בבית המשפט העליון
עע"ם 3665/20
לפני:
כבוד השופט ג' קרא
המבקשת:
אור עד מהנדסים (1987) בע"מ
נ ג ד
המשיבות:
1. עריית חדרה
2. חברה כלכלית חדרה בע"מ
3. געש לד אגודה שיתופית חקלאית בע"מ
4. אלמור חשמל התקנות ושירותים (1986) בע"מ
5. א.א.כ.י. שירותי חשמל ואחזקה בע"מ
בקשה לסעד זמני עד להכרעה בעירעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים מיום 2.6.2020 בעת"ם 17595-03-20 שניתן על ידי כב' השופט ד"ר מ' רניאל
בשם המבקשת: עו"ד רות ברק; עו"ד אמוץ ויס
בשם המשיבות 2-1: עו"ד איתן רוטשילד; עו"ד אורון אלוני
בשם המשיבה 3: עו"ד ערן וינר; עו"ד אסף וינר
][]החלטה
הודעה בדבר זכיית הערייה ב"קול הקורא" פורסמה ביום 12.5.2019 באתר האנטרנט "אתר השירותים והמידע הממשלתי".
משאושרו המענק והמענק המוגדל, הסמכה הערייה את המשיבה 2, תאגיד ערוני בבעלותה המלאה של הערייה והעוסקת בניהול ובביצוע פרויקטים ערוניים בעיר חדרה (להלן: החברה הכלכלית או החברה), לפעול בשם הערייה ובמקומה להוצאתו לפועל של הפרויקט להתייעלות אנרגטית בתחום תאורת הרחובות, במסגרתו החברה הכלכלית תפרסם מיכרז להתקנת גופי תאורה ומערכות שליטה ובקרה של געש בעיר חדרה באמצעות קבלן מבצע.
ביום 26.3.2020, הערייה פנתה למשרד הכלכלה להעברת "מכתב המאשר כי הטכנולוגיה היחידה המאושרת לבצוע ומימוש המענק במסגרת כתב האישור לעיל הנו של געש לד וזאת כספק יחיד ובפטור ממכרז בהתאם לתכולת הבקשה שהוגשה ואושרה". במענה לפנייה זו, מיום 29.3.2020, שכותרתו "כתב אישור מ20/12/18" שנכתב לעירייה מהכלכלן הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה, נכתב כי במסגרת כתב האישור אושר מענק כספי וכי:
"ועדת המחקר ברשות לחדשנות בדקה ומצאה כי בעיניינה של חברת געש מוצרי תאורה בע"מ, מדובר בהתקנה מסחרית של טכנולוגיה ישראלית חדשנית... לאור האמור, חברת הטכנולוגיה הישראלית החדשנית שעומדת בהגדרה היא החברה היחידה שלה בעלות על הקניין הרוחני המאושרת במסגרת כתב אישור זה".
פסק דינו של בית משפט קמא
בית משפט קמא דחה את העתירה.
בהלכה הפסוקה נקבע כי גם סיווגו של מיכרז כמכרז תשתית או הקמה – לא יטה את הכף אוטומאטית לטובת מבקש הסעד הזמני (ראו והשוו: עע"ם 5643/11 אלקו התקנות ושירותים 1973 בע"מ נ' המועצה האזורית עמק הירדן, בפס' 6 (4.9.2011) ("גם אם נסווג את המיכרז דנן כמכרז הקמה לכל דבר ועניין, אין בכך להטיות את הכף באופן אוטומאטי לטובת מבקש הסעד הזמני, שאם לא כן, נימצאת הופך את הכלל לפיו אין לעכב ביצוע פסק דין לחריג, ואת החריג לכלל"); עע"ם 3377/19 שותפות שפיר מר-טר רציף 21 נ' חברת נמלי ישראל פיתוח ונכסים בע"מ (29.5.2019)).
...
לגופו של עניין, בית משפט קמא בחן את ההסכם, שנכרת מבלי שהתקיים מכרז, וקבע כי:
"בהינתן המענק ממשרד הכלכלה, ובחירתו של משרד הכלכלה במשיבה 3 כספק המתאים למימוש המענק לעידוד חדשנות טכנולוגית ישראלית בהתייעלות אנרגטית, אני מקבל את טענת המשיבות שמבחינה עניינית התקיימו תנאי תקנות המכרזים לפטור ממכרז, לפי סעיף [3(4)](http://www.nevo.co.il/law/4518/3.4)..." (שם, בפס' 38; ההדגשה הוספה).
דיון והכרעה
לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובות לה ובתשובה לתגובות, הגעתי למסקנה כי דין הבקשה להידחות.
מקובלת עליי טענת העירייה והחברה הכלכלית, כי עיכוב בקידומו של הפרויקט יעכב את החיסכון המשמעותי בהוצאות הגלום בפרויקט (ולטענתן אף עלול לסכן את האפשרות של העירייה והחברה לקבל את המענקים, שבהיעדרם לא יבוצע הפרויקט).
סוף דבר
הבקשה נדחית והצו הארעי שניתן ביום 8.6.2020 מבוטל.