במקביל להגשת ההליך שבכותרת, עוכבו ההליכים בתביעה שהגישה קבוצת גבאי לבית המשפט המחוזי נגד המבקש ונגד המשיבה למתן סעדים הצהרתיים בדבר אי תוקפו או ביטולו של הסכם גבאי, וזאת נוכח ניהולם של הליכי הבוררות בפני עו"ד שגיב (ת"א (ת"א) 36642-01-23 קבוצת גבאי- בניה, יזום, ניהול ואחזקות נדל"ן בע"מ נ' קבוצת מיי טאון בע"מ, החלטת כבוד השופטת עמית-אניסמן מיום 17.05.2023).
המבקש מציין כי לשיטתו, הסכם גבאי אינו אלא "צעד ראשוני לקראת היתקשרות בהסכם מחייב וכי בהמשך יחתם הסכם מפורט, שטיוטה שלו נשלחה על ידי מיי טאון עצמה...". במצב עניינים זה, הוא עותר "להורות על עריכת היתמחרות בין מיי טאון ומיכאל... לחלופין, להורות על הפעלת מנגנון ההפרדות הקבוע בסעיף 20 להסכם המייסדים... לחילופי חילופין, להורות על הפרדות בעלי המניות בחברה, כך שמיכאל ירכוש את מניות מיי טאון בחברה...ליתן כל סעד אחר לשם הסרת הקפוח".
הינה כי כן, התביעה שהגישה המשיבה נגד קבוצת גבאי, והתביעה שהמבקש חפץ להגיש נגד המשיבה - כרוכות זו בזו, ואינן מאפשרות סעדים סותרים, באופן שלו תועברנה המניות מהמשיבה לקבוצת גבאי כפי דרישת המשיבה – אזי ממילא לא יהא מקום לעתירה לסעד שנועד לתקן את קפוח המיעוט מול מי שאינו עוד בעל מניות הרוב.
וכן, תביעות בעיניין קפוח המיעוט או תביעות כנגד נושאי משרה בחברה בשל הפרת חובות האמון שלהם כלפי החברה תתברנה רק בבית המשפט עת נידרשת "... הגנה על זכויות המיעוט מפני הרוב; מתן תוקף להוראות חוק קוגנטיות המגדירות את הקף האחריות של המנהלים כלפי בעלי המניות והציבור; הגנה על הציבור הרחב הבא במגע עם החברה; הצורך במתן סעדים להסרת הקפוח, אשר רק בית משפט מוסמך לתיתם... הסעדים המבוקשים - מינוי מנהל מיוחד, ביטול החלטת דירקטוריון, צוים לגבי הגשת דו"חות לרשויות המס ועוד, מסורים לסמכות בית המשפט ואינם ראויים לבירור בפני בורר" (ה"פ (חי') 60057-09-17 זכריה (זיגי) תוהמי נ' אושר ואמינות בע"מ, ניתן ב-18.06.2018).
...
ככלל נקבע כי "בעיקרון שלפיו בוררות אינה מסגרת מוכרת לדיון בזכויות שמקורן בהוראות חוק קוגנטיות, אינו כלל נוקשה ונסיבות מיוחדות מצדיקות חריגה ממנו... יש מקום להבחין בין נסיבות בהן הציווי הקוגנטי שאין להתנות עליו בא לידי ביטוי ממשי והוא עיקרה של המחלוקת, אם לאו. היה ובסופו של דבר יובהר, כי המחלוקת בעיקרה הינה מחלוקת ממונית, תוכרע המחלוקת בבוררות. מאידך, וככל שיובהר כי ההכרעה נוגעת לעצם קיומן של זכויות וחובות של ציבור רחב שכלל אינו מעורב בהליך, לא יהיה העניין בריר" (הפ"ב 58100-11-11 AVR COMMUNICATION LTD נ' INTERTRON INC, פסקה 55, ניתן ב-14.05.2012);
בהקשר לתביעות שבין בעלי מניות נקבע כי "בדרך כלל, מחלוקת בין בעלי מניות לבין עצמם או בינם לבין חברה, יכולות להתברר בפני בורר, ולעיתים קרובות ניתן למצוא בהסכמים לייסוד חברות חברות או בתקנוני החברות הוראות המחייבות העברת כל סכסוך שכזה להכרעת בורר. עם זאת, ישנן מחלוקות בענייני חברות שאינן יכולות להתברר בפני בורר, בין מחמת שלהכרעה בהן השפעה על הציבור או כלל הנושים, ובין מחמת שההכרעה בסעדים הנתבעים שמורה לבית המשפט בלבד..." פט" (ת"א 68355-05-19 וינמן נ' פריבאי, ניתן ב-17.07.2019).
התוצאה
אני מורה על מינויו של עו"ד שגיב כבורר בתביעת המבקש, כפוף להסכמתו.
המשיבה תשלם למבקש הוצאות ההליך בסך כולל של 20,000 ₪.