כן טוענת המבקשת, כי היא מתקיימת בדוחק, על מנת לעמוד בהחזרי המשכנתא, וכי היא חיה "מן היד לפה" בהיעדר כל יכולת לעמוד בהוצאותיה השוטפות.
כעת עותרת המבקשת, כי יינתן צו המורה לנאמן לשלם לה מתוך קופת הנשייה סך של 157,710 ₪, בהתאם לחישוב שנערך על ידה, שהתגבש לאחר מתן צו הכנוס לנכסי החייב, אשר לטענתה עשוי לחלץ אותה מהמצב הכלכלי הקשה אליו נקלעה ולהביא תועלת לקופת הנשייה של החייב, שכן הוא יאפשר לה לשאת בתשלום שכר טירחת השמאי שמונה ע"י בית המשפט לעינייני מישפחה לשם פירוק השתוף במשק שהחייב והיא מחזיקים בזכויות בו במשותף.
החייב, שאינו מיוצג בהליך דנא, הגיש התגובה בעצמו במסגרתה טען, בין היתר, כי לכל אורך השנים תמך בקטינה ומימן הוצאות רבות שלה, ללא קשר לחיוב במזונותיה; כי המבקשת הודתה שמשכה מהחשבון המשותף קודם לפתיחת ההליכים המשפטיים בבית המשפט לעינייני מישפחה סך של 160,000 ₪ וסך נוסף של 240,000 ₪ אותו העבירה לאמה, ובנוסף שילשלה לכיסה דמי שכירות שהתקבלו מהשכרת השטחים החקלאיים במשק.
דיון והכרעה
בסעיף 128 (א) לפקודת פשיטת הרגל נקבע לאמור:
"לפי בקשתו של אדם שמגיעים לו מפושט הרגל על פי פסק דין מזונות שזמן פירעונם חל אחרי מתן צו הכנוס, רשאי בית המשפט להקציב לאותו אדם מזמן לזמן מתוך נכסי פושט הרגל או מתוך הכנסותיו סכומי כסף שימצא לנכון."
בפש"ר (ת"א) 1831/00 פלונית נ' פלוני (פורסם במאגרים האלקטרוניים) נקבע בין היתר, כך:
"סעיף 128 מהוה חלק ממערכת דינים מיוחדת, שעניינה התוית מעמדם המיוחד של דמי המזונות מחד גיסא, ואיזון בינו לבין צרכיהם של הנושים ה'חצוניים', אשר הנאמן פועל בשמם, מאידך גיסא, הסעיף מהוה מעין פיתרון זמני, המאפשר לבית המשפט לקצוב סכומים מהקופה באורח מיידי לטובת בן-מישפחת החייב, במזונותיו הוא חב. זאת, כאשר יתרת ההגנה על נושא המזונות מושגת על-ידי מתן דין קדימה לחובות אלו, ועל-ידי ההוראה היחודית, המונעת את תחולת ההפטר על חוב המזונות, על כל המשתמע מכך.
משכך, חזקה עליה, כי לו ביקשה לממש זכותה לקבלת מזונות שוטפים עבור בתם הצעירה שלה ושל החייב, הייתה מגישה בעיתוי הנכון והמתאים בקשה לקציבת מזונותיה או נוקטת בכל צעד אחר העומד לרשותה על פי דין בשים לב לטענתה כי החייב לא עמד בתשלום דמי המזונות השוטפים.
בשולי הדברים יצוין, כי אכן וכפי שעולה מפסק הדין, המבקשת משכה סך של 400,000 ₪ מחשבון הבנק המשותף שלה ושל החייב עובר לנקיטת ההליכים המשפטיים בבית המשפט לעינייני מישפחה על ידה כנגדו (סך של 160,000 ₪ נמשך על ידה וסך נוסף של 240,000 ₪ הועבר לאמה) – עובדה זו מקהה מעוקצן של טענותיה בעיניין מצבה הכלכלי עובר ולאחר מתן פסק הדין, ויתכן, כי יש בה משום הסבר לאי הגשת הבקשה לקציבת מזונות משך תקופה העולה על שש שנים ומחצה.
...
כידוע, בית המשפט של פשיטת הרגל נדרש לערוך האיזון בין הצרכים השונים בהליך פשיטת הרגל באופן שונה מהדרך בה נדרשת הערכאה המוסמכת לערוך בדונה בתביעת מזונות ובהכרעה בה.
בהקשר זה ראוי לציין גם את שנפסק ב-ע"א 8993/04 פלונית נ' פלוני (פורסם במאגרים האלקטרוניים), לפיו על בית המשפט של פשיטת הרגל "למצוא את נקודת האיזון הראויה בין האינטרסים של הזכאי למזונות, נושי החייב ושל החייב עצמו".
ומן הכלל אל הפרט
לאחר עיון באשר מונח לפניי, מצאתי כי דין הבקשה להידחות.
גם לגופו של עניין דין הבקשה להידחות משהיא נעדרת אחיזה בדין ובהינתן העובדות שאינן שנויות במחלוקת.
הנה כי כן, בנסיבות המקרה דנא נוטה הכף בבירור אל עבר אינטרס הנושים האחרים, ומשכך הבקשה נדחית.