פסק הדין של בית הדין לעררים דחה את הערר, אך עיכב את ביצוע החלטתו וכך התאפשר למבקשות להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי ובמסגרתו בקשה לסעד זמני.
המבקשת 1 פירטה כי שהתה בישראל בעבר במעמד של מבקשת מקלט, ויצאה ממנה כשעדין אחזה באשרת שהייה מסוג א/5 לאחר שנפרדה מבן זוגה דאז, ובנסיבות שנוצרו ביקשה להיעזר בו כדי למצוא מקום מגורים בישראל ומקלט מהמלחמה, משום שאין לה מכרים במקומות אחרים בעולם.
בנוסף, כדי שכל העובדות הנדרשות יהיו לפני בית המשפט, הוריתי לרשות להגיש תצהיר שיפרט "את מספר מסורבי הכניסה לישראל, אזרחי אוקראינה, שכניסתם סורבה החל מיום 29.3.2022 ועד היום, 6.4.2022 ושהועלו על טיסה (בין אם לבסוף הורחקו מישראל ובין אם הורדו מהטיסה, לבקשתם), בטרם חלפו 48 שעות מעת שהגיעו לישראל".
התצהיר הראשון מטעם הרשות בעיניין זה, שהוגש לאחר מספר דחיות שביקשה, בחתימת מר מוסקוביץ', מנכ"ל הרשות העלה כי הרשות הפרה את החלטת בית המשפט לפחות ב-24 מקרים בהם גרשה מישראל אזרחי אוקראינה שכניסתם סורבה, מבלי שהחלטת הסרוב הועמדה בבקורת שיפוטית.
לפיכך, בהחלטתי מיום 23.6.22 קבעתי כי:
"לאור האמור, מהתצהירים שהוגשו, שלא על ידי המתשאלים, ומדוחות התשאול לא ברור מה גרם לנוסעות לבקש לחזור לארץ ממנה באו באופן מיידי, ומה נאמר להן קודם לכן. עם זאת, וכיון שאותן נוסעות אינן עוד בישראל, ולא הגישו הליכים, והבקשה נוגעת אך לעיכוב ביצוע החלטתי לפיה לא יורחקו אזרחי אוקראינה בטרם חלפו 48 שעות, זאת, ללא חריגים, אין מקום להמשיך ולעסוק במקרי העבר, אלא לוודא, כי במקרים עתידיים הדברים ככל שיש הסכמה, יהיה ברור מה קדם לה, ומה נאמר לאזרחי ואזרחיות אוקראינה שיתנו הסכמה כאמור.".
לאור האמור לעיל, נעתרתי לבקשת הרשות, וניתן עיכוב ביצוע להחלטתי שלפיה לא יורחקו אזרחי אוקראינה בטרם חלפו 48 שעות ללא חריגים, ובילבד שבקשות לעזוב את ישראל של אזרחי אוקראינה שכניסתם סורבה בטרם חלפו 48 שעות, יעמדו בתנאים נוספים לתנאי שבעניין אנסטסיה בדבר יידוע על זכותם להיוועץ בעו"ד ולהגיש הליכים משפטיים.
...
בתוך כך קבעתי כי:
"במקרה שלפניי, דחה בית הדין את הבקשה לצו ביניים מבלי לקבל את תגובת הרשות, תוך הנחה שאמם של האחים נמצאת בישראל שלא כדין, כאשר לטענת המבקשים היא נמצאת בארץ כדין. הדיין לא איזן כראוי בין סיכויי הערר למאזן הנוחות שהוא השיקול המכריע במקרים מסוג זה. הרשות מיהרה וניסתה להרחיק את המבקשים כשעתיים לאחר מתן ההחלטה, כדי למנוע הגשת ערעור לבית המשפט. אין לעמוד מנגד ולאפשר המשך התנהלות זו".
שנית, התבססה החלטתי גם על טובת הילד שלא נשקלה בהליך הנוכחי ולא מונה לו אפוטרופוס לדין, על אף שמדינת ישראל חתומה על האמנה בדבר זכויות הילד החלה על הקטין, שלפיה בדיון בו נקבע גורלם של ילדים, טובתם צריכה להיות השיקול הראשון במעלה, ועל אף פסיקת בית המשפט העליון בהקשר זה.
לאור כל זאת קבעתי באופן רוחבי, כי:
"יש לקבוע כללים שיבטיחו ייצוג משפטי וגישה לערכאות בכל המקרים של אזרחיות ואזרחי אוקראינה המגיעים בעקבות המלחמה הנמשכת, וכניסתם מסורבת. אדגיש, הכוונה לאפשר ייצוג משפטי לצורך ביקורת שיפוטית על החלטת הסירוב. יש לציין לשבח את עורכי הדין הרבים המסייעים לאותם מסורבי כניסה ללא עלות (פרו בונו) ועושים במלאכה לילות כימים, כפי שעולה מהבקשה שלפניי".
על כן קבעתי כי החלטתו של בית הדין לעררים מבוטלת, ובקשת רשות הערעור מתקבלת במובנה הרחב, כך שיחולו ההוראות שלהלן, כדי לאפשר ביקורת שיפוטית יעילה על החלטות הרשות:
על הרשות ליידע את כל מסורבי הכניסה, עם הסירוב כי יש להם זכות להיוועץ בעו"ד ולהגיש ערר על אותה החלטה.
אלא, שתחת ההתייחסות להפרת החלטתי בעניין אנסטסיה כאמור בהחלטתי לעיל, פירטה התגובה בקצרה וללא תצהיר, כי לאור הצו הארעי שנתן כב' השופט אטדגי ושהוארך על ידי, המבקשות שוחררו ממשמורת, ובמצב זה שבו הן שוהות בישראל, הרשות מסכימה לסעד הזמני מבלי לגרוע מטענה מטענות המדינה, ומבקשת לבטל את הדיון שהיה קבוע למחרת היום, בטענה שהסעד הזמני התייתר.
בעא 1535/13 מדינת ישראל נ' ציפורה איבי (נבו 03.09.15), בפסקה 6 לפסק דינה, קבעה כב' השופטת ד' ברק ארז בקשר למדינה כשחקן חוזר בהליכים מנהליים:
המדינה כ"שחקן חוזר" וכנאמן הציבור: מעבר לשאלה האם קיים בענייננו מעשה בית-דין או תקדים מחייב, אני סבורה שמעמדה הציבורי של המדינה מחייב שלא לאפשר לה לנהוג באופן אסטרטגי – לטעון טענות שונות בהליכים המתנהלים מול בעלי דין שונים ולהציג את טענותיה "טיפין טיפין" בהליכים שונים כדי "לנסות" אותן.
נדחה הערעור שהגישה בבית המשפט העליון וניתן בעניין פסק דין – ניתן לצפות שהמדינה תקבל על עצמה לנהוג בהתאם לתקדים זה, ולא להעלות טענות הכופרות בו. מסקנה זו מתחייבת קודם כול מתפיסות יסוד של הגינות שלטונית, כפי שציינה חברתי, אך למעשה נובעת גם מחובתה של המדינה לנהוג בשוויון בכלל הניזוקים ממעשים שביצעה במסגרת תפקידה הציבורי (בענייננו, בתחום של בריאות הציבור).
סוף דבר
לאור האמור לעיל הבקשות לפסיקת הוצאות לחובת הרשות מתקבלות.