מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לסילוק תובענה ייצוגית בגין גביית תשלומים מעובדים

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

לצד התביעה האמורה הגישה המשיבה גם בקשה לאשר את התביעה כתובענה ייצוגית, לפי הוראות סעיפים: 3(א), 4 ו-5 לחוק תובענות ייצוגיות ופרט 11 לתוספת השנייה לחוק האמור, שעניינו ב:"תביעה נגד רשות להשבת סכומים שגבתה שלא כדין, כמס, אגרה או תשלום חובה אחר". התביעה, שבית משפט קמא הנכבד התבקש לאשרה כתובענה ייצוגית (להלן: התובענה הייצוגית) – הצביעה על העדר הלימה בין דמי הביטוח שהמל"ל גבה ממעסיקים עבור עובדיהם, לבין גובה השכר, שעל-יסודו חושבה ושולמה הגימלה בפועל לעובד, לאחר קרות "ארוע מזכה". לפי הנטען בתביעה, למל"ל היה ידוע זה עשרות שנים, כי מעסיקים רבים אינם כוללים בתלושי השכר של עובדיהם הטבות שונות המוקנות לעובדים, מטעמים שונים שאינם בשליטתם ובאחריותם של העובדים.
כאן המקום לציין כי מנתונים שנמסרו לבאי-כוח ההסתדרות מאת הממונה על העמדת מידע לציבור במוסד לביטוח לאומי – עולה כי בשנים 2008 ו-2009 לבדן, המל"ל גבה בגדרי ביקורות נכויים, בדרך המתוארת לעיל, דמי ביטוח בסכום מיצטבר של כ-375,000,000 ש"ח. מכתב התביעה ומן החומר שהוגש לבית המשפט לעניינים מנהליים הנכבד בגדרי הבקשה לאישור התביעה כייצוגית, עולה כי מאז הקמתו של האגף לבקורת נכויים במל"ל לפני למעלה מ-20 שנה, המל"ל לא פעל כדי לוודא שלעובדים שכירים תשולמנה גמלאות מחליפות הכנסה בהתאם להכנסתם המלאה, קרי בהיתחשב בהכנסות הנוספות שבגינן נגבים מהמעסיקים דמי ביטוח במסגרת ביקורות נכויים.
עוד יפים לענייננו דברי השופט (כתוארו אז) א' רובינשטיין, ב-רע"א 2598/08 בנק יהב לעובדי מדינה בע"מ נ' שפירא (23.11.2010), שם הוא קבע, בין היתר, כך: "...אקדים ואזכיר כי 'בדרך כלל, ולמעט במקרים חריגים, יש לברר טענות סף נגד אישור תובענה ייצוגית בגדר הדיון בבקשה לאישור עצמה ולא במסגרת דיון מקדמי' (...)... הכלל הוא שאין לפצל את הדיון. אם כך בערכאה הראשונה, קל וחומר לבקשות רשות ערעור המכוונות כלפי דחיית בקשה לסילוק בקשת אישור על הסף – שעה שהבקשה לאישור עצמה טרם נדונה והוכרעה:... בכל הנוגע לבקשות רשות ערעור שעניינן אי דחייה על הסף של בקשה לאישור תובענה כייצוגית – כבנדון דידן – צריכה היד להיות קפוצה יותר. ככלל, יש לשקול בקשת רשות ערעור (בהתאם לתבחינים שנקבעו בעיניין סלקום [רע"א 8761/09 סלקום ישראל נ' פתאל (06.05.2010) – ח"מ]) רק אחרי שבית המשפט המחוזי הכריע בבקשה לאישור התובענה כייצוגית – ולא בהליכי ביניים, במסגרת הליך אישור הבקשה...". (ראו: שם, בפסקה י"ח; ההדגשות שלי – ח"מ).
...
לאור האמור, הנני דוחה את הבקשה למחיקה או לסילוק על הסף של הבקשה לאישור תובענה יצוגית" (ת"צ (מינהליים ת"א) 31733-01-10, מיום 15.07.2010.
סוף דבר, התוצאה היא שההליכים בין הצדדים בעניין התובענה הייצוגית הסתיימו, וכך או כך – אין מקום לפסוק גמול למשיבה ושכר טרחה לעורך דין כבתובענה ייצוגית.
בד בבד, סבורני כי נוכח תרומת המשיבה לשיפור המצב במכלול, לרבות התשלומים ששילם המוסד לביטוח לאומי, ותוך ראייה רחבה של ההליך כולו שכן מוסכם כי ראוי ששיקול זה ייעשה בידי בית משפט זה ולא בית משפט קמא – הייתי מחייב את המוסד לביטוח לאומי לשאת בהוצאות ובשכר טרחת עורכי דינה של ההסתדרות בסך של 75,000 ש"ח. הוחלט כאמור בחוות דעתם של השופטים: נ' הנדל ו-י' עמית, כנגד דעתו החולקת של המשנה לנשיאה (בדימ') ח' מלצר.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הצדדים החריגו מהסדר הפשרה את חברי הקבוצה המנהלים, במועד הגשת הבקשה לאישור הסדר הפשרה, תביעה באחת או יותר מעילות התובענה הייצוגית והסדר הפשרה לא יחול כלפיהם בגין עילות התובענה הייצוגית שנתבעו על ידם באופן פרטני; חברי קבוצה שחתמו על הסכם פשרה או כתב ויתור או סילוק תביעות עם הנתבעת; עובדים המועסקים בחוזה אישי מיטיב; עובדים בדרגת מנהל סניף ומעלה, בהתאם להחרגת עובדים כאמור בצו ההרחבה.
לטענת הנתבעת בשנת 2017, לאחר הגשת הבקשה לאישור התובענה כייצוגית, שולם לחלק מחברי הקבוצה פיצוי בסך כולל של כ- 4,500,000 ₪ ברוטו בגין עילות התביעה (להלן – התשלום הראשון).
נכון יהיה להביא את הדברים כלשונם: "אנו סבורים שבתביעות ייצוגיות שעניינן בסעד כספי יש לאמץ את שיטת האחוזים כשיטה המקובלת לקביעת שכר הטירחה של עורך הדין המייצג. שיעור האחוזים שייפסק יושפע הן מנסיבותיו הספציפיות של ההליך, הן מהאופן בו הסתיים ההליך והן מגובה הסכום שנפסק. כמו כן, יחושב שיעור שכר הטירחה מתוך הסכום שנגבה על ידי הקבוצה בפועל. כמו כן, מן הראוי לפסוק את שכר הטירחה בשיעור מדורג, במובן זה שככל שסכום הזכייה גדל, אחוז שכר הטירחה קטן." לאחר בחינת הצעת הצדדים, בהעדר היתנגדות היועמ"ש, הגענו לכלל מסקנה כי יש לקבל את הצעת הצדדים ונבהיר עמדתנו להלן.
...
נוכח האמור, לתובעת המייצגת ישולם גמול בסך 20,000 ₪ ברוטו בתוך 30 יום ממועד המצאת פסק דין זה. סוף דבר והוראות נוספות לביצוע פסק הדין הבקשה לאישור הסדר הפשרה מתקבלת, כך שהסדר הפשרה מקבל תוקף של פסק דין.
הנתבעת תשלם בתוך 30 יום מהיום לתובעת המייצגת את הסך של 20,000 ₪ ברוטו.
הנתבעת תשלם בתוך 30 יום מהיום לב"כ המייצג סך של 495,000 ₪ בהתאם לסעיף 27א לעיל.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

רקע והחלטת בית הדין האיזורי המשיבה הגישה בקשה לאישור תובענה כייצוגית כנגד המבקשת, בגין טענה לגביית תשלומים ביתר.
המבקשת היתנגדה לבקשה זו ובקש לסלק את התובענה על הסף, בהתאם להלכה שנפסקה בידי בית דין זה וטרם ההכרעה בבג"צ קוצ'ינסקי לגבי כך. בהחלטה שניתנה בתום הדיון, הורה בית הדין האיזורי כי על המבקשת למסור את המידע המבוקש למשיבה וכי ההליך שם יעוכב עד להכרעה בבג"צ קוצ'ינסקי, וזו לשונו: "1. כלל הוא שהצדדים לפני בית הדין מנהלים בקלפים פתוחים.
על כן, אנו מורים למשיבה לגלות את הנתונים המבוקשים על ידי ב"כ התובעת תוך המועד שנקבע.
...
על כן, אנו מורים למשיבה לגלות את הנתונים המבוקשים על ידי ב"כ התובעת תוך המועד שנקבע.
בקשת רשות ערעור המבקשת טוענת בבקשה שלפני, כי בהתאם למצב המשפטי שחל במועד הגשת הבקשה לאישור, וכן במועד מתן ההחלטה, לא היתה תקומה לבקשה ודינה היה להידחות.
שכן, פסק הדין בבג"צ קוצ'ינסקי ניתן לאחר מתן החלטת בית הדין קמא, וכי לטענת המבקשת מכל מקום, גם לפי המצב המשפטי כיום, דין הבקשה לאישור התובענה כייצוגית להידחות.
החלטה לאחר שעיינתי בהחלטה ובטענות הצדדים, בשים לב להשתלשלות העניינים דלעיל ובשים לב לכך שביום 19.7.21 ניתן פסק הדין בבג"צ קוצ'ינסקי, מוצע לצדדים – מבלי להביע עמדה לגופו של עניין – הסדר דיוני לפיו: "החלטת בית הדין האזורי מיום 23.6.21 - תבוטל. המבקשת תהא רשאית להגיש בקשה מסודרת ומנומקת לגילוי מסמכים, וזו תידון מחדש על ידי בית הדין האזורי, בהחלטה מפורטת ומנומקת, בהתאם לסדרי הדין שיקבע בית הדין האזורי ובהתחשב במלוא טענותיהם של הצדדים, לרבות השלכות בג"צ קוצ'ינסקי.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לגופו של עניין, טען המבקש כי הסתמכות המשיבה על פסק הדין בעיניין אלפריח אין בה כדי לסייע בידה, וכי באיזכור הפסיקה בה יושם לטענת המשיבה פסק הדין בעיניין אלפריח, לא טירחה המשיבה לציין כי לפני מספר חודשים נתן בית המשפט המחוזי בתל אביב החלטה בבקשה זהה לסילוק תובענה ייצוגית על הסף, במסגרת ת"צ 4508/01/19 כרמלי נ' עריית תל אביב (11/02/20) (להלן: "עניין כרמלי") שהגישה עריית תל אביב בתובענה זהה לתובעת המבקש, שם נקבע כי אין המדובר בבקשה לתקיפת חוקיות של מעשה שילטוני או בתקיפה עקיפה.
דיון בבקשת הסילוק סעיף 3(א) לחוק תובענות ייצוגיות קובע כדלקמן: "לא תוגש תובענה ייצוגית אלא בתביעה כמפורט בתוספת השניה או בענין שנקבע בהוראת חוק מפורשת כי ניתן להגיש בו תובענה ייצוגית;" סעיף 11 לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות מגדיר את סוגי התביעות שניתן להגיש בהן תובענה ייצוגית נגד רשות, ואלה כוללות: תביעות להשבת סכומים שגבתה הרשות שלא כדין, כמס, אגרה או תשלום חובה אחר.
טענת המבקש לפיה מהסכם ההיתקשרות בין המשיבה למילגם עלה כי מילגם הוציאה עבור המשיבה מכתבי דרישה גם בגין חובות ארנונה, מים אגרות שלוט וכו', אין בה כדי לסייע בידי המבקש, שכן, לצורך הידיעה כי המשיבה נוקטת בהליכי גבייה בגין חובות ארנונה, מים, אגרות שלוט וכו, לא היה צורך בהסכם ההיתקשרות דוקא וחזקה כי המבקש בשקידה סבירה יכול היה לברר את הקף פעולות הגבייה שמבצעת המשיבה בין במישרין ובין באמצעות מילגם עוד עובר להגשת הבקשה.
...
נוכח כל האמור, דין בקשת הסילוק להידחות.
לאור כל האמור, מבלי לקבוע מסמרות ביחס לסיכויי בקשת האישור, ולאור האינטרס הציבורי שמחייב בירור האמת על דרך פריסת מלוא התשתית העובדתית והראייתית הרלוונטיות להכרעה בבקשת האישור, הנני מתירה את תיקון בקשת האישור בחלקה כמפורט לעיל.
סוף דבר סיכומו של דבר, הנני מקבלת את בקשת התיקון בחלקה, ודוחה את בקשת הסילוק.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עניינה של התובענה ביום 26.1.2020 הגישו המבקשים, עורכי דין, בקשה לאישור תובענה ייצוגית מנהלית בגין גבייה נטענת שלא כדין של תשלומי ארנונה ותשלומי פיגורים, למפרע ולאחר חלוף תקופת ההתיישנות.
בעיניין אשל היאור נפסק כי מודל היחסים בתובענה ייצוגית בין המבקש/התובע המייצג ובין ב"כ המייצג הוא מודל אופקי, לפיו להליך "שני אדונים" שכל אחד מהם אחראי להצלחת התובענה ולכל אחד מהם מעמד עצמאי, המבקש/התובע המייצג – הוא בעל עילת התביעה האישית, וב"כ המייצג – הוא האמון על האינטרסים של כלל הקבוצה (פס' 23-24).
כפי שטענה המשיבה, ההליכים סולקו מטעמים שונים, ובחלקם אף הועלתה מפורשות סוגיית כפל הייצוג והבעייתיות הכרוכה בה. כך לדוגמה נאמר באחד ההליכים אליהם הפנו המבקשים: "המבקש הוא עו"ד המייצג את עצמו והוא מבקש לייצג את כלל חברי הקבוצה – כתובע מייצג וכעו"ד. ריבוי תפקידים זה מעצים את בעיית הנציג ואף הוא מהוה נימוק שלא להעתר לבקשה (כמפורט בהרחבה בפסיקה שהוצגה על ידי בנק דיסקונט)" (ת"צ (ת"א) 46501-03-13 עו"ד אלי בן חיים נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ, פס' 30 (19.6.2016)).
...
אולם על פי גישת בתי המשפט המחוזיים, שבית המשפט העליון נמנע מלהתערב בה, "אין לאפשר לתובע מייצג שהוא גם עורך דין לשמש כבא כוח מייצג וזאת, בין היתר, בשל חשש לניגוד עניינים ובשל קשיים אתיים המתעוררים בעקבות כפל התפקידים האמור" (רע"א 9169/16 עו"ד יוגב חלפון נ' שמן משאבי גז ונפט בע"מ, פס' 8 וההפניות שם (26.3.2017).
כפי שטענה המשיבה, ההליכים סולקו מטעמים שונים, ובחלקם אף הועלתה מפורשות סוגיית כפל הייצוג והבעייתיות הכרוכה בה. כך לדוגמה נאמר באחד ההליכים אליהם הפנו המבקשים: "המבקש הוא עו"ד המייצג את עצמו והוא מבקש לייצג את כלל חברי הקבוצה – כתובע מייצג וכעו"ד. ריבוי תפקידים זה מעצים את בעיית הנציג ואף הוא מהווה נימוק שלא להיעתר לבקשה (כמפורט בהרחבה בפסיקה שהוצגה על ידי בנק דיסקונט)" (ת"צ (ת"א) 46501-03-13 עו"ד אלי בן חיים נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ, פס' 30 (19.6.2016)).
סוף דבר הבקשות מתקבלות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו