כתב האישום כולל עבירות על פי סעיף 117(ב)(5) ו-117(ב)(6) לחוק מע"מ והמערער מואשם במסגרתו בנכוי מס תשומות במטרה להיתחמק מתשלום מס, בין היתר, בגין החשבוניות מושא הדיון בהליך זה.
המערער הגיש בקשה להורות על עיכוב ניהול העירעור דנן עד לסיום פרשת התביעה בהליך הפלילי, מהטעמים המפורטים בבקשה.
בשני המקרים, חשבוניות המס אינן משקפות את המציאות ולכן לא יותר ניכוי מס תשומות על פיהן: במקרה האחד כלל לא בוצעה עסקה ׁ(חשבונית פיקטיבית) ובמקרה השני לא בוצעה עסקה בין מי ששמו מופיע על גבי החשבונית לבין העוסק (חשבונית זרה).
בעיניין ע"א 3886/12 זאב שרון קבלנות בנין ועפר בע"מ נ' מנהל מע"מ (26.08.2014) (להלן – עניין זאב שרון) נדונה החלטת מנהל מע"מ להטיל על המערערת כפל מס תשומות לפי סעיף 50(א1) לחוק מע"מ.
נקבע שם על ידי כב' השופט מלצר כי, החריג הסובייקטיבי המצומצם הדורש נקיטה "בכל האמצעים הסבירים" (החל לעניין סעיף 38 לחוק) מחמיר יתר על המידה בכל הנוגע להטלת "כפל מס" לפי סעיף 50(א1) לחוק (וכך גם לעניין השתת קנס מינהלי לפי סעיפים 77ב(ב) לחוק וסעיף 95 לחוק) ולכן מן הראוי לקבוע מבחן רחב יותר הנותן הגנה מפני הפעלת הסנקציה הקשה של כפל מס:
"קשה אפוא להלום את המבחן האובייקטיבי הנ"ל עם הסיומת של סעיפים 50(א1) ו- 77ב(ב) לחוק, בהן נקבע במפורש כי העידר מודעות לפסול שנפל בהוצאת החשבוניות – מהוה, כשלעצמו, הגנה מפני הפעלת הסמכויות הנ"ל. גם החריג למבחן האובייקטיבי (שתואר לעיל) איננו פותר את הקושי, שכן הוא עדיין מצומצם באופן משמעותי ביחס להגנות המוסדרות בסעיפים הנ"ל... לפיכך הדרך ההגיונית לפרש את הסעיפים הנ"ל היא כי עם התמלאות היסוד האובייקטיבי – קיומה של חשבונית שהוצאה שלא כדין – קמה מעין 'חזקה' כי העוסק ידע שהחשבונית הוצאה שלא כדין, והנטל מוטל על העוסק להפריך את החזקה האמורה ולהראות למשיב כי הוא היה חסר מודעות בכל הנוגע לעובדה שהחשבונית אותה ניכה כמס תשומות – הוצאה שלא כדין" (עניין זאב שרון, פסקה 42).
בפסק דין שנתתי בעיניינו של עופר אביבי (ע"מ (מחוזי תל אביב-יפו) 22990-04-16 עופר אביבי נ' מס ערך מוסף תל אביב 3 (27.12.2017)), הדן בין היתר בהוצאה שלא כדין של חשבוניות מטעם אביבי למערער, דחיתי את טענתו של אביבי כי סיפק למערער שירות של "חסות משפטית" (פסקות 29-39 לפסק הדין בעיניין אביבי).
...
כתב האישום כולל עבירות על פי סעיף 117(ב)(5) ו-117(ב)(6) לחוק מע"מ והמערער מואשם במסגרתו בניכוי מס תשומות במטרה להתחמק מתשלום מס, בין היתר, בגין החשבוניות מושא הדיון בהליך זה.
המערער הגיש בקשה להורות על עיכוב ניהול הערעור דנן עד לסיום פרשת התביעה בהליך הפלילי, מהטעמים המפורטים בבקשה.
מסקנה זו מתיישבת גם עם עדותו של אביבי שאישר כי הוציא למערער את החשבוניות מושא הערעור ככיסוי פיקטיבי.
כך, למשל, המערער לא הסביר את חוסר ההיגיון העסקי שבשכירת שירותי קבלנות המשנה של אביבי במחירי הפסד, כיצד השירות שקיבל מאביבי הגיע להיקפים של מעל 100,000 ש"ח בחודש כאשר עבור העמסה קיבל המערער סכום של 2,000 ש"ח ממזמין השירות, מדוע הפירוט על גבי החשבונית הוא של "שירותי כוח אדם" ושל "עמלה", במקום "פיקוח על העמסת עופות" ו"בונוס" כטענתו, מדוע שילם לאביבי במזומן ולא שעה לאזהרת רואה החשבון שלו, מדוע פיצל את החשבוניות וכיו"ב.
מאחר שהגעתי למסקנה כי החשבוניות אינן מייצגות עסקה אמיתית של מתן שירות מאביבי למערער, ברי כי לא עומדת למערער ההגנה של החריג הסובייקטיבי.
כפי שנראה להלן, גם תחת ההנחה, שכלל אינה מקובלת עלי, לפיה אביבי סיפק למערער את השירות הנטען, לא עלה בידי המערער להפריך את החזקה לפיה ידע על אי תקינות החשבוניות.
טענת המערער כי שילם לאביבי את מרכיב המע"מ על פי החשבוניות לא תסייע לו שעה ששוכנעתי כי היה שותף למעשה הרמייה של שלטונות מע"מ, ולמצער משהוכח כי לא הפריך את החזקה בדבר מודעתו על אי תקינות החשבוניות.
משכך, נחה דעתי כי אין חשש להתעשרות קופת המדינה שלא כדין.
סוף דבר
על בסיס כל האמור לעיל, הערעור נדחה במלואו.