במכתב סער למשרד השיכון מיום 24.8.22 (נספח 8 לבקשת המבקשת) טענה סער כי משרד השיכון לא היתייחס בתשובתו להבדל שבין העובדים הותיקים של פי המיכרז נידרש היה לשמור על תנאי ההעסקה הקודמים שלהם מהמכרז הקודם (להלן: "המאבטחים הותיקים"), לבין המאבטחים החדשים שנקלטו לעבודה כעת, בתנאים אחרים לחלוטין (להלן: "המאבטחים החדשים").
בתגובת המשיבה 2 ("להלן: "סער") מיום 20.10.22 היתנגדה סער לבקשה לסילוק על הסף וטענה כי זכויות עובדיה מחייבות אותה לעדכן את שכר עובדיה, זכויות הנגזרות מכוח הוראות החוזה שבינה לבין המדינה, וכן מהוראות החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, תשע"ב-2011 (להלן: "החוק להגברת האכיפה").
המבקשת טענה כי על פי החוק להגברת האכיפה ובהתאם לפסיקת בית הדין בהילכת סער בטחון, עובדים זכאים לפנות בתביעה לבית הדין לעבודה, כלפי מזמיני השירותים, ומשכך לבית הדין לעבודה סמכות עניינית לידון בבקשה.
בכך גילה המחוקק את דעתו כי יש לרכז את הדיון בסוגיות הנוגעות לדיני העבודה בישראל בבית הדין לעבודה, כערכאה שהנה בעלת המומחיות לידון בהן (ראו: עניין משרד הפנים, בפיסקה 23; בג"ץ 4737/14 הסתדרות העובדים הלאומית נ' שר הכלכלה, פסקה 16 [פורסם בנבו] (5.11.2014)), וזאת חרף ההיבטים המינהליים הכרוכים בכך.
באשר לעצם טענת המדינה לדחייה על הסף, נפסקה פסיקה מפורשת, בפסק דין בעיניין ראשון לציון שם נידונה השאלה האם על מזמין השרות, ודאי מזמין שהנו גוף צבורי, חלות חובות אקטיביות לעדכן את הסכמי ההיתקשרות מול קבלני השרות, בעקבות מענק שעליו הוסכם, ולוודא את תשלום זכויות עובדים אלה בנוסף נידונה סמכות ההסתדרות לאכוף את זכותם של עובדי הקבלן במיגזר הצבורי במסגרת בקשת צד, וסוגיית מיכרזי ההפסד.
ביחס למאבטחים הותיקים לא הייתה מחלוקת כי שכרם עולה על שכר המינימום על פי המיכרז ולפיכך לגביהם אין מקום לתשלום הפרש זה.
משמדובר בהליך קבוצי, ובהתאם למדיניות כבוד בית הדין הארצי, כל צד יישא בהוצאותיו .
...
נדחית טענת המדינה כי הליך זה הוא פרי קנוניה של המבקשת והמשיבות 2 ו-3.
טענה זו בעניין מאזן הנוחות נדחית.
לו נכונה טענה זו, והיא לא נסתרה בסיכומי המשיבה 1 , אזי גם מטעם זה טענת מגבלת התקציב נדחית.
סוף דבר
מסקנתנו ממה שהוכח לפנינו היא כי על פי הצעות המשיבות במכרז בו זכו, לשונו, חוק שכר מינימום, החוק להגברת האכיפה וצו ההרחבה, על המדינה לשלם למשיבות 2 ו -3 את הפרש שכר המינימום בסך של 40.77 ₪ לשעה ושכר חודשי מינימאלי בסך של 7,420.14 ₪, עבור מאבטחים חדשים, ממועד תחולת הצו ואילך, לרבות לגבי החודשים בהם שילמו המשיבות מכספן הפרש זה.
סכומים אלו אשר ישולמו למשיבות 2 ו-3 בגין כל מאבטח חדש, יועברו במלואם ע"י המשיבות 2 ו-3 ישירות למאבטחים החדשים עצמם.