התביעה שהוגשה ביום 8.7.19 הוגשה בתחילה רק על ידי התובע כאשר ביום 14.7.19 ביקש המל"ל להצטרף אליה כתובע נוסף בתביעת שבוב כחליף מכוח סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי.
ביום 11.9.2019 הגישה הנתבעת בקשה לסילוק על הסף של תביעת התובע וכן תגובה לבקשת המל"ל להצטרף כתובע נוסף (ככל הנראה בשל חוסר ידיעתה אודות החלטת הצירוף שניתנה במהלך פגרת בתי המשפט) כאשר שתיהן מבוססות על הטענה כי זכות התביעה של התובע פקעה, ומשכך פקעה גם זכות התביעה של המל"ל.
טענות הנתבעת
על התביעה חלות הוראות האמנות הבינלאומיות וזאת מכוח חוק התובלה האוירית, תש"ם- 1980 (להלן: "חוק התובלה"), ובעניין זה אין הצדדים חלוקים.
לפיכך קיימת זהות בתקופת ההתיישנות בין עילות התביעה של הניזוק ושל המל"ל.
לטענת הנתבעת, גם לו היה התובע מגיש את תביעתו במועד, ואילו המל"ל היה מבקש להצטרף לאחר חלוף תקופת ההתיישנות, היה מקום לדחות את תביעת התיחלוף של המל"ל על הסף מחמת פקיעת זכות התביעה.
ייחוד העילה בתביעות נגד מוביל אוירי הוא מכוח סעיף 29 לאמנת מונטראול הקובע כי: "בהובלת נוסעים, כבודה ומטען, כל תביעה לפיצויים, תהא עילתה אשר תהא, בין אם לפי אמנה זו או על פי חוזה, או בנזיקין או אחרת, ניתן להגיש רק בכפוף לתנאים ולהגבלות האחריות כפי שהם קבועים באמנה זו..."
סעיף 17 לאמנת מונטראול קובע כי: "המוביל אחראי לנזק שניגרם במקרה של מוות או פציעה גופנית של נוסע רק בתנאי שהתאונה שגרמה למוות או לפציעה המיוחסת אירעה בכלי הטיס..."
המחוקק הישראלי הוסיף הוראה דומה בדבר ייחוד העילה בסעיף 10 לחוק התובלה הקובע:
" אחריות של המוביל, עובדיו וסוכניו לפי חוק זה לנזק שניגרם עקב מותו של נוסע, תבוא במקום אחריותו לפי כל דין אחר ולא תשמע כל תביעה לפצוי על אותו נזק שלא לפי חוק זה, תהא עילתה הסכם, עוולה אזרחית או כל עילה אחרת ויהיו התובעים אשר יהיו."
סעיפים 10 לחוק התובלה ו-29 לאמנת מונטראול קובעים, אפוא, את עיקרון ייחוד העילה שפירושו כי תביעה שעילתה נזק גוף שעל פי הטענה נגרם בהובלה אוירית כפופה לתנאים הקבועים באמנה.
...
התובע אינו מפרט בדיוק לאיזה התנהלות של הנתבעת הוא מכוון, ככל שכוונתו היא להפנות לתכתובות הנתבעת שנשלחו במענה לפנייתו, הרי שכל שצויין בהן הינו: "מדיוח שקיבלנו ממחלקת הדיילים נמסר כי במהלך טיסה בעת פתיחת תא האחסון מעל ראשך נפל תיק על ראשך וכתוצאה מכך נפגעת" (בדואר אלקטרוני מיום 7.8.18), ואילו במכתב הנתבעת מיום 15.8.17 נרשם: ".... לא מצאנו שמולא דו"ח פציעה... יחד עם זאת מעיון בדו"ח הפעילות הפנימי נוכל לאשר כי מופיעה בו התייחסות לפגיעתך במהלך המראת הטיסה מפריט כבודה שנפל מתא אחסון העליון."
לא ברור מטיעון התובע כיצד ניתן לראות בדברים אלו משום "הודאה בקיום הזכות" שכן כל שנאמר הוא כי ידוע לנתבעת על התרחשות התאונה.
לאור כל האמור לעיל אין מנוס מקביעה כי זכות התביעה של התובע פקעה בחלוף שנתיים מועד התאונה, ומשכך חל מחסום התיישנות מהותי המונע הגשת התביעה על ידו, ואין בהוראות חוק ההתיישנות לסייע לו בכדי להתגבר על מחסום התיישנות זה.
תביעת המל"ל
משקבעתי כי תביעת התובע התיישנה התיישנות מהותית ומשכך פקעה זכות התביעה שלו, הרי שיחד עמה פוקעת גם זכות התביעה של המל"ל.
בניגוד לטענת המל"ל בתגובתה לבקשה, הלכת עמית (כפי שנקבעה בע"א 1577/97 המל"ל נ' עמית, פ"ד נז(4) 433 (2001)) לא חלפה מן העולם.
קבלת פרשנות המל"ל במקרה זה יכולה היתה ליצור מצב אבסורדי שבו זכות התובע פקעה לאור הוראות האמנה, אך זכות המל"ל תעמוד בעינה מכוח הוראת סעיף 328 הנ"ל.
לנוכח כל האמור דין תביעת שני התובעים להדחות בשל התיישנותה.