מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לעיון, העתקה ופרסום חומרי חקירה בתיק רצח

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

][ מונח בפניי ערר לפי סעיף 74(ה) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב – 1982 (להלן: חסד"פ) על החלטת בית המשפט המחוזי בנצרת (כבוד סגן הנשיא השופט א' אברהם) לדחות את בקשת העורר לעיין ולהעתיק חומר ראיות המהוה לטענתו חומר חקירה.
בקשה שהוגשה מטעם העורר לעיון בחומר החקירה לפי סעיף 74 לחסד"פ נענתה בחלקה, תוך שבית המשפט נידרש לכל פריט מידע שהתבקש על-ידי ההגנה, כדלקמן: חומר החקירה הנוגע למדובבים שהופעלו בתיק.
זכותו של נאשם לעיין בחומר החקירה שבידי המדינה בנוגע לאישום נגדו מעוגנת בסעיף 74(א) לחסד"פ. זכות רחבה היא זו, הכרוכה בעבותות בזכות לחירות ובזכות להליך הוגן (בש"פ 6507/09 קצב נ' מדינת ישראל (לא פורסמה, 13.9.09) וההפניות שם).
בא כוח העורר טוען אמנם כי ישנם כווני חקירה שלא נבדקו, אך אינו מיפרט בעיניין זה ואף אינו מסביר מדוע הוא סבור כי החומר המבוקש יבסס טענתו זו. הדוגמא המובהקת לכך היא הבקשה לעיין במידעים המודיעיניים במאגרי המישטרה, ברשימת כל פעולות המעקב הטכני של תחנת נצרת מס' 15/09 – 32/09 ובחומר החקירה בפ"א 44806/09 הנ"ל. בעיניין אחרון זה יודגש כי משהקטין הנאשם שם בבצוע הרצח מסר כי לאחר ביצוע הרצח – שקדם לארוע נשוא כתב האישום בעניינינו – ניסר את האקדח והפריד את חלקיו, אין בסיס לסבור כי יש קשר בין שני העניינים.
...
חומר חקירה המתועד במצלמות המועצה המקומית טורעאן - בית המשפט נעתר לדרישת העורר למסור לו את צילומי האבטחה ממצלמות המותקנות בבניין המועצה המקומית מהטעם שפעילות חקירתית נכונה צריכה הייתה להוביל לתפיסת כלל החומר שתועד במצלמות האבטחה, הגם שככל הנראה רק חלקו נתפס.
דין הבקשה להידחות.
כזו היא למשל הבקשה בעניין רשימת חומר החקירה, שאין חולק כי העורר זכאי לקבלה או עניין החומר הנוגע לתלונות קודמות שהוגשו על-ידי עובדי המועצה בנוגע לעבודתם בה. ביתר העניינים לא עלה בידו של בא כוח העורר להציג תשתית של ממש אשר תבסס בקשתו, ומשכך הערר נדחה.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

משכך איפוא, מבקשת המבקשת לעיין, להעתיק ולפרסם את חומרי החקירה הבאים; א. תיק חקירת מז"פ. ב. הקלטות שיחות בין המשיב 2 למדובב, שהתקיימו בתאריכים 26.5.2016 עד 31.5.2016.
בגוף הבקשה צוין, כי הבקשה מוגשת על דעתו של המשיב 2, מר חן אילתי (להלן: "חן"), אשר כזכור הוא זה שהואשם ברצח אמו המנוחה, והוא זה שזוכה סופו של יום.
...
בסך הכל מראים את הכניסה לבית, המנעולים המדוברים (בחזית ובדלת האחורית) ואולי גם את מיטת המנוחה, סבורני ובכל הכבוד הראוי, שאין בכך משום פגיעת יתר בכבודה של המנוחה, או בני משפחתה.
באשר לשאר התצלומים הרי שנחה דעתי, שאין בהם משום פגיעה יתר על המידה בפרטיותה או בכבודה של המנוחה, ובחלקים מדו"חות אלה וכמפורט לעיל (מנעול דלת הבית רצפת המטבח ועוד) יש כדי להראות שוב את מחדלי החקירה בתיק זה. כאמור לעיל, משקל נכבד ניתן בהכרעת הדין לחקירות המז"פ בתיק זה ועניין זה ראוי שיעמוד לפרסום פומבי.
סוף דבר אני מתיר פרסום של חומרי החקירה הבאים; א. תיעוד חזותי של מלוא חקירותיו של חן. ב. תיעוד חזותי של העימות שבין חן לפלישיה.

בהליך ערר אחר (ע"ח) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

העורר הגיש בקשה לגילוי חומר חקירה, לפי סעיף 74(ב) לחסד"פ, ובקש כי יומצאו חמישה פרטים –רשימת חומר חקירה, תיק העבודה של המכון בעיניינו של העורר, הנחיות הפנימיות של המכון, והנחיות אגף התנועה בעיניין שמירתן ושינוען של דגימות הניטלות מחשודים לצורך בדיקת המצאות סמים בעבירות של נהיגה תחת השפעת סמים.
בית משפט קמא קיים דיון בבקשה ולאחר שבחן את עמדות הצדדים – בקשת העורר והתנגדות המשיבה, קיבל חלקית את בקשתו של העורר: - בהסכמת המאשימה הורה כי הרשימה על חומר החקירה תיערך תוך 21 יום ותועמד להעתקה על ידי ב"כ העורר.
לטענת העורר, על פי ההלכה הפסוקה, חלה על גופים מינהליים החובה לפרסם ברבים את ההנחיות הפנימיות, הנהלים, המדיניות וכיוצ"ב, אשר מטרתם להתוות את שיקול הדעת ואופן הפעולה של הגוף המינהלי.
גם בעניינינו, טוענת המשיבה כי אין המדובר בטענות קונקרטיות לשם הגנת העורר אלא בטענות כלליות שהנן בבחינת "מסע דיג". כך גם, בבע"ח 12790-02-15 שאכר נ' מדינת ישראל (15/10/15), בו נדחתה בקשת נאשם לקבל חומר לעניין בדיקות דנ"א לנאשם שהעבירות שיוחסו לו הנן רצח, אינוס ומעשה סדום.
עוד טוענת המשיבה כי בהתאם להלכה, אין להרחיב את הקף המידע הנכלל תחת ההגדרה "חומר חקירה רלוואנטי", כך שיכלול באופן גורף את המסמכים שהעורר מבקש לעיין בהם.
...
כפי שנאמר: "...הגישה המרחיבה אינה חסרת גבולות. הרחבה יתרה עשויה בנסיבות מסוימות להרחיב את היריעה שלא לצורך, ובכך ... לא תתרום להגנת הנאשם". (שם, בג"צ 620/02) ראה גם החלטת חברתי, כב' השופטת רונית בש, בע"ח 28980-09-14 בתי זיקוק לנפט בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל (18/09/12), וכן החלטת חברתי כב' השופטת נתנאל-שרון בבע"ח 18654-11-14 מדינת ישראל – המשרד להגנת הסביבה נ' חברת מחצבות ורד בע"מ (14/12/14) משכך, אני קובעת כי ההנחיות והנהלים המבוקשים על ידי העורר, יש לסווגם כ"מסע דיג" שמטרתו לבחון האם יש בחומר דבר מה שיסייע בהגנתו של הנאשם.
אוסיף ואציין כי מקובלת עליי עמדת המשיבה, לפיה המסגרת הנכונה לבחינת בקשת העורר, אינה במסגרת סעיף 74 לחסד"פ. באפשרותו של העורר לעשות שימוש בסעיף 108 לחסד"פ (ראה בש"פ 9305/08 פלוני נ' בית ספר אל מאמוניה לבנות (03/12/08).
סוף דבר, משלא הניח הסנגור כל תשתית עובדתית כדי לבסס את הטענה כי יש בחומר המבוקש על ידו רלוונטיות החיונית להגנת מרשו, לא ראיתי מקום לבחון, טרם הכרעה בעניין, את ההנחיות והנהלים הפנימיים של המכון ו/או את נהלי אגף התנועה לגופן.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הרקע וטענות הצדדים בית המשפט התבקש להתיר למבקשים לעיין בתיק בית המשפט ולהעתיק לצורך פירסום, קטעים של קלטות וידיאו ובהן צלומי מצלמות אבטחה שתיעדו מעשי שוד המיוחסים לנאשם בכתב האישום, למעט הקלטת בה נראה מעצרו של הנאשם, שבית המשפט אסר את פירסומה בהחלטתו בבקשה שהוגשה על ידי אתר האנטרנט YNET מיום 11.5.2014.
תכלית בקשה זו הנה לאפשר למבקשים לקבל מתוך תיק בית המשפט, העתק מקלטות הווידאו ובהן צלומי מצלמות אבטחה שמתעדים שודד המבצע חלק מהמעשים המיוחסים לנאשם בכתב האישום ביניהם 14 אישומים של שוד מזויין ואישום אחד בגין רצח (להלן: "קלטות הווידאו"), לצורך פירסום קטעים מתוכן במסגרת כתבה חדשותית.
טענות ההגנה ההגנה מיתנגדת לפירסום קלטות ארועי השוד בשלב זה, שכן ההליך הפלילי בעיניינו של המשיב מצוי בעיצומו ואין מקום להורות על פירסום חלק מחומר הראיות שאליו נחשף בית המשפט במהלך ההליך.
עם זאת, בבקשה להתרת פירסום יש להיתחשב גם בעמדתו של הנאשם לעניין הפירסום, כמו גם בזכויותיהם לפרטיות של גורמים אחרים המעורבים בחקירה, להם לא ניתנת ההזדמנות להגיב לבקשה.
...
כאשר אנו שוקלים את כל השיקולים הרלוונטיים אנו סבורים כי לעת הזו אין מקום להתיר למבקשים לקבל את התיעוד של מצלמות האבטחה.
הבקשה נדחית אפוא.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

לצורך כך, החברה הגישה בקשה לעיון בחומרים מתוך חקירת המישטרה בפרשה מסוימת שבה אישה נרצחה על-ידי אדם שעמו היה לה קשר אישי, וכן לפירסום חלקים מהם, לפי שיקול דעתה, במסגרת הסרט.
במסגרת הבקשה, התבקש העיון ב"חומרי חקירה עקריים וכן בקלטות החקירה הקיימות בתיק [חקירות, עימותים, שחזורים וכד']". המערערת הפניתה למקרים אחרים שבהם הותרו העיון בחומרים ופרסומם, וטענה כי קיים אינטרס צבורי ראשון במעלה להעתר לבקשה, באופן העולה על הפגיעה האפשרית בפרטיות הנחקרים ומשפחת המנוחה. בקשר לכך צוין כי בכוונת המערערת לשלב קטעים מקלטות החקירה בסרט, באופן שיגביר את המודעות הציבורית לתופעה של אלימות כלפי נשים.
סוף דבר אשר על כן, וכפועל יוצא מן האמור לעיל, אציע לחבריי להורות על קבלת העירעור בחלקו, במובן זה שחומר החקירה הנוגע לחקירותיו של המשיב ולשחזור שנערך לו, ובכלל זה התעוד הקולי והחזותי, יועבר לידי המערערת, בכפוף להתחייבותה שלא לעשות בו כל שימוש, לרבות פירסום, בשלב הנוכחי (ראו לעניין זה נספח א' להנחיה 14.8, שכותרתו "התחייבות לעיון או העתקה של מידע המצוי בתיק חקירה").
...
בתמצית, השאלה שבה התבקשנו להכריע היא האם מוצדק בנסיבות העניין להיעתר לבקשת החברה במתכונת שבה הוגשה? באופן רחב יותר, המקרה חזר ועורר את הדיון בשאלת האיזון הראוי בין ההגנה על פרטיות הנחקר ופרטיותם של צדדים שלישיים קשורים, לבין העניין הציבורי הכרוך בפרסום.
כמוסבר לעיל, בהיעדר הצבעה על תיעוד קולי או חזותי מסוים שבכוונת המערערת לפרסמו, קשה לדעת אם מדובר בחומר חקירה שפרסומו עלול לבזות או להשפיל את המשיב, או אף לפגוע בפרטיותה של המנוחה על דרך חשיפת מידע שלא פורסם עד כה. על מנת לקבל החלטה מושכלת, המתייחסת בכובד ראש לפגיעה בפרטיותה של המנוחה, קרבן העבירה, ובפרטיותם של בני משפחתה, אין מנוס אפוא מפעולה על-פי סדר הדברים הנכון: מתן היתר לעיון בחומר החקירה ולאחריו הגשת בקשה קונקרטית לפרסום חלקים מסוימים ממנו.
סוף דבר אשר על כן, וכפועל יוצא מן האמור לעיל, אציע לחבריי להורות על קבלת הערעור בחלקו, במובן זה שחומר החקירה הנוגע לחקירותיו של המשיב ולשחזור שנערך לו, ובכלל זה התיעוד הקולי והחזותי, יועבר לידי המערערת, בכפוף להתחייבותה שלא לעשות בו כל שימוש, לרבות פרסום, בשלב הנוכחי (ראו לעניין זה נספח א' להנחיה 14.8, שכותרתו "התחייבות לעיון או העתקה של מידע המצוי בתיק חקירה").
סוף דבר: הערעור מתקבל בחלקו כמפורט לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו