2014, ולאחר ישיבת ההוכחות בבית הדין, אף אושרה זכאותו לגימלת הבטחת הכנסה לחודש דצמבר 2013, בנכוי ההכנסה שהיתה לו מהעבודה (נוכתה רק ההכנסה הנחשבת כמשמעות המונח בחוק הבטחת הכנסה ובתקנותיו, ולא כל הסכום שהשתכר מהעבודה).
...
דיון והכרעה: באשר לשאלה, האם המוסד לביטוח לאומי יכול לפעול לגביית חוב ממבוטח בשני מישורים נפרדים, האחד באמצעות הליכי ההוצל"פ והשני, באמצעות קיזוז מגמלה המגיעה למבוטח, המדובר בשאלה שהוכרעה כבר בעב"ל 391/06 בעניין אליהו עמר, וכך נפסק על-ידי כב' השופט פליטמן (כתוארו אז): "סעיף 14(ג) לחוק המזונות מקנה למוסד את האפשרות לקזז כנגד סכום, אותו המוסד חב לחייב על פי כל דין, את התשלום המשתלם לזוכה לפי פסק הדין למזונות, הזכות לביצוע קיזוז נתונה לביקורתו של בית הדין לעבודה, כקבוע בסעיף 14(ג) לחוק המזונות. הטענה לפיה, נדרש המוסד, כבעל חוב, עת מתברר כי הוא מצידו חב גם גמלאות לחייב, לנהוג בגמלאות לפי החלטת ראש ההוצאה לפועל ולא כגמלה הניתנת לקיזוז על פי סעיף 14 לחוק המזונות – הינה בעייתית. לא מצאנו מקום להתערב בהחלטת המוסד לביצוע קיזוז בין גמלה רטרואקטיבית המגיעה למערער לבין חובו למוסד, בגין תשלום המזונות. זאת משהחלטת המוסד לא נמצאה שרירותית אלא מבוססת על נהליה הפנימיים, לפיהם המוסד מבחין בין קיזוז גמלה רטרואקטיבית לבין גמלה שוטפת, ממנה מתקיים מבוטח לצורכי קיומו, בה מנכה המוסד סכום בגובה גמלת הבטחת הכנסה, לצורך מחייתו היומיומית של המבוטח...". נציין, כי בפסיקה מאוחרת, בעניין 'ברוכים', שניתנה שנים רבות לאחר פסק-הדין בעניין 'פולדי' (וליתר דיוק כ-30 שנה לאחר פסק-הדין בעניין 'פולדי' שניתן בשנת 1979), נפסק, כי לאחר כניסתו לתוקף של חוק הבטחת הכנסה, המוסד לביטוח לאומי אינו מקזז מחייבים בהתאם לחוק המזונות את מלוא החוב, אלא מותיר בידם גמלת קיום מינימאלית, כך שאותו עיקרון ורציונל שלאורם ניתן פסק-הדין בעניין 'פולדי', נשמרו גם לאחר כניסתו לתוקף של חוק הבטחת הכנסה.
בעניין 'פולדי' היתה התייחסות לכך, שהמוסד לביטוח לאומי משמש לעניין חוק המזונות כ"סוכן לתשלומים", ובסופו של דבר אם המוסד לא גובה את הכסף מהחייב, ההפסד הינו על חשבון אוצר המדינה - משלם המסים, ונתון זה מחייב את המוסד לגבות מהחייב כל סכום המגיע מהחייב לזכאי למזונות.
בנסיבות אלה, וכאשר עיקר טענותיו של התובע התמקדו בכך שלא ניתן לנכות מקצבה שוטפת עבור חובות העבר, ודין טענה זו להידחות, כמפורט לעיל, וכאשר בסופו של דבר, לא הוכח שבהתחשבנות הכללית לא נותרה לתובע, לפחות לגבי כל אחד מהחודשים הרלוונטיים לתביעה, גמלה בשיעור של גמלת הבטחת הכנסה ליחיד (כאשר נלקחים בחשבון הקריטריונים לגובה הגמלה בהתאם לחוק הבטחת הכנסה, לרבות השתכרות של התובע כהכנסה מהעבודה) - הרי דין התביעה להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע קיבל דמי נסיעות אלא שכל גמלאות נכות כללית מעוקלות לטובת חוב מזונות בהוצאה לפועל, ומאחר וגמלת שקום היא השלמה לנכות, החזר הנסיעות נשאב לקזוז המזונות.
התובע המשיך והגיש מסמכים והודעות שונות מאת הנתבע, וכן בקשה דחופה לפסוק במיידי לטובתו סך של 69,501 ₪, בקשה עליה חזר מספר פעמים, ולאחר מכן עודען הסכום ל- 73,501 ₪.
...
לטעמי יש בנסיבות העניין לראות את מועד הגשת התביעה 27.10.20 כמועד הגשת ערעור גם על החלטה זו. לא הוצגו בפני האבחונים הרפואיים, אך מתוך מסמך שהוצג על ידי התובע ומטענותיו שלא נסתרו עולה כי נכותו  נקבעה בשיעור 90% החל מחודש 11/2018 ומאז היא עומדת על שיעור זה. אשר על כן אני מורה כי עניינו של התובע יוחזר לוועדה לעררים לעניין אי כושר אשר תתייחס לנכות הרפואית של התובע החל מחודש 11/2018 ותקבע האם לאור שיעורה אין מקום לקבוע דרגת אי כושר החל מ- 15 חודשים שבתכוף לפני היום שבו הוגשה התביעה החוזרת.
סעיף 196 (ב) לחוק קובע: "הזכות לגמלה לפי פרק זה תתחיל בתום 90 ימים מהתאריך הקובע." "התאריך הקובע" מוגדר בסעיף 195 לחוק: "התאריך שבו עקב הליקוי, נגרם למבוטח אי כושר להשתכר לתקופה של 90 ימים רצופים לפחות, ובלבד שלא ייקבע תאריך קובע הקודם לתקופה של 15 החודשים שבתכוף לפני יום הגשת התביעה למוסד, ולא יובא בחשבון אי כושר להשתכר אלא בתקופה של 15 החודשים האמורים". נדחית טענת התובע לפיה מאחר והתובע לא עבד משנת 2015 הרי שהזכות לגמלה צריכה להתחיל מיד ביום הקובע.
לפיכך נדחות טענות התובע לגבי הרכב הוועדה הרפואית.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים בבקשה לפטור מאגרה המערער טען, כי מצבו הכלכלי אינו מאפשר את תשלום האגרה, הוא אינו עובד ומתקיים מקיצבת נכות ורכושו מעוקל לטובת חוב מזונות בסך 800,000 ש"ח. המשיבה היתנגדה לבקשה, תוך שטענה, כי תדפיס חשבון הבנק שהציג המערער לבית הדין מצביע על כך שאינו נתון במצוקה כלכלית.
...
בפסק דינו מיום 30.1.2014, נתן בית הדין האזורי תוקף להסכם הפשרה בין הצדדים לתביעה הראשונה, לפיו תשלם המשיבה למערער סכומים שונים "לסילוק סופי ומוחלט של כל תביעות התובע כלפי הנתבעת...". כשלוש שנים וחצי לאחר הגשת התביעה הראשונה, הגיש המערער לבית הדין האזורי בבאר-שבע ביום 17.8.2016 תביעה נוספת נגד המשיבה, לתשלום הפרשות חסרות לפנסיה ולפיצוי על אובדן הקצבה שנגרם לו עקב ההפרשה החסרה (פ"ה 43231-08-16).
זאת, בהעדר תצהיר כדין לתמיכה בבקשה ומששוכנעתי כי ההליך אינו מגלה עילה.
משאלה הם פני הדברים, הבקשה למתן פטור מתשלום אגרה נדחית.
המערער ישלם את האגרה לאלתר ולא יאוחר מיום 20.6.2018, שאם לא כן, ימחק הערעור.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

עוד טוען המבקש כי ביצוע החלטת בית המשפט המחוזי יגרום לעיקול קצבת הנכות שלה הוא זכאי מאת הביטוח הלאומי, ותביא אותו למצב שבו לא יוכל להתקיים ויאלץ ליצבור חובות חדשים.
לטענת בת שבע, סכויי עירעורו של המבקש להיתקבל קלושים ומאזן הנוחות, אשר צריך להבחן מעת מתן פסק הדין שבו נקבעו מזונותיה, נוטה לטובתה, ולמצער מעוין ומחייב את ביצוע ההחלטה באופן מיידי.
...
דיון והכרעה לאחר עיון בטענות הצדדים, באתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

משכך, בית הדין הורה למבקש להמציא "את מכתב הנתבע המציין קזוז או אסמכתא רשמית לגבי הקזוז הנטען מקיצבת הנכות לטובת החוב לנתבע..." (החלטה מיום 7.6.2023).
לגופן של בקשות המבקש קבע בית הדין האיזורי בהחלטה מיום 28.6.2023 כך: בית הדין הבהיר כי כלל לא ברורה כוונתו של המבקש במונח "השקעות" שאינו מתאים לענייננו, וככל שהוא מבקש נתונים כספיים כלשהם מהמוסד, פתוחה בפניו הדרך לפנות אליו; הבקשה הנוגעת ליישום המוסד את הילכות בית המשפט העליון בקשר לחלוקת מזונות היא "ערטילאית ולא ברורה", ומכל מקום כל סוגיית תוספת התלויים ראויה להתברר במסגרת ההליך הנוסף, ובקשות בעיניין זה יש להגיש במסגרת ההליך הנוסף; לעניין גובה הנכוי מקיצבת הנכות נקבע כי על המבקש לפנות להוצל"פ ככל שמבוקשו הוא לשנות את צו העיקול.
...
לנוכח האמור, קבע בית הדין כי אין מקום להורות למוסד שלא לפעול על פי צו ההוצל"פ ואין מקום להיעתר לבקשה לתשלום נזקים נטענים.
דיון והכרעה לאחר עיון בבקשה ובנספחיה, כמו גם בחומר הנוגע לעניין מתיק בית הדין האזורי הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות אף מבלי להידרש לתגובת המוסד.
לסיכום: לנוכח כל האמור לעיל בקשת רשות הערעור נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו