רקע
ביום 3.10.2017 הגיש המבקש, יהושע מזרחי, בקשת לאישור תובענה כייצוגית כנגד רשות מקרקעי ישראל (להלן: "בקשת האישור"), בטענה כי ביום 8.2.2010 נכנסה לתוקף הרפורמה בהקניית בעלות לחוכרי קרקעות שבבעלות רשות מקרקעי ישראל (להלן: "רמ"י") (להלן: "הרפורמה").
דא עקא, לאחר מועד כניסת הרפורמה לתוקף ועקב עיכובים ביישומה, נאלצו חוכרים לשלם דמי היתר עת ביקשו לבצע עסקה הכרוכה בתשלום דמי היתר, בשיעור שנקבע בשומה פרטנית שנערכה על ידי שמאי מטעם רמ"י.
לחוכרים אלו הובטח, על ידי נציגי רמ"י, כי במועד יישומה של הרפורמה יקוזזו דמי ההיתר ששולמו על ידם (בצרוף הפרישי הצמדה וריבית) מהתשלום שייגבה מהם בגין הקניית הבעלות, כך שהם לא יינזקו כספית בשל העיכוב ביישום הרפורמה.
היה או הנו חוכר נכס מקרקעין בבעלות המשיבה (להלן: "הנכס") אשר ביום 8.2.10 או במועד כלשהוא לאחר מכן ועד למועד פסק-הדין בתובענה דנן (להלן: "התקופה הרלוואנטית"), ביצע עמה עסקה במסגרתה שילם דמי היתר (להלן: "דמי היתר");
במהלך התקופה הרלוואנטית נשלחה אליו הצעה לרכישת בעלות בנכס, כאשר סכום הרכישה (להלן: "סכום הרכישה") שפורט בהצעה מתבסס על שווי נכס הגבוה מזה של בסיסו שולמו דמי ההיתר;
סכום הרכישה שולם למשיבה, לרבות באמצעות קזוז דמי ההיתר"
העילות העומדות בבסיס בקשת האישור הן: הפרת סעיף 2 לחוק הגנת הצרכן, התשמ"א -1981; הפרת חובת ההגינות ותום הלב; הפרת ההיתקשרות בחוזה מכוח הוראות סעיף 10 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א-1970; תרמית ומצג שוא לפי סעיף 56 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש]; רשלנות לפי סעיפים 36-35 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש]; עשיית עושר ולא במשפט בהתאם להוראות סעיף 1(א) לחוק עשיית עושר ולא במשפט, התשל"ט-1979.
בית המשפט לא יאפשר להוסיף ולתקן בקשת אישור שהוגשה בחסר, ללא כל צידוק מתאים:
"הלכה היא כי על בקשה לאישור תובענה ייצוגית להתמך בתשתית ראייתית מוצקה (ראו, עניין פרטנר) וככלל, אין להתיר ניסיונות ליצוק בדיעבד תוכן לבקשות אישור שהוגשו ללא תשתית מתאימה (ראו, עניין פופיק, בפיסקה 8). עוד נפסק כי מקום שבו המבקש לא צירף לבקשת האישור ראיות בתמיכה לטענות המועלות בה אף שבשקידה ראויה היה בידו לעשות כן, ידרשו טעמים כבדי משקל להתיר לו לתקן את מחדלו במועד מאוחר יותר (ראו, רע"א 8562/06 פופיק נ' פזגז 1993 בע"מ [פורסם בנבו] (15.4.2007)), וככל שמחדלו של המבקש באי צירוף הראיה גדול יותר כך תהיה הנטייה להעתר לבקשת הצירוף קטנה יותר (ראו והשוו, רע"א 806/08 פזגז 1993 בע"מ נ' פופיק [פורסם בנבו] (7.9.2008), בפיסקה 2; ועניין יוניון מוטורס, בפיסקה 9)." (רע"א 1162/15 אייל אשכנזי נ' JAMES RICHARDSON PROPIETARY L.T.D (פורסם בנבו, 3.5.15) פסקה 6 לפסה"ד)
פסיקת בתי המשפט הוסיפה וקבעה כי ייתכנו מקרים שבהם תנתן רשות לצירופן של ראיות נוספות על אף שניתן היה להשיגן עוד טרם הגשת בקשת האישור.
כב' הנשיאה א' חיות, ברע"א 9018/16 סולומונוב נ' לאומי קארד בע"מ (פורסם בנבו, 1.3.17), הציעה מבחן עזר:
"... באופן כללי ניתן לומר כי טענה וראיה אשר אינן מוסיפות נדבך עובדתי או משפטי חדש לקו הטיעון שננקט בבקשת האישור מהוות מענה שניתן לכלול בתגובה לתשובה לבקשה ללא צורך בקבלת רשות (ראו: עניין אלמוג, בפסקות 10-8), ומנגד טענות וראיות המוסיפות נדבך עובדתי או משפטי לקו הטיעון שננקט בבקשת האישור או סוטות ממנו, אינן בגדר מענה בלבד ולא ניתן לכלול אותן בתגובה אם לא ניתנה רשות לכך (ראו: רע"א 4732/15 מילגם חניה סלולרית בע"מ נ' גרטמבלום, [פורסם בנבו] בפיסקה 7 (2.9.2015) (להלן: עניין מילגם))." (פסקה 7 לפסה"ד)
וביחס לשאלה האם יש להורות תמיד על הוצאת ראיות וטענות אלה מכתבי הטענות, נאמר:
"ראוי לציין כי העלאת טענות או הגשת ראיות חדשות ללא רשות במסגרת כתב תגובה לא תמיד תחייב את מחיקת הטענות או הוצאת הראיות מתיק בית המשפט, ויהיו מקרים שבהם ניתן יהיה להסתפק בפסיקת הוצאות (שם, בפיסקה 7; השוו: עניין תנובה, בפסקות 10-9). ההחלטה האם לנהוג כך נתונה לשיקול דעתה של הערכאה הדיונית וערכאת העירעור תיטה שלא להתערב בהחלטותיה בעניינים אלו (ראו והשוו: עניין מילגם, בפיסקה 7; ועניין אלמוג, בפיסקה 11)."
ובעניינינו
לא ניתן להיתעלם מן העובדה כי עסקינן בתשובה רחבת הקף ביחס לבקשת האישור.
...
לאחר שעיינתי בסעיפים שמבוקש למחקם, נמצא כי סעיפים 88, 90, 93, 95, 97, 98, 104-100 אכן מכילים טיעונים עובדתיים, אשר אינם נתמכים בתצהיר המבקש.
לאחר שבחנתי טענות הצדדים ביחס לעניין טבלאות ערכי הקרקע, אני מורה כדלקמן:
סעיף 1 לתשובת המבקש – יימחק הכתוב בסוגריים (בין אם על פי שומה פרטנית ובין אם על פי טבלאות).
עוד טוען המבקש כי מדובר במסמך שנערך על ידי שמאית רמ"י, הגב' מירי רימון, הסותר את הטענות שהועלו בתגובת רמ"י. על כן, נספח 10, והסעיפים המתייחסים אליו, מהווים מענה ישיר לאמור בתגובה של רמ"י.
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים, ובתוכנו של נספח 10, נמצא כי אין להוציאו או למחקו מכתב התשובה.